*Nettavisen* Nyheter.

Den beste rosévinen

Art of Taste har testet samtlige roséviner som du finner i Vinmonopolets fullsortiment (den tykkeste av de røde listene). Der er det 30 viner, men én av dem, Rosé de Riceys 2000 fra produsenten Bonnet, er ikke lenger tilgjengelig.

(SIDE2:) Tre av de 32 rosevinene vi har testet, vil du kunne finne i Vinmonopolets hyller fra 4. mai. Da er det polslipp. Art of Taste gir deg en fullstendig test av alle nyhetene neste uke, men foreløpig skal vi konsentrere oss om rosévinene.

Smakerne
I testpanelet vårt sitter Ørjan Lundmark og Nina Fredagsvik. Ørjan Lundmark har to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby. Nina Fredagsvik er vinkelner og jobber også på Bølgen & Moi Briskeby. Det er verdt å få med seg at hun slo Andreas Larsson, tidligere vinner av EM for vinkelnere, i Connoisseur Champagne Challenge - en konkurranse i blindsmaking av champagne som ble avholdt i Stockholm tidligere i år.

Poengsystem
Vinene er gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen. Nederst på siden finner du en link til anmeldelsene av samtlige 32 viner. Før det vil vi gjerne trekke frem de vinene som gjorde det best.

Det var fire viner som utmerket seg denne gangen:

Basiano Garnacha 2005, vnr 10110, kr 79, 40, 89 poeng.
Fra produsenten Campos de Enanzo i Navarra i Spania. Lys rosa på farve med innslag av lilla. Duft av syrlig bringebær og modne, røde bær. Fyldig smak av bringebær og en anelse jordbær. Lett syrlig med en frisk, tørr ettersmak. En vin som egner seg like mye som en «terrassevin» og matvin. Finnes også i pappvariant.

Rosaura 2006, vnr 33115, kr 124,90, 88 poeng.
Fra produsenten Feudi di San Gregorio i Campania i Italia. Rødrosa på farve. Duft av syrlige bringebær og røde bær. Smak av røde bær med flott fruktkonsistens. God syre med en lang og og god ettersmak. En deilig vin som egner seg godt til fisk og skallyr, samt lette kjøttretter av kylling og svin.

Rosa da Ninfa, vnr 861, kr 99,90, 86 poeng.
Fra produsenten Ruffino fra Toscana i Italia. Lys rosa på farve. Frisk, tiltalende duft av røde bær. Smak av friske bringebær. God intensitet, velbalansert og bra syre. Lang ettersmak. En vin som passer både til å drikke på terrassen, som aperitif eller til lettere retter av fisk og lyst kjøtt.

Santa Carolina Carmenère Rosé 2006, vnr 10100, kr 91,90, 86 poeng.
Fra produsente Viña Santa Carolina fra Rapel Valley i Chile. Lys rosa med svakt rødskjær på farve. Frisk duft av søte, røde bær. Noe stikkelsbærpreget. Smak av røde bær med et lite hint av sitrus. God intensitet, god syre og fin, lang ettersmak. En god vin som passer til fisk og skalldyr eller lettere retter av lyst kjøtt.

Hvis du lurer på hva du skal spise til rosévin, har vi noen tips til et par gode oppskrifter som passer utmerket:

Salat med avokado og skalldyr

Sommerens kyllingsalat med myntedressing

Carpaccio


Anmeldelser av alle rosévinene finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.