RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demonstrantene omringet i Kiev

Det var harde sammenstøt i Kiev, tirsdag.
Det var harde sammenstøt i Kiev, tirsdag. Foto: Efrem Lukatsky
Sist oppdatert:

Krisen i Ukraina så ut til å komme helt ut av kontroll tirsdag. Minst ni mennesker ble drept i gateslag, mens frykten steg for et enda blodigere slag midt i sentrum av Kiev.

Tirsdag kveld var ukrainsk opprørspoliti i ferd med å omringe Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev. Opprørspoliti har blant annet utplassert flere vannkanoner.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters svarer demonstrantene med å kaste bensinbomber og stein, og sikte med fyrverkeri mot opprørspolitiet.

Tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker har kjørt tre vannkanoner inn mot plassen for å spre demonstrantene. Demonstrantene har satt fyr på stabler med bildekk og pinneved ved en av inngangene til Uavhengighetsplassen i et forsøk på å hindre opprørspoliti i å storme leiren, melder Reuters.

Det ryker kraftig fra en brann i midten av protestleiren, viser TV-bilder.

- Minst ni har miset livet

Politiets storstilte aksjon mot Uavhengighetsplassen skjer like etter at Ukrainas fungerende statsminister sa til nyhetsbyrået Interfax at politiet skulle la våpnene ligge i kveld.

Minst ni mennesker har mistet livet i sammenstøtene i Ukrainas hovedstad Kiev tirsdag, ifølge myndighetene i landet.

Få timer tidligere hadde demonstrantene fått beskjed om å fjerne seg innen klokka 18 lokal tid. Hvis ikke, ville styrkene ta i bruk «alle lovlige midler» for å fjerne dem.

Regjeringen har også gitt beskjed om at trafikken inn til byen vil bli sterkt begrenset fra midnatt for å unngå en opptrapping i gatekampene, samtidig som det er meldt at president Viktor Janukovitsj er klar for nye forhandlinger med opposisjonsledere onsdag.

Demonstrantene skal ha kastet stein og brannbomber mot politiet.

- Uforutsigbart

Utbruddet av nye og voldsomme gatekamper i Kiev har ifølge eksperter skapt en svært uforutsigbar situasjon. Minst ni personer er så langt drept, sju sivile og to politifolk, opplyser ukrainsk politi. En av politimennene skal ha dødd etter å ha blitt skutt i halsen.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko oppfordret tirsdag kveld alle kvinner og barn til å forlate protestleiren i sentrum av Kiev fordi han fryktet et stormangrep.

– Vi ber kvinner og barn om å forlate Maidan ettersom vi ikke kan utelukke muligheten for at de vil storme leiren, sa Klitsjko til demonstrantene tirsdag kveld.

I løpet av dagen satte demonstranter fyr på et regjeringsbygg, i tillegg til at de gjenokkuperte Kievs rådhus. Politiet skjøt gummikuler, tåregass og sjokkgranater, mens tusenvis av demonstranter svarte med å kaste stein.

Alle metrostasjoner ble stengt på grunn av den spente situasjonen.

Den engelskspråklige avisen Kyiv Post beskrev situasjonen som «åpen krig» mellom demonstranter og politi.

Sårede går rundt i gatene etter sammenstøt i Kiev.


- Åpen krig

Den engelskspråklige avisen Kyiv Post beskriver situasjonen i Kiev som «åpen krig» mellom demonstranter og politi på flere gater i hovedstaden.

Leger og helsepersonell på en improvisert helsestasjon sier ifølge det svenske nyhetsbyrået TT at situasjonen er alvorlig for rundt 30 personer med store hodeskader. Mange skal være skadd av sjokkgranater.

En person har fått hånden amputert, ifølge AFP.

En politimann står over en såret mann etter sammenstøtene i Kiev.

- Radikalt i gatene

Ifølge en svensk ekspert er det vanskelig å si hva som vil skje videre.

– Gaten er mye mer radikal enn opposisjonen. Noe er i bevegelse som er vanskelig å kontrollere. Utviklingen følger nå sine egne lover og regler, sier Jakob Hedenskog, forsker ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) til nyhetsbyrået TT.

Han er overrasket over det plutselige og raske sceneskiftet i Kiev, og er usikker på hva de skyldes. Men han peker på at selv opposisjonsledere er blitt buet ut av demonstrantene som har inntatt gatene.

Også Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener utviklingen i Kiev er skummel.

– Det er en veldig spent situasjon, og det skal lite til før det oppstår situasjoner som i dag. Det kan hende at dette er starten på en ordentlig løsning på situasjonen, men det vet vi ikke. Alt er veldig usikkert i Kiev nå, sier Bukkvoll til NTB.

Tirsdagens uro startet med at 20.000 personer samlet seg til en protestmarsj i sentrum av Kiev med krav om at presidentens makt må innskrenkes. Da de fikk beskjed om at nasjonalforsamlingen ikke ville behandle saken, begynte bråket.

Fakta: Fakta om uroen i Ukraina

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november i fjor ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.

* Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.

* Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.

* Opposisjonen krever nyvalg før de vil avslutte demonstrasjonene og okkupasjonen av flere offentlige bygninger i sentrum av Kiev.

* De siste tre månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet.

* I slutten av januar var det meldt om fem drepte demonstranter i sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.

* 28. januar gikk statsminister Mykola Azarov og hans regjering av.

* 6. februar lovet president Viktor Janukovitsj å gjennomføre en grunnlovsreform.

* 18. februar kom det til nye voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev.

* Minst 26 personer har mistet livet i volden i Kiev de siste dagene, og mange andre er skadd. Ti av de døde er politimenn, og fem av disse skal ha blitt skutt og drept av en snikskytter.

* 19. februar varslet EU at unionen er i ferd med å utarbeide sanksjoner mot Ukraina. President Janukovitsj og opposisjonen ble enige om det de kalte en våpenhvile.

* Torsdag morgen var det igjen omfattende sammenstøt på Uavhengighetsplassen i Kiev. Øyenvitner meldte om 15 drepte.

Stor uro

Flere vestlige ledere reagerer med stor bekymring på uroen. Både EU, USA, Tyskland, Polen NATO og Europarådets leder Thorbjørn Jagland fordømmer volden og anmoder om ro og politiske løsninger.

Russland retter på sin side skytset mot vestlige politikere og organisasjoner. Den økte spenningen er et direkte resultat av en «hemmelig innblanding fra vestlige politikere og europeiske strukturer som har lukket øynene for de aggressive aksjonene fra radikale krefter», het det i en uttalelse fra Russlands utenriksdepartement tirsdag.

Anmoder ro

Både Tysklands utenriksminister og EUs utenrikssjef uttrykker stor bekymring for situasjonen i Ukraina og oppfordrer partene til å finne en politisk løsning på krisen.

– Jeg ber innstendig om at partene i konflikten i Ukraina forsøker å finne en politisk løsning gjennom samtaler, sa Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier etter at han tirsdag snakket med Ukrainas utenriksminister Leonid Kozhara på telefonen.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton fordømmer volden i Kievs gater.

– Jeg er dypt bekymret for den alvorlige nye opptrappingen i Kiev og rapportene om ofrene. Jeg fordømmer all bruk av vold, også mot offentlige bygninger og partikontorer, sier Ashton.

Hun ber ukrainske ledere ta ansvar for å bygge tillit og finne en løsning som innebærer en ny inkluderende regjering, en grunnlovsreform og et åpent og demokratisk presidentvalg.

Ber vesten gripe inn

Den ukrainske opposisjonslederen Vitalij Klitsjko ber vestlige land intervenere for å stanse volden i hovedstaden Kiev.

Myndighetene i Vesten må ikke bare stå stille og se på mens «en blodig diktator dreper sitt eget folk», framholder den tidligere boksemesteren.

– Myndighetene har med overlegg iscenesatt provokasjoner for å kunne bryte opp protestene med makt og blod, sa Klitsjko i en uttalelse tirsdag kveld.

Han anklager president Viktor Janukovitsj for å starte en «krig mot eget folk», og han mener Janukovitsj er i ferd med å bli en «blodig president».

Klitsjko sier også at stormingen av Uavhengighetsplassen i Kiev er «en forbrytelse mot menneskeheten». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere