OSLO (Nettavisen): Mellom 120 og 130 personer demonstrerte søndag foran Pakistans ambassade på Frogner i Oslo til støtte for Mumtaz Qadri, livvakten som i 2011 drepte den liberale guvernør Salman Taseer i den pakistanske provinsen Punjab. Qadri ble henrettet mandag og gravlagt tirsdag.

Lovlig markering

- Det var en demonstrasjon det var søkt om på forhånd og som foregikk i lovlige og ordnede former, sier operasjonsleder Jarle Pedersen hos Oslo-politiet til Nettavisen.

Les også: Voldsomme og mektige krefter mente at Qadri burde ikke blitt siktet eller dømt i en rettsal

Ifølge politiet var det ingen organisasjon, men en privatperson som hadde søkt og fått tillatelse til markeringen i Eckersbergs gate. Flere av deltakerne hadde plakater på urdu. Demonstrasjonen ble avsluttet med en appell som på anmodning fra politiet ble holdt på fortauet på den andre siden av gaten for ambassaden.

Nettavisen har søndag forsøkt å komme i kontakt med initiativtakeren per telefon, men har ikke lykkes.

«Skammelig»

Flere personer i det norske muslimske miljøet har reagert på demonstrasjonen. «Skammelig», er en av kommentarene på sosiale medier.

- Hvis det hadde vært en markering mot dødsstraff som sådan, så kunne jeg forstå det, men her virker det som om det var en markering til støtte for denne personen, sier en av dem til Nettavisen.

Ble hengt i fengselet

Henrettelsen av Qadri ble bekreftet av en fengselsansatt i byen Rawalpindi. Qadri ble hengt i fengselet i Adiyala tidlig mandag morgen.

Guvernøren som ble drept i 2011, Salman Taseer, ønsket å reformere landets strenge blasfemilover, het det i en NTB-melding tidligere denne uken.

Qadri, som var en del av Taseers livvaktstyrke, skjøt Taseer 28 ganger på høylys dag.

Hyllet som helt

Hans islamistiske støttespillere har hyllet ham som en helt.

Da Qadri ble ført til graven tirsdag, deltok opp mot 100.000 mennesker og ropte slagord til støtte for ham.

Politi og sikkerhetsstyrker holder vakt utenfor huset til Qadris familie, og beredskapen er skjerpet, i tilfelle henrettelsen utløser demonstrasjoner eller andre reaksjoner, melder NTB.

Pakistan stanset alle henrettelser i 2008, men hevet dette moratoriet i 2014, da det igjen ble åpnet for å henrette terrordømte. I tillegg registrerte Amnesty International 13 henrettelser i 1999, mens moratoriet fortsatt gjaldt.

Alle henrettelser i Pakistan skjer ved henging.