RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den gode pc-opplevelsen

Et godt tastatur og en god mus kan gjøre livet ved en datamaskin langt mer behagelig.

Stadig flere av oss tilbringer nå en betydelig del av dagen ved en datamaskin, og det er derfor stadig viktigere at man sitter godt, har en god skjerm og ikke minst en mus og et tastatur som er behagelig å bruker.

Oppdatert utgave
Logitech har nå kommet med en oppdatert versjon av sin Cordless Desktop Comfort-pakke som er en pakke med en trådløs mus og et trådløst tastatur.

Det som gjør dette til «Comfort» er først og fremst det ergonomisk utformede tastaturet med et tastatur er delt i to slik at vinkelen på tastene passer den naturlige vinkelen du har på armene dine når du sitter ved et tastatur.

Krever tilvenning
Dette er en type tastatur som har en liten tilvenningskurve, og det er ikke alle som er like glad i dem. Fordi tastene er delt, er det langt viktigere enn ved vanlige tastatur at du har en skrivemåte som touch eller tilsvarende «egenutviklede» skrivemetoder som gjør at hver hånd har faste taster.

Det som bør være hevet over enhver tvil er at denne delte typen tastatur er langt mer behagelig å jobbe med i lengden, og sannsynligvis også mer effektiv.

Avhengighetsskapende
Når du først har vendt deg til å benytte slike delte tastatur, kan du ikke forstå hvordan du tidligere klarte å benytte vanlige flate tastatur.

Personlig begynte jeg å benytte denne typen tastatur for snart åtte år siden, og har siden den gang ikke hatt noe ønske om å bytte tilbake til den vanlige typen. Jeg føler nærmest umiddelbart at jeg belaster armer og skuldre i langt større grad hvis jeg benytter vanlige tastatur.

Små forskjeller
Jeg har benyttet forgjengeren til tastaturet i denne pakken over et år, og kjenner det svært godt. Forskjellene er svært små i forhold til den eldre utgaven, men likevel veldig betydelige.

Utover fargen, er den mest åpenbare forskjellen at håndflatehvileren nå er avtakbar, og materialet den er laget i er fast, men likevel mykt, noe som gjør det mer komfortabelt å la hendene hvile på tastaturet.

Mer motstand
Tastene har blitt mindre bråkete, og har fått mer motstand i seg. Mens tastene på forgjengeren gikk rett til buns med et klikk, er tastene på tastaturet i Comfort Laser-utgaven mer seige.

Min personlige oppfatning er at de krever i overkant mye kraft for å presse ned. De er på ingen måte vanskelig å trykke ned, men de krever litt mer kraft, og i lengden kjenner du at du blir mer sliten i fingrene av å skrive på dette tastaturet enn forgjengeren.

Lik layout
I likhet med sin forgjenger har ikke tastaturet den forhatte F-lock-knappen, og tastaturet har også de samme multimediaknappene plassert på de samme stedene.

Dette er altså et nærmest identisk tastatur som forgjengeren, hvor man har tatt to små skritt frem med knapper som bråker mindre og en mer behagelig håndhviler. I tillegg har de tatt ett skritt tilbake med litt i overkant seige knapper.

Mye bedre mus
Den største forskjellen fra den gamle pakken er derimot musen, som nå har blitt en skikkelig klassisk høykvalitets Logitech-mus med laser fremfor det klassiske røde optiske lyset.

Denne musen har en ekstrem følsomhet, og er svært presis og fin på skjermen. Den høye følsomheten gjør at du kanskje må eksperimentere litt med museinnstillingene før du finner en innstilling som du er komfortabel med.

Liker ikke å løftes fra bordplaten
Vi er dog ikke helt overbegeistret for at musepekeren beveger seg litt mye i det øyeblikket musen løftes en anelse fra bordplaten. En liten bevegelse må en regne med, men musepekeren har en tendens til å flytte seg ganske mye hvis du bare vipper litt på musa.

Musen har ellers de klassiske frem- og tilbake-kanppene ved tommelen som er viktig når man surfer på nett. I tillegg til å fungerer opp ned, fungerer også musehjulet fra side til side slik at du både kan scrolle horisontalt og vertikalt.

På toppen av dette har muen et par zoom-knapper som først og fremst er forbeholdt Logitechs egen programvare for å se på bilder.

Ellers er musen god å holde i, og fungerer på de aller fleste overflater – inkludert polerte overflater og musematten Icemat, som ikke fungerer like godt med alle typer mus.

Konklusjon
Alt i alt føler vi at Cordless Desktop Comfort Laser langt på vei lever opp til navnet sitt, selv om det har sine små feil.

Til en pris under 600 kroner mener vi at dette absolutt er noe for dem som vil ha et bedre tastatur og en litt mer avansert mus.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere