*Nettavisen* Nyheter.

Demonstranter i Øst-Ukraina erklærer uavhengighet

Demonstranter hang opp et banner hvor det står skrevet «Republikken Donetsk» på den okkuperte bygningen i den øst-ukrianske gruvebyen søndag. Foto: (Reuters/NTB scanpix)

Demonstranter i byen Donetsk har erklært uavhengighet fra Ukraina og ber om hjelp fra Russland. Regjeringen i Ukraina frykter russisk invasjon.

07.04.14 15:30

- Jeg erklærer herved at den selvstendige Folkerepublikken Donetsk er grunnlagt, sier en av demonstrantene i et opptak fra den okkuperte regionforsamlingen i byen. Opptaket er lagt ut på YouTube.

Dermed bryter det ut jubel i salen, hvor rundt hundre menn skal ha vært samlet mandag.

Ifølge avisa Ostrov vedtok demonstrantene å innlemme sin «selvstendige folkerepublikk» i Russland. Mange av dem som var til stede i salen, ropte «Putin, hjelp!»

Én av talerne ba den russiske hæren sende fredsbevarende styrker til Donetsk, ifølge en ukrainsk TV-stasjon.

Folkeavstemning
Demonstrantene skal også ha krevd at det holdes en folkeavstemning om løsrivelsen fra Ukraina innen 11. mai.

Foreløpig er det uklart hvor stor lokal støtte demonstrantene har, og regjeringen i Russland har ikke uttalt seg om uavhengighetserklæringen. Men Ukrainas ledere er dypt bekymret.

Den midlertidige presidenten Oleksander Turtsjinov hevder Russland har iverksatt «andre stadium» i en plan om å splitte Ukraina. Han frykter at østlige deler av landet vil bli utsatt for det samme som Krim-halvøya.

- Vi vil ikke tillate dette, sa Turtsjinov i en TV-sendt tale til nasjonen mandag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Prorussiske demonstranter i sikkerhetstjenestenes hovedkvarter i Luhansk søndag. Foto: (Reuters/NTB scanpix)


Han advarte om at antiterrortiltak vil bli iverksatt mot demonstranter som har væpnet seg.

Ved grensen
Et stort antall russiske soldater befinner seg fortsatt nær grensen mot Ukraina. Russiske myndigheter har tidligere forsikret at soldatene ikke har noen planer om å krysse grensen og at de skal delta i en militærøvelse.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk hevder imidlertid at Russland ønsker å gjøre deler av Ukraina til et «slaveterritorium» styrt av Moskva.

- Det er en plan om å destabilisere situasjonen og la utenlandske styrker krysse grensen og annektere vårt lands territorium, sa statsministeren under et regjeringsmøte mandag.

Les også:- Ukrainsk offiser drept av russisk soldat

NATO anslår at Russland har om lag 40.000 soldater i nærheten av grensen til Ukraina. En kilde i forsvarsalliansen sa mandag at det ikke er registrert noen troppeforflytninger den siste tiden.

Samme dag holdt Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) krisemøte i Wien om situasjonen i Ukraina. USAs OSSE-ambassadør uttalte at de russiske soldatene i grenseområdene ikke er posisjonert slik de vanligvis er i fredstid.

- Vil lemleste Ukraina
Prorussiske demonstranter okkuperte søndag offentlige bygninger i byene Donetsk, Luhansk og Kharkiv i den østlige delen av Ukraina.

Mandag var demonstrantene kastet ut av bygningen i Kharkiv, ifølge den ukrainske regjeringen. Men de som har tatt kontroll over sikkerhetstjenestenes hovedkvarter i Luhansk, skal ha skaffet seg våpen.

- Ukjente personer som er i bygningen, har brutt seg inn i våpenrommet der og tatt våpen, het det i en uttalelse fra politiet i Luhansk mandag morgen.

Politiet opplyste også at de har stengt alle veiene inn til byen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk mener det er regjeringen i Moskva som står bak aksjonene i Øst-Ukraina. Foto: Francois Lenoir (Reuters/NTB scanpix)


Ifølge statsminister Jatsenjuk er det regjeringen i Moskva som står bak aksjonene i de tre byene.

- Dette manuset er skrevet av Den russiske føderasjonen, og det eneste formålet er å lemleste Ukraina, hevder Jatsenjuk.

På den annekterte Krim-halvøya ble en ukrainsk offiser drept av en russisk soldat søndag kveld, ifølge Ukrainas forsvarsdepartement. Offiseren skal ha vært ubevæpnet, men omstendighetene rundt drapet i landsbyen Novofedorivka er så langt uklare. (©NTB)

Se video fra søndagens hendelse i Donetsk:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag