Gå til sidens hovedinnhold

Demonstrasjoner i Ukraina inn i sin tredje uke

Kiev (NTB-AFP): Ukrainske demonstranter feiret torsdag at de har holdt stand i tre uker med protester mot regjeringens beslutning om å si nei til en samarbeidsavtale med EU.

Spenningene i hovedstaden Kiev hadde torsdag roet seg, etter at ukrainsk opprørspoliti gikk til aksjon mot demonstranter i Kiev natt til onsdag. Politiet forsøkte, men lyktes ikke i å drive demonstrantene ut av Uavhengighetsplassen, hvor de har slått leir.

USA har truet med sanksjoner mot Ukraina etter opprørspolitiets aksjon, og hendelsen har møtt internasjonal fordømmelse.

Ifølge EUs utenrikssjef Catherine Ashton har Ukrainas president Viktor Janukovitsj sagt at han fortsatt ønsker en samarbeidsavtale med EU. Hun ga imidlertid ingen indikasjon på når hun forventer at avtalen kan bli undertegnet.

Under sin tale til den russiske nasjonalforsamlingen Dumaen sa president Vladimir Putin torsdag at Ukraina fortsatt er velkommen til å bli med i den Moskva-ledede tollunionen, som er tenkt å være et framtidig alternativ til EU.

EU har på sin side sagt at Unionen ikke kan signere en frihandelsavtale med Ukraina dersom det tidligere sovjet-landet blir medlem i den russisk-dominerte tollunionen.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen