Gå til sidens hovedinnhold

Den fantastiske kyllingen

De fleste liker kylling, og kylling passer sammen med det meste.

Hvitt kjøtt er det mest spiste i hele verden. Kylling er det nest magreste kjøttet du kan spise, øverst på magerhetslisten troner kalkunen.

Rekordspising
Her i Norge satte vi alene til livs nesten 15 kilo kylling hver i løpet av 2006. Det var ny rekord her til lands, men det er fortsatt et stykke igjen til USAs 48 kilo.

Allemannsmat
Alle spiser kylling, det er faktisk ikke en eneste religion eller kultur som forbyr kylling på middagstallerken. Det betyr oppskrifter fra hele verden, med utallige tilberedningsmuligheter og farger, smaker og dufter fra nære og fjerne himmelstrøk.

Passer til alt
Tilbehøret er alt som betyr noe når kyllingfilet står på menyen. Det hvite kjøttets milde smak gjør at det passer til alle typer krydder, urter, frukter og grønnsaker. Bare ikke bli for ivrig. Mens kyllingen trives i ethvert selskap, er det ikke alt tilbehør som kan kombineres.

Friskt fra havet
Det hvite kjøttet kan fint mikses med andre typer kjøtt, for ikke å snakke om med fisk og skalldyr.

Søt saus
Frukt og bær gir kyllingen et søtt akkompagnement, og det kan gjøre på mange måter. Prøv en saus av 1,5 desiliter appelsinjuice, 2 spiseskjeer aprikossyltetøy og én teskje frisk, revet ingefær, til to kyllingfileter. Stek kjøttet først, og ta filetene ut av pannen før du koker opp sausen. La kyllingen få trekke i sausen noen minutter før servering.

Andre fruktige og lett gjennomførbare tips er mangochutney, tranebærsaus, epleskiver eller grillede ananasringer med finhakket chili. Prøv deg fram slik kyllingelskere gjør verden over.

Husk hygiene
Hygiene er spesielt viktig når du tilbereder rå kylling. Ikke bruk det samme skjærebrettet til kyllingen som til grønnsakene, og vask det grundig etter bruk. Pass også på at kyllingen er ordentlig gjennomstekt før servering.

Chilenske kyllingspidd
Chilimarinert kyllingfilet
Fløtekokt kyllingfilet
Kylling satay
Havkylling
Karriris med kylling, reker og ananas
Klassisk wok med kylling og nudler
Kreolsk kyllingsalat
Kylling i grønn karri
Kyllingfilet med eple og bacon
Marokkanske kyllingpakker

Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Reklame

NÅ: Helly Hansen er i gang med Black Friday - opptil 50 % rabatt