*Nettavisen* Nyheter.

Demonstrasjonene avsluttet lørdag kveld

Foto: Mohammed Abed (Scanpix)

Et hav av mennesker feirer på Tahrir-plassen et døgn etter at presidenten gikk av.

13.02.11 07:53

Ifølge Dagbladet har rundt 500 000 mennesker vært til stede på plassen i dag, og mange blir igjen for å fortsette feiringen.

Demonstrantene skal etter planen forlate Tahrir-plassen i Kairo etter å ha vært der i 19 dager.

Ifølge Sky News skal har de imidlertid planer om å samles igjen hver uke for å opprettholde presset på myndighetene.

Etter at nå tidligere president Hosni Mubarak offisielt trakk seg fra stillingen fredag kveld har det vært en massiv feiring i Egypts hovedstad. Barrikadene som ble satt opp for å holde orden på demonstrasjonene har i løpet av dagen blitt tatt ned.

Tusenvis av frivillige egyptere har også bidratt til opprydningsarbeidet som ventet lørdag morgen. De har fjernet søppel og malt fortauskantene - side om side med soldater.

Neste uke planlegges også en minnesamling til ære for de som døde i løpet av drøye to uker med protester, skriver New York Times.

Egypts midlertidige militærstyre har lovet en myk overgang til demokratiet folket krever. Ifølge Al Jazeera uttalte en offiser lørdag at de «garanterer en fredfull maktovertakelse innenfor et fritt, demokratisk system som tillater en folkevalgt å bygge et fritt, demokratisk land».

Store politistyrker
Samtidig har andre land i området hatt store demonstrasjoner i dag.

I Algerie ble om lag 400 demonstranter pågrepet da de krevde at president Abdelaziz Bouteflikas også går av.

Det ble meldt at over 28 000 politifolk var satt inn for å dempe urolighetene. Lørdag ettermiddag var kun et par hundre demonstranter på 1 May Square i hovedstaden Alger.

Les mer: – Flere tusen politifolk stagger demonstrantene

Jaget demonstrantene vekk
Også i Jemen har det vært sammenstøt. Et demonstrasjonstog i hovedstaden Sanaa ble angrepet av president Ali Abdullah Salehs støttespillere.

I følge BBC ropte demonstrantene at «etter Mubarak er det Alis tur» til å gå av. De som forsvarer Ali møtte med kniver og pinner, og jaget flere av demonstrantene vekk fra området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.