RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen terrorister i våre gater

Flere tusen demonstranter hadde møtt opp for å gå i tog mandag ettermiddag, i følge politiet.
Flere tusen demonstranter hadde møtt opp for å gå i tog mandag ettermiddag, i følge politiet. Foto: Annika Bohnenblust (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Vi aksepterer ikke terrorisme i religionens navn, sier Yousuf Gilani.

GRØNLAND (Nettavisen): Mandag ettermiddag ble Grønlands torg fylt til randen av deltakere i demonstrasjonen «No2Isis - ikke i islams navn». 

Demonstrasjonstoget, som begynte klokken 17, gikk gjennom Oslos gater fra Grønland mot Stortinget. På veien ropte demontrantene:

- Ingen terrorister i våre gater og ingen ekstremister i våre gater.

Deltakerne i demonstrasjonstoget ble også oppfordret til å rope «ikke bare gå». På de offisielle parolene stod det blant annet «Profetens Ummah snakker ikke på vegne av islam», og «IS = terror».

Norske politikerne var godt representert i demonstrasjonen og blant dem gikk også prester og imamer fra de ulike muslimske trosamfunnene.

Yousuf Gilani (V) er arrangør under demonstrasjonen og går i tog mandag ettermiddag.

Folkehav
- Jeg er veldig fornøyd med oppslutningen til demonstrasjonen. Den har vært vellykket så langt og nå skal vi til Stortinget og holde de andre appellene, med et mer politisk budskap. Markeringen på Grønland var veldig viktig. Nettopp på grunn av «ingen terrorister i våre gater», sa Yousuf Gilani (V), initiativtaker og arrangør, til Nettavisen under demonstrasjonen.

Han beskriver oppmøtet til demonstrasjonen som et folkehav og i følge arrangøren anslår politiet at flere tusen har møtt opp.

Gilani var også første taler ut på Grønlands torg.

- Vi aksepterer ikke terrorisme i religionens navn, sier han under talen.

Taler ble spyttet på
En av talerne under demonstrasjonen var Yousef Bartho Assidiq.

- Min appell vil rette seg mot ungdommen og blir en takketale. Vi er veldig glade for at vanlige ungdommer har tatt dette initiativet og stått på, sier han til Nettavisen mandag formiddag.

Youssef Bartho Assidiq

Under sin tale forteller han at han ble spyttet på av et medlem av Profetenes Ummah før demonstrasjonen.

- Kampen blir ikke vunnet i dag, i dag starter den. Jeg håper vi kan fortsette kampen helt til de slutter med det de driver med, sa Assidiq under talen.

Han takket alle de muslimske ungdommene som har tatt initiativ til å organisere demonstrasjonen og la vekt på kampen mot vold og ekstremisme fra unge muslimer.

- Vår religion skal ikke bli dratt ned i blod. Vår religion står for fred og toleranse, og det viser vi her i dag, sier Assidiq.

En annen taler er Nettavisen bloggeren Ann Elin Ayah Eilefsen, som ikke vil ha en ny 22. juli.

- Da stod vi sammen etter, nå må vi stå sammen før, sier hun. 

Disse åtte holdt tale før demonstrasjonen gikk fra Grønland mot Stortinget: Thair Mahmood, Yousef Bartho Assidiq, Bashe Musse, Abu Bakr Al Sadiq, Akhtar Chaudhry, Sylo Taraku, Ann Elin Ayah Eilefsen og Mansor Hikmat.

Mange demostranter
Politiet anslår at flere tusen demonstranter møtte opp mandag.

- Selv om initiativet kom fra unge norske muslimer, så er det gledelig å se hvor bred gjenklang dette initiativet har. Det er flere ulike religioner som kommer til å være representert, og alle de ulike politiske partiene, sier Hadia Tajik til Nettavisen under demonstrasjonen.

Hun var svært fornøyd med at så mange stilte opp.

- Budskapet og behovet for å stå sammen mot eksreme ytringer er tydeligvis ganske sterkt, legger hun til.

Samler alle partiene

Alle partiene på Stortinget var representert med sine ledere under demonstrasjonen.

Les også:Venter flere tusen i demonstrasjon mot IS og Profetens Ummah

- Det er veldig bra at denne markeringen får en så bred støtte. Her kommer alt fra Amnesty til Frp. Det er historisk at muslimer tar initiativ til en demonstrasjon mot en muslimsk ekstremistgruppe og deres støttespillere. Det viser tydelig at norske muslimer har fått mer enn nok av disse kreftene, sier Assidiq.

Alle de politiske partiene var representert under demonstrasjonen.

- Opplever du som muslim at folk ofte kobler islam med ekstremisme og grupper som IS og Profetens Ummah?

- Jeg tror ikke nordmenn flest tror at den jevne muslim støtter slike grupper, men de kan være usikre på hvor muslimene står. I dag vil de få et klart og tydelig svar, sier han.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere