RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den første Google-telefonen

Sist oppdatert:
Endelig har den første telefonen med Googles system dukket opp.

Tirsdag ettermiddag ble Googles mye omtalte supertelefon med operativsystemet Android lansert. Navnet blir G1 og produsenten er HTC. Den første operatøren som får selge mobilen er T-mobile.

Funksjoner
En stor berøringsskjerm, 3G, trådløst nett og fremskyvbart tastatur er noen av høydepunktene med G1. Utseendemessig kan den ligne på HTC Touch Pro. Ut fra bildene fra pressekonferansen kan det se ut som om G1 er litt tynnere enn HTC Touch Pro, men ellers svært lik Windows-mobilen.

Les også: Google må droppe Bluetooth

Åpen plattform
Også Googles grunnleggere Sergey Brin og Larry Page deltok på pressekonferansen som ble kringkastet på nettet.

- Det er stort for meg som datanerd å få en telefon jeg kan leke med og modifisere, sier Sergey Brin.

Det åpne operativsystemet åpner for at andre kan modifisere det, programvareprodusenter kan lage programmer som kan brukes på "Google-mobiler" og du og jeg kan trikse og mikse med operativsystemet til eget bruk. Ironisk nok vil telefonen selges med operatørlås.

Mobilt internett
Ifølge T-mobiles innovasjonssjef vil G1 med Android bringe internett ut til mobile brukere.

Makkeren til Brin, Larry Page, utfordret pressen til å utføre et websøk med deres egen mobil.

- Det er fortsatt stor forskjell å gjøre et websøk med en PC versus en mobil, sa Page. Han synes det er stort å få en mobil med PC-lignende funksjonalitet og mente G1 er en vel så bra "PC" som den man hadde for bare noen år tilbake.

Masse flere bilder finner du hos Engadget.

Pris
G1 vil subsidiert koste 179 dollar (rundt 800 kroner) og vil bli tilgjengelig for kunder av T-mobile alt i dag, mens andre må vente til 21. oktober. T-mobile lanserer den med to ulike abonnement.

Telefonen blir først tilgjengelig i USA i løpet av oktober og november. I Europa vil Storbritannia være først ut 1. november. Resten av Europa vil komme etter i første kvartal 2009. Om dette inkluderer Norge er ikke kjent.

Utfordringer
G1 kommer ikke med støtte for Exchange og setter seg derfor utenfor bedriftsmarkedet i første omgang. Men trolig går det ikke lang tid før det finnes en løsning for også dette. All synkronisering skal skje via nettet – og det følger ikke med noe programvare for synkronisering mot PC.

Denne saken er hentet fra Klikk.no/teknologi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere