*Nettavisen* Nyheter.

Demonstranter overmannet politiet

Kiev

Kiev Foto: David Mdzinarishvili (Reuters)

En gruppe ukrainske politifolk fikk til slutt forlate en bygning i Kiev som ble omringet og stormet av demonstranter lørdag kveld.

26.01.14 08:14

Kiev (NTB-AFP): Situasjonen løste seg etter at opposisjonslederen Vitalij Klitsjko personlig grep inn og bidro i forhandlinger med politiet.

Politimennene forlot bygningen én av gangen gjennom et vindu, ifølge det russiske nyhetsbyrået RT.

Deretter gikk de bort fra stedet gjennom en korridor med jublende demonstranter på hver side, melder VG s reporter på stedet. Han betegner stormingen og beleiringen av bygningen som et «vanvittig drama».

Bensinbomber
Om lag 2.000 demonstranter skal ha deltatt i angrepet på konferansesenteret Ukrainian House, hvor politifolk hadde samlet seg lørdag kveld.

Demonstrantene ropte «skam!» mens de kastet bensinbomber, knuste vinduer og skjøt fyrverkeri inn i bygningen. En del klarte å ta seg inn i konferansesenteret i sentrum av den ukrainske hovedstaden. Opprørspolitiet svarte med sjokkgranater og vannslanger.

Det brøt ut flere mindre branner i bygningen, men de ble etter hvert slukket. Demonstrantene stengte alle inn- og utganger med sekker fylt med snø og is.

I bygningen befant det seg om lag 200 politifolk, ifølge RT. Demonstranter har oppgitt at antallet lå i underkant av 50.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vasily Fedosenko

- Er okkupert
Ved 4-tiden på natten ble situasjonen løst etter forhandlingene hvor Klitsjko deltok. Ambulanser sto klar utenfor konferansesenteret i tilfelle noen trengte legehjelp.

- Flesteparten, hvis ikke alle, politifolkene har forlatt Ukrainian House. Bygningen er nå okkupert, het det i en pressemelding fra demonstrantene.

De skal ha fryktet bakholdsangrep da de oppdaget opprørspolitiet inne i konferansesenteret, som ligger mellom to steder hvor det har vært store demonstrasjoner de siste dagene.

- Myndighetene flyttet politifolk inn i bygget for å prøve å gjennomføre et bakholdsangrep. Hadde de klart det, kunne de angrepet oss fra to retninger samtidig, sa demonstranten Grigory (30) til VG.

Ukrainian House, som stammer fra Sovjet-tiden, var tidligere kjent som Leninmuseet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: David Mdzinarishvili

Tilbudt regjeringsmakt

Ledere for den ukrainske opposisjonen har møtt president Viktor Janukovitsj flere ganger de siste dagene, samtidig som demonstrasjonene har fortsatt i Kiev.

Lørdag ble opposisjonslederne tilbudt regjeringsmakt i et forsøk på å løse krisen. Janukovitsj foreslo at Arsenij Jatsenjuk kunne bli statsminister og Klitsjko visestatsminister.

Men opposisjonslederne var ikke fornøyd med det. De sto fast på sitt krav om at presidentvalget må framskyndes.

- Vårt krav er presidentvalg i år. Vi vil ikke bøye av, men samtalene fortsetter, sa Vitalij Klitsjko i en tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.