*Nettavisen* Nyheter.

Den eneste måten å vaske peisen på

Vi gir deg hemmeligheten vaskemiddelprodusentene ikke vil du skal vite.

(iBergen.no) Hver vår kommer orket med å rengjøre peisen etter en intens vedfyrings-vinter. Den største utfordringen er å få glasset i peisdøren rent for innsvidd aske og og sot. Mang en frustrert peis-eier har brukt krefter på de gjenstridige flekkene - og gitt opp.

De !#¤%& flekkene
Noen blir så forarget at de tar seg bryet med å kjøre hele veien til en peisleverandør for å kjøpe glassrensemiddel, etter å ha innsett at både Jif, Cillit Bang og Klorin ikke hjelper. Til 240 kroner literen lover Glassrens å ta knekken på flekken. Resultatet er imidlertid ulikt, alt ettersom hvor ille tilredt dørglasset er.

Og mens de fleste forbanner peisen sin og sier at de like så godt kunne spart seg pengene, så aner de ikke hvor rett de faktisk har. For det eneste som virker mot svimerkene, ligger like under nesen på den fortvilte skrubberen.

- Ta et stykke tørkerullpapir og fukt det med vann. Dypp papiret i peisasken og vask vinduet. Det er et godt kjerringråd som virker, sier daglig leder i Varme AS, Einar Reikvam til iBergen.no.

Jammen santen
Gratis og bekvemt er altså bedre enn spesialrensemiddel til 240 kroner literen? Med en viss skepsis testet vi rådet på en uvanlig skitten peisdør. Og jammen virket det også, selv etter at alle vaskemidler var prøvd og forkastet. Glasset ble skinnende rent som det ikke har vært på flere år.

- Nja, det blir ikke helt rent med papir og aske. Jeg vil si en 70-80 prosent rent, og det legger igjen en hinne på glasset som ikke går bort, sier en ansatt i Sigurd Ziem.

- En halvliterflaske av Glassrens til 120 kroner, kontra gratis og effektivt askevask, hva skal man anbefale?

- Det kan man diskutere, men nå har jeg en kunde som venter på meg. Hadet, sier mannen hos Sigurd Ziem.

Kald aske
Når glasset er rengjort, kan arbeidet med å skrape ut asken fra peisen begynne. Det kan gjøres for hånd, eller ved hjelp av en askestøvsuger.

- Det er viktig at asken er helt kald før man starter. Det kan ligge glør selv etter flere dager og man bør derfor være nøye på at asken kastes i en metallbøtte og ikke i en plastpose. Man kan gjerne fukte asken før den skrapes ut, råder Reikvam.

Så gjelder det å samle opp nok viljestyrke til å gå i gang med herket. Lykke til.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.