Den 12. mann avgjør

De to første rundene i Tippeligaene så langt har vist to ting: At det laget som får flere poeng enn Rosenborg tar gullet, og at marginene er små.. Den 12. mann kan bli avgjørende.

18.04.06 17:29

I dag er dagen der alle virkelige Brann-fans går med mageknip, litt svette håndflater og oppjaget puls. Det er 17. mai-følelsen en måned for tidlig. For de virkelige Brann-tilhengerne er ikke dette med billett noe problem. De sikret seg partout-kortet før jul. Noen av dem har kjøpt egne stoler de får sitte i i ti år for bare 18.000 kroner. Med navnet på. Gitt vekk. Selvsagt må de betale billett i tillegg.

Dagen i dag setter liksom rytmen for hele året. Kommer du godt i gang på hjemmebane, så er mye gjort. Premieren i Fredrikstad var godkjent. Å dominere slik Brann gjorde i den siste timen av kampen er sterkt på bortebane. Fredrikstad viste i går at de ikke er noe dårlig fotballag.

Dette er timene for tvil og tro. Men jeg skal gi deg ordet for dagen. Det du kan tygge på i hele dag:

Brann har aldri hatt en bedre 16-manns tropp.

Du kan aldri ha mer enn elleve utpå samtidig. Neivel, men hvis Tippeligaen har vist noe de siste årene så er det at det er de tunge stallene som vinner. Brann var i fjor tvunget til å spille de fleste høstkampene med benken på banen fra start og en hver utskifting ble en hjertet-i-halsen opplevelse. Hvor mye dårligere ble laget nå?

I dag vil en honduriansk, en albansk og muligens en slovensk landslagsaktuell spiller komme inn om noen får nok eller ikke har dagen. Ikke noe galt om Arve Walde, Kristian Ystaas og de andre, men listen er lagt høyere. Kristian, som ennå er i klubben, vet at det han presterte i fjor ikke er godt nok. Han må opp på et høyere nivå om det skal bli noe annet enn 3. divisjon. Han ser det på treningen der de andre som ikke er på laget skyter bedre enn ham med begge bein, er raskere og header bedre. Det er to måter å ta en slik utfordring på.

Det er min påstand at Branns resultat i år vil avhenge av hvor mange ganger vi ser «den gamle» Kristian Ystaas på banen. Det vi håper å se er en Kristian Ystaas som gir Robbie Winters, Migen Memelli og Bengt Sæternes kamp, for en av disse blir sittende på benken i hver kamp, hvis alle er friske. I Fredrikstad kom Robbie innpå og laget ble bedre. Det gir en trener to hender å spille piano med.

Derfor kommer det gulltippede Lillestrøm nervøse til Brann Stadion i år. De fikk grisebank i fjor. De har vært stor i kjeften i forkant og de vet at Branns største svakhet - den råtne benken - ikke er der lenger. Ett enkelt mål var nok. Brann hadde ikke noe nytt gir å legge inn. Brann ble aldri bedre på slutten av kamper.

Når det er sagt vet vi at det er fem-seks lag som har det som Brann har i år. Marginene kommer igjen til å bli ørsmå. Det betyr at den 12. mann kommer til å bli viktigere enn noensinne. Vi får se fire debutanter på Brann Stadion i kveld i Tippeligasammenheng fort rødtrøyene: Petter Vaagan Moen, Bjørn Dahl, Maynor Suazo og Migen Menelli. Det er opp til den 12.mann å gi dem en grunn til å bli i Bergen til evig tid, selv om det bøtter ned.

I kveld nytter det ikke å briefe med kunnskap om hvem som var den andre australieneren som har spilt i Tippeligaen for Brann, eller om du var på samtlige Brann-kamper ute og hjemme i fjor. I kveld er det eneste som betyr noe om du skriker høyt og du skriker det riktige på de riktige tidspunktet. Da vinner Brann 6-2 og leder Tippeligaen ett mål foran Rosenborg.

Akkurat slik det skal være.

I hele år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.