Gå til sidens hovedinnhold

Den fjerde smittebølgen skyller inn over Europa

Etter en vår og sommer med gjenåpning og lettelser, kan mange land i Europa gå en høst med mye smitte og flere sykehusinnleggelser i møte.

Selv om store deler av den vestlige verden har kommet godt i gang med å rulle ut vaksiner til befolkningen, ser man at deltavarianten av koronaviruset har lagt en demper på oppløftende utviklingen.

Flere og flere land i Europa melder nå om en stigende smittetrend. Det er situasjonen over svenskegrensen også, der smitten i flere regioner har fordoblet seg de siste ukene.

Svensk lege: – Dette er begynnelsen

Infeksjonslege og professor infeksjonssykdommer ved Karolinska institutet, Anders Björkman sier til Svenske Dagbladet at landet trolig står foran en ny smittebølge.

– Jeg synes at man har belegg for å si at dette er begynnelsen på en fjerde smittebølge, sier Björkman til avisen.

Tirsdag var litt over 3,8 millioner svensker fullvaksinerte registrert, noe som tilsvarer 46,7 prosent av den voksne befolkningen i Sverige. Antallet som har mottatt en dose er litt over 6 millioner, altså omkring 73,8 prosent av befolkningen, viser tall fra Svenske Folkhälsomyndigheten.

– De eldre er nå beskyttet, men det kommer til å innebære at flere 20- og 30-åringer vil få langvarige effekter av korona, sier Björkman.

Les også: FHI: - Deltavarianten vil bli dominerende i Norge i løpet av noen uker

Deltasmitte

I Danmark har man i sommer også sett en stigende smittetrend. Der så man at antallet registrerte smittetilfeller dalte i juni, før smitten igjen tok seg opp i juli måned. Grunnen var deltavarianten.

– Epidemien øker fortsatt, men det indikerer at økningen har avtatt siden forrige uke, meldte det danske Sundhedsministeriet tirsdag.

Tirsdag ble det i Danmark registrert 820 nye smittetilfeller og 50 koronapasienter er for øyeblikket innlagt på danske sykehus.

Statens Serum Institut i Danmark' oversikt over hvor mange som er vaksinert viser at 67,7 prosent av de som kan få vaksine har fått en dose, mens 46,3 prosent er fullvaksinert.

Fra forrige uke begynte Danmark å tilby vaksine til barn på 12 år og opp også, noe som ikke er tilfelle i Norge.

Smitten i Storbritannia til værs

Mandag åpnet statsminister Boris Johnson for enda flere lettelser i Storbritannia. Selv om landet helgen i forveien hadde smittetall per døgn som man ikke hadde sett maken til siden januar i år, da Storbritannia var inne i sin verste smittebølge, åpnet nattklubber og munnbindpåbud ble kastet.

Tirsdag ble det registrert 46.558 nye smittede og 96 nye koronadødsfall i Storbritannia siste døgn, men i helget var døgntallet over 50.000.

Antallet koronapasienter har også skutt i været. Den siste uken har det vært en økning på 38,4 prosent, viser tall fra britiske helsemyndigheter. Mandag var 4.567 pasienter innlagt med korona i Storbritannia, 611 av dem med behov for respiratorbehandling.

Nå melder flere britiske helseeksperter at Johnson må ta grep allerede fra 1. august for å hindre at helsevesenet blir overbelastet.

De ber statsministeren om å gjeninnføre rådet om bruk av hjemmekontor og munnbindpåbud, ifølge The Guardian.

Les også: Tusenvis av engelskmenn strømmet til nattklubber etter gjenåpningen

Nederland har reversert gjenåpningen

Statsminister i Nederland, Mark Rutte har kommet Storbritannia i forkjøpet. Tirsdag oppfordret folk til å jobbe hjemmefra igjen. Smitten har økt etter at nesten alle koronarestriksjoner ble opphevet i juni.

En av lettelsene som ble svært kortvarig, var gjenåpningen av landets nattklubber. Rutte har beklaget og sagt at det var en feilvurdering, og nattklubbene ble raskt pålagt å stenge igjen, i denne omgang til midten av august.

De siste ukene har sjudagerssnittet for smitte skutt i været, fra snaut 5 til nesten 59 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Helseminister Hugo de Jonge sier det daglige smittetallet ser ut til å stabilisere seg, men «det er selvfølgelig altfor høyt».

Les også: Koronaviruset har kostet over 4 millioner liv

Spania inne i femte smittebølge

Den spanske avisen El País fastslår at landet nå er inne i sin femte smittebølge og flere regioner har dermed innført strenge smitteverntiltak igjen.

Tirsdag rapporterte landets helsemyndigheter om 27.286 nye smittetilfeller siste døgn og 29 nye koronadødsfall.

Og smittetrenden har i Spania vært på stigende kurs i sommer. helsemyndighetene meldte onsdag forrige uke om sin høyeste døgnregistrering til nå under pandemien med over 40.000 nye smittede.

Over halvparten av den spanske befolkningen er fullvaksinert og 62,1 prosent har mottatt en dose koronavaksine.

Ferieøya Mallorca er intet unntak, noe som fikk myndighetene til å vurdere å stramme inn for festing tirsdag.

Eventuelle restriksjoner inkluderer at såkalte botellones, utendørsfester med mye alkohol, forhindres ved å stenge strender og parker mellom klokken 1 og 6 om natten.