Gå til sidens hovedinnhold

Demp smertene til kjæledyret

Dyr trenger ikke å ha det vondt. Slik avslører du og behandler smerter.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Mange tror at så lenge hunden eller katten ikke ligger flat og skriker i smerte, så har den ikke vondt. Sannheten er en annen.

Mange tegn
Dyr viser ikke smerte på samme måte som mennesker. De kan ikke fortelle hvor de har vondt, eller hva som gjør vondt. Svette poter, pesing, manglende appetitt, mindre glede, bleke slimhinner og lignenede kan være tegn på at dyret har problemer.

- Det er avgjørende å skjønne kjæledyret for å forstå hvordan det har det. Når man kjenner dyret sitt, og vet hvordan det normalt opptrer, er all unormal oppførsel et varseltegn som bør tas alvorlig, og undersøkes nærmere, veterinær Caroline Burum-Auensen på Volvat klinikk i Oslo.

Hvis man ikke klarer å finne ut hva som plager dyret, hvorfor det piper eller ser litt utilpass ut, må man bruke eliminasjonsmetoden. Gå alltid til veterinæren hvis du er i tvil. Velg alltid en som har fokus på smertelindring.

Les mer fra Dittdyr. no:

Unngå kuldesjokk i vinterferien

Røykeslutt for hundens skyld

Slik bruker du halsbåndet riktig

Selmas historie
Den lille amerikanske cocker spanielen Selma har ondartede jursvulster på begge sider, og fikk fjernet hele den ene jurlista. En langvarig og smertefull operasjon, som etterlater et langt sår fra brystbenet helt ned til innsiden av låret. Og hun har mer i vente. Om 6 måneder må hun også fjerne den andre jurlista.

Hun kommer inn i klinikken iført en heldekkende lys body, tripper glad og logrer seg gjennom en velkomst hilserunde. Hun er på kontroll sammen med matmor Bente Rekkedal. Veterinærene får en situasjonsrapport.

- Hun ynket seg den første natten og var groggy etter narkose og smertestillende medisin, sier Bente Rekkedal.

Kontroll
Neste morgen begynte hunden å bli seg selv igjen. Det er gått en uke siden inngrepet. Den 6 år gamle hunden blir nå løftet opp på bordet. Veterinæren tar fram posen med favorittgodbiter. Så er det fritt fram for en kontroll.

Alt ser bra ut. Hunden får på seg bodyen sin igjen, og går like glad ut. Huden skal tøye seg før stingene skal fjernes om ytterligere en uke.

- Tidligere ble ikke dyrs smerte tatt på alvor, sier Caroline Burum-Auensen.

Det er etisk uforsvarlig å la være å gi smertelindring under kirurgiske inngrep og til dyr med kroniske lidelser som f.eks. artroser og HD, mener veterinærene på Volvat.

Under kniven
Allerede før inngrepet blir hunden eller katten gitt et smertestillende preparat rett i blodåren på Volvat. Det er vanskeligere å døyve smerte enn å forebygge.

- Når dyret så legges i narkose, gir man en ny og større dose smertestillende. Smertelindringen skal være på topp under operasjonen. Når hunden eller katten våkner, og begynner å ynke seg, får den en ny injeksjon med metadon, og så hver 3-4. time utover dagen. Vi gir til vi oppnår effekt, sier Caroline Burum-Auensen.

Hun er ikke tilbakeholdende med smertestillende i denne fasen.

Restriktiv praksis
Rett før hunden eller katten skal hjem, får den et langtidsvirkende opiat i pilleform, OxyCotrin, som skal virke i 12 timer. Neste morgen kan eier komme tilbake til klinikken med hunden og få en ny pille.

- Vi sender aldri med eier metadon og lignende preparater hjem, på grunn av faren for misbruk, understreker veterinærene på Volvat.

Praksisen ved ulike klinikker er forskjellig. Noen bruker smertestillende plaster, som er veldig effektivt, og varer i 4 døgn.

- Vi bruker det bare til hunder vi har til observasjon, sier Burum-Auensen, og får støtte av en engasjert dyrepleier som raskt forteller om hvilke farer det medfører dersom hunden river av seg plasteret, eller et lite barn i huset tar det av og spiser det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sterilisering og kastrering
Både ved sterilisering av hunnkatt, men kanskje spesielt ved kastrering av hannkatt, blir smerteopplevelsen til katten sjelden tatt på alvor. Dette regnes for enkle rutineinngrep, men det er vondt bli skåret i innvollene.

Katten må håndteres rolig og forsiktig. Stressnivået som kan føre til at katten trenger mer narkose for å sovne skal ikke opp, og smerteimpulsene må ikke trigges unødig. Ved sterilisering og kastrering på Volvat, får katten Rimadyl under inngrepet, og settes på Metacam i 4 dager etterpå.

Kroniske lidelser
Mange eldre dyr lider av artroser og forkalkinger i bevegelsesapparatet, en tilstand som kan være veldig smertefull. Det finnes nå flere preparater på markedet som kan lindre smerten, som bl.a. Rimadyl.

Kortison regnes ofte som et vidundermiddel, men på grunn av mange alvorlige bivirkninger ved lang tids bruk, velger man andre alternativer. Et nytt middel kombinerer kortisonets gode effekt på smerter og inflammasjoner, med de mye brukte NSAIDs positive virkninger. Ifølge veterinærene på Volvat skal ArtriDog være et trygt alternativ.

Et naturpreparat som Cosequin, skal bidra til ny bruskdannelse i ødelagte ledd. Det er imidlertid dissens om hvor stor virkning dette har. En 14 år gammel border collie med leddsmerter og store bevegelsesproblemer sluttet konsekvent å gå bak sin nye eier etter en stund med Cosequin. Nå løper den foran som en ung hund.

Omega 3 og omega 6 fettsyrer kan også lindre leddplagene til en hund med forkalkinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tannproblemer – en oversett plage
Dyr får hull i tennene, tannkjøttproblemer og tannpine akkurat som mennesker. Og smerten er like sterk som hos oss.

- Vi har hatt dyr til behandling hvor eier har fortalt at de ikke har gått opp i annen etasje i huset på to år. Etter å ha fått fjernet løse tenner, og rensket opp i munnen, har de begynt å løpe opp trappen igjen. Andre har vært helt overveldet over forandringen de opplever i dyrets oppførsel etter en tannbehandling, forteller Caroline Burum-Auensen.

Tannproblemer kommer gradvis, og eier legger ofte ikke merke til den gradvise forandringen som også skjer med dyrets allmenntilstand. Først når tannproblemene er fjernet, blir man klar over forandringen.

Enhver forandring i dyrest væremåte har en begrunnelse, ofte er det sykdom eller smerte.

Kreft og rehabilitering
Smertebehandling når dyr får kreft er ikke aktuelt som på mennesker. De fleste velger å avlive dyret når det har fått kreft som ikke er operabel. Noen velger å behandle med cellegift.

En smertelindrende og utsettende behandling med kortison kan forlenge dyrets liv i opptil to måneder.

Alle medisiner kan ha bivirkninger. Husk at det finnes mange gode alternative behandlinger som kan begrense medisinbruken.

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen

Kommentarer til denne saken