Regjeringsmotstanderne lykkes i å forpurre det store asiatiske toppmøtet i Thailands turisthovedstad Pattaya.

Rødskjorter
Flere tusen rødskjorter har gjort alt de kan for å vise sin tilstedeværelse i Pattaya de siste dagene. Måler har vært å få oppmerksomhet rundt det de mener er en ulvolig insatt regjering.

Etter å ha blitt provosert av regjeringstilhengere nylig ankommet fra hovedstaden Bangkok, valgte flere hundre rødskjorter å knuse vinduer og storme mediesenteret tilknyttet arrangementstedet, luksushotellet Royal Cliff.

--------------------------------------------

Er du i Pattaya? Ta kontakt med Nettavisen på telefon 21006010, eller e-post: vaktsjef@nettavisen.no

Du kan også sende SMS eller MMS til nummer 1930.

Følg utviklingen på mobil (wap.nettavisen.no). Gratis bokmerke: Send NETT til 1930

Nyhetsvarsling: Send NYHET START til 1930 (tjenesten koser kr 4,- per melding)

--------------------------------------------

Evakuert med helikopter
Konferansens vert, Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva, hadde inget annet valg enn å avlyse konferansen.

Det ble erklært unntakstilstand i Pattaya, men dette ble trukket tilbake i løpet av ettermiddagen. Store politistyrker og styrker fra hæren ble satt inn for å skille rødskjortene og tilhengere av regjeringen kledd i blå og gule skjorter.

Ifølge Reuters skal halvparten av regjeringssjefene være evakuert med helikopter.

Glede og smil
Ingen skal så langt ha blitt skadet i tumultene. Ifølge CNN er det glede og smil som preger rødskjortene inne på konferansområdet. Rødskjortene gir klemmer til både politimenn og soldater.

Ifølge Reuters skal noen av regjeringstilhengerne kledd i blått ha angrepet regjeringsmotstandere med våpen. Tre personer skal være skadet ifølge Agence France Presse.

Avlysningen er et stort prestisjenederlag for Thailand. Landet skulle også i fjor være vertskap for ASEAN-konferansen (Association of South-East Asian Nations). Urolighetene dengang sørget for at møtet ble utsatt til i år.

Taper minst 20 milliarder kroner
Kongkiat Opaswongkarn, administrerende direktør i meglerfirmaet Asia Plus Securities i Bangkok, kaller dagens hendelse en enorm flause for statsministeren.

- Økonomien i Thailand er allerede skadeskutt og hendelsen i dag er en ny katastrofe for turistindustrien, sier Opaswongkarn til Reuters.

Turistsjef i Thaliand, Kongkrit Hiranyakij, tror urolighetene i Pattaya kan koste landet minst like mye som da flyplassen ble stengt like før jul.

- Vi har beregnet tapene til 3,7 milliarder dollar, sier Hiranyakij.

Deltakere på toppmøtet i Pattaya:
De ti ASEAN-landene Brunei, Kambodsja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar (Burma), Filippinene, Singapore, Thailand og Vietnam. I tillegg deltar regjeringssjefene fra Kina, Japan, Sør-Korea, New Zealand, Australia og India samt FNs generalsekretær Ban Ki-moon og representanter fra Verdensbanken.

Toppmøtets agenda:

  • Ny gigantisk frihandelssone i hele Asia
  • Andre tiltak for å motvirke finanskrisen, blant annet innføring av et asiatisk valutasamarbeid i størrelsesorden 600 milliarder norske kroner
  • Nord-Koreas rakettoppskyting