*Nettavisen* Nyheter.

Demonstrasjoner over hele USA – Det hvite hus stengt

DEMONSTRASJONER: Demonstranter i sammenstøt med politiet i Washington.

DEMONSTRASJONER: Demonstranter i sammenstøt med politiet i Washington. Foto: Evan Vucci / AP (NTB scanpix)

Protester pågår over hele USA etter at en ubevæpnet svart mann døde etter en voldsom pågripelse i Minneapolis i forrige uke.

30.05.20 09:38

Det hvite hus er stengt av, CNNs hovedkvarters inngangsparti vandalisert og politiet angripes i flere storbyer. Det er meldt om demonstrasjoner blant annet i Washington, California, Georgia, Kentucky, New York og Wisconsin.

På sosiale medier spres de nye videoer der tre av de fire hvite politifolkene som pågrep George Floyd (46) sist fredag, holder ham i bakken med knærne. Den fjerde ser på. Floyd sier flere ganger at han ikke får puste. Han døde samme dag i varetekt.

Se video av hendelsen som ryster USA:

Etter avsløringer rundt pågripelsen er alle fire avskjediget. Derek Chauvin, som er en av politimennene som forårsaket Floyds død, har blitt pågrepet og siktet for drap.

Les også: Politimannen som hadde kneet på George Floyds nakke er pågrepet

Stengt Det hvite hus

Etter at president Donald Trump hadde hatt pressemøte i Det hvite hus, hadde journalistene gått tilbake til sine kontorer. De fikk imidlertid ikke forlate kontorene sine i Det hvite hus, på grunn av demonstrasjoner utenfor på Pennsylvania Avenue og i Lafayette Park.

Les også: Denne Trump-meldingen skjuler Twitter: - Når plyndringen starter, begynner skytingen

Da måtte sikkerhetstjenesten se seg nødt til å stenge Det hvite hus og låse av pressesenteret og kontorene, og ingen fikk forlate området før demonstrantene var trygt fjernet fra området.

Les også: Trump truer med å skyte: - Kaster bensin på bålet

Flere medlemmer av pressen meldte at de så opprørspoliti på området utenfor i fullt utstyr, med hjelmer og skjold. I Atlanta i delstaten Georgia har demonstranter klatret opp på logoen til CNN ved hovedkvarteret til nyhetskanalen, og heist et «Black lives matter»-flagg.

Klikk på bildet for å forstørre. KAOS: Det er fullt kaos utenfor hovedbygningen til CNN.

KAOS: Det er fullt kaos utenfor hovedbygningen til CNN. Foto: Mike Stewart (AP Photo)

Demonstrantene har også satt fyr på det amerikanske flagget utenfor CNN-hovedkvarteret og knust vinduene til inngangspartiet.

Unntakstilstand

Dette har fått guvernøren i Georgia, Brian Kemp, til å erklære unntakstilstand i delstaten.

Opptil 500 soldater fra nasjonalgarden vil ifølge Kemp straks bli satt inn «for å beskytte folk og eiendom i Atlanta». Nasjonalgarden blir ifølge Kemp satt inn på forespørsel fra Atlantas ordfører Keisha Lance Bottoms, som forgjeves har oppfordret til ro.

Angriper politiet

Fredag kveld kom det til flere sammenstøt mellom politi og demonstranter utenfor Barclays Center i New York, der det tilsynelatende ble kastet vann og maling på politiet.

I California melder politiet at de har stengt av deler av motorveiene 1010 freeway, etter at demonstranter langs veien i San Jose kastet gjenstander på politiet.

Les også: Massive protester i hele USA - kona har gått fra drapssiktet politimann

Dødsfallet til Floyd har tidligere i uka ført til omfattende demonstrasjoner i Minnesota og flere andre amerikanske byer, med voldsomme opptøyer der demonstranter har støtt sammen med opprørspoliti.

Biler og butikker er satt i brann, og det er meldt om plyndring mange steder. Torsdag ble politistasjonen der Derek Chauvin jobbet, satt fyr på av demonstranter.

Ordfører Jacob Frey innførte derfor portforbud i Minneapolis fra klokka 20 lokal tid fredag, som veldig mange valgte å ikke følge.

Vurderer å sende soldater

Opptøyene i Minneapolis har fått den amerikanske forsvarsledelsen til å vurdere å sende soldater til byen. Pentagon gikk fredag til det uvanlige skritt å sette avdelinger med militærpoliti i beredskap.

Soldatene ved Fort Bragg i North Carolina og Fort Drum i New York skal kunne rykke ut på fire timers varsel, mens soldater ved Fort Carson i Colorado og Fort Riley i Kansas skal være klare på 24 timers varsel dersom protestene og opptøyene eskalerer.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag