*Nettavisen* Nyheter.

Den første headbangeren

Møt mannen som danset med The Velvet Underground.

12.09.08 09:53

(SIDE2): I sammenheng med kunstutstillingen av Andy Warhols kunst i Oslo, er hans tidligere assistent Gerald Malanga i Norge for å kaste glans over begivenheten.

BAKGRUNN: Popart-legenden inntar Norge

Men New Yorkeren har ikke bare vært involvert i kunstverdenen. Han var også en uhyre viktig del av legendariske The Velvet Undergrounds liveshow i den tidlige fasen av bandets karriere.

- Barbara Rubin, som var en venn av meg og med i The Factory-miljøet, hadde sett The Velvet Underground spille på en klubb i Greenwich Village. Hun dro meg med ned dit for å se dem, og siden jeg var en veldig god danser på den tiden føltes det helt naturlig for meg å røre litt på meg da de spilte, sier Malanga.

Andy Warhol ble med på neste konsert, og ikke lenge etter øvde bandet på Warhols hjemmebane - sagnomsuste The Factory.

- Lou Reed og de andre la merke til at dansingen min skapte liv og røre i publikum, så til neste konsert ba de meg komme tilbake. Etter det var det liksom jobben min i bandet, sier han og smiler.

Aldri store i sin samtid
Selv om The Velvet Underground nå regnes for å være et av musikkhistoriens viktigste band, var det lite med stjernestatus og platesalg da bandet faktisk eksisterte.

- Grunnen til at The Velvet Underground aldri ble store den gangen var vel først og fremst at Nico forsvant etter det første albumet i 1966. Så forlot John Cale dem året etter. I 1970 fikk Lou Reed et nervøst sammenbrudd og oppløste gruppa, så det var i grunn et veldig kortlevd bandprosjekt. Det tror jeg hadde mye å si, sier Malanga.

Han nevner også en rekke skuffelser i forbindelse med lanseringen av debutplata «The Velvet Underground & Nico» som en medvirkende årsak til at bandet forble et undergrunnsfenomen.

- Mye av det var ute av våre hender. I ettertid sitter jeg igjen med en følelse av at det bare ikke var meningen for The Velvet Underground å bli store den gangen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- En mann med mange ansikter
Lou Reed, frontfiguren i The Velvet Undergound, har i ettertid greid seg utmerket i musikkbransjen på egen hånd. Ifølge Malanga er Reeds image som surpomp og grinebiter et feilaktig og medieskapt bilde.

- Jeg anser fortsatt Lou som en venn, selv om vi ikke treffes hver dag. Han har sider ved seg som er virkelig positive og gode. Men Lou Reed er en fyr med mange ansikter som også kan være en primadonna, humrer Malanga.

- Hva mener du er den ultimate Velvet Underground-låta?
- Den beste å danse til er nok «Heroin», siden den er så intens. Men som et stykke musikk på en plate, synes jeg «European Son» er deres største øyeblikk. Jeg elsker at låta er så symfonisk og lang. Rett og slett et utrolig stykke arbeid.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.