*Nettavisen* Nyheter.

Den gigantiske nyresteinen ga Helge et smertehelvete

Helge Vikøyr kan prise seg lykkelig for at nyresteinen ikke tok den vanlige veien ut gjennom urinveiene. – Det går ikke an å beskrive smerten, sier 77-åringen. Foto: Linda Hilland (Bergensavisen)

Nyresteinen som ble oppdaget i Helge Vikøyrs kropp var på størrelse med en mandarin.

ASKØY (Bergensavisen): – Jeg unner ikke mine verste fiender å oppleve det jeg har vært igjennom. Det går ikke an å beskrive, sier Helge Vikøyr.

Han sitter i godstolen hjemme ved Skarholmen på Askøy. Foran ham på stuebordet står et glass med en kalkaktig stein i. Steinen er på størrelse med en mandarin og plaget nesten livet av Vikøyr.

Askøyværingen ble i all hast fraktet til operasjonssalen da legene så den store nyresteinen i kroppen på røntgenbildene.

Les også: Hverdagsmaten kan være saltbomber

– Først skjønte de ikke hva det var. Legene ble overrasket over steinens størrelse.

Små som sandkorn

De fleste nyresteiner er såpass små at de passerer gjennom urinveiene, noe Vikøyr kan prise seg lykkelig over at han slapp å oppleve med steinen sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne nyresteinen har vært inni askøyværingen Helge Vikøyr. Foto: Bergensavisen


– Jeg har selv tisset ut to på størrelse med halve lillefingerneglen min. Det var vondt nok det, sier Vikøyr som påstår at han har høy smerteterskel.

Les også: - Jeg var ufrivillig prøvekanin

Smerten grunnet nyrestein skal visstnok være noe av det mest smertefulle man kan oppleve. Smertene skal være verre enn å føde.

– Hele mannen ristet. Han skalv av smerte mens vi kjørte til sykehuset, sier konen Else Vikøyr som har født syv barn.

– Jeg har ikke født, men dersom min kone har hatt det like vondt hele syv ganger, er det skrekkelig, sier 77-åringen til Bergensavisen.

Mindre steiner blir som regel knust ved hjelp av sjokkbølger, men Vikøyr sier han måtte operere for å få fjerne sin stein. Den var for stor til å knuses.

– Jeg fikk narkose og de hentet steinen ut. Det var ubeskrivelig deilig. Jeg hadde ikke klart å slå lens på flere dager. I tillegg hadde jeg urinveisinfeksjon.

«Alle» ville ta bilde

Ifølge Vikøyr ble det stor oppstandelse på sykehuset da steinen kom ut.

– Legen min sa det var den største steinen han hadde sett. Han spurte om å få beholde den, men jeg sa nei. Det som sykehuset tar ut av meg er mitt, sier Vikøyr og smiler.

I løpet av de neste dagene var det mange leger inne på pasientrommet for å se på og ta bilder av steinen til Vikøyr. Overlege Peder Gjengstø ved urologisk avdeling på Haukeland sier at det absolutt er en stor stein.

– Den er i øvre del av skalaen, men jeg har sett større steiner. Jeg kan ikke kommentere dette tilfellet, men det er svært uvanlig at vi opererer ut nyrestein, sier han til Bergensavisen.

– Det vi pleier å gjøre med så store steiner er gå inn via kikkhullskirurgi og knuse steinen. Ut fra bildet kan dette også være en blærestein. Den kan godt stamme fra nyrene, men som oftest dannes den i blæren.

Gjengstø sier den vanligste årsaken til nyrestein er at man drikker for lite.

Steiner dannes fordi urinen blir for konsentrert, stoffer i urinen felles ut og det dannes grus og steiner.

Les flere saker hos Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.