22. desember 2022 skulle Birgit Sørensen fra Tromsø sende en hjemmesydd og -strikket barnekjole til en bekjent i Sveriges hovedstad, Stockholm.

– Jeg har en veldig god venn der, og datteren hans skulle få den. Navn, adresse, postkode, land og alt var som det skulle være. Jeg er også nesten hundre prosent sikker på at jeg skrev på avsenderadresse også, det pleier jeg alltid å gjøre, sier Sørensen til Nettavisen to og en halv måned senere.

Hun betalte porto og sendte kjolen i en brevsending fra Post i butikk hos Extra Storelva i Tromsø.

– Så gikk det veldig lang tid, og da jeg til slutt spurte vennen min om de hadde fått den, så hadde de ikke det, forteller Sørensen.

Da kontaktet hun Posten. Av kundeservice fikk hun beskjed om at brevet, etter å ha blitt innlevert ved Post i butikk i Extra Storelva, ble sendt videre innenfor Norge. Nå er hele sendingen sporløst borte.

– Og Posten klarer ikke spore den opp, og de fraskriver seg alt ansvar, fordi sendingen ble sendt som brev, sier Sørensen.

Ikke erstatningsansvar

Nettavisen har tatt kontakt med Posten for å få svar på hva som har skjedd:

– Kunden har valgt å sende kjolen som brevpost og det er en forsendelse uten sporing. Vi har ikke erstatningsansvar på denne type sending, sier pressesjef Kenneth Pettersen.

Det er vanskelig å slå fast hva som har skjedd og blitt kommunisert i denne saken, legger Pettersen til.

– Det vi vet er at kunden har betalt 55 kroner som er porto for en brevsending innenlands i Norge. Det kan være en menneskelig svikt i en travel førjulstid hos Post i butikk som har tatt dette for å være en sending innenlands og kunden ikke har påpekt at brevet skulle til Sverige og dermed måtte ha tolldeklarasjon eller at forsendelsen ikke har vært påført god nok adresseinformasjon, sier han.

Postens nettsider kan man lese at når man skal sende brev uten verdi til utlandet, «for eksempel julekort, brev, årsrapporter eller annen dokumentasjon» trenger man ikke oppgi informasjon om innholdet. For gaver eller varer til utlandet «skal det benyttes tolldeklarasjon som viser hva som er i brevet».

Sørensen reagerer sterkt på at hun ikke fikk beskjed om dette da hun leverte pakken inn til en medarbeider på Post i butikk.

– Hadde jeg puttet frimerker på en pakke og slengt den i en postkasse, så hadde det vært noe annet, men jeg leverte den jo inn, sier hun til Nettavisen.

Les også: Porno­forslag vekker oppsikt: –⁠ Utrolig tullete

– Dette har vært en hel rundgang, sier Sørensen lettere oppgitt. Hun har også vært i kontakt med tollvesenet i denne saken, men sendingen ligger heller ikke der, ifølge dem.

– Posten har sagt at de muligens kan tilby en refundering av frakten, altså 55 kroner, sier Sørensen tørt.

På spørsmål om hvorfor Sørensen ikke ble spurt hva brevet inneholdt da hun leverte sendingen ved Post i butikk, svarer Pettersen:

– Vi spør ikke kunder om hva sendinger inneholder. Det må eventuelt være noe kunden selv oppgir som indikerer at det er nødvendig eller sendingen har opplysninger som tilsier at vi må få det. Skal man sende noe utenlands må man søke informasjon om tollregler eller spørre oss.

Hvor er pakken?

– Hva gjør dere for å spore den opp? Hvor kan den være?

– Kunden har valgt å sende kjolen som brevpost uten sporing. Når den ikke har sporingsnummer kan den heller ikke spores opp. Vi har søkt flere ganger i vårt register for ubesørgelige sendinger og innhold uten hell. Dersom adresseopplysninger mangler eller vi finner løse gjenstander blir dette registrert i en base. Det gjør det mulig for oss å søke her. De aller fleste pakker kommer til sin rettmessige eier eller mottager, men dessverre vil det være tilfeller vi ikke klarer å løse, sier Pettersen.

Les også: Her havner de forsvunne Postnord-pakkene: – De har null oversikt

– Hadde saken vært annerledes om kjolen ble sendt som brev innenlands?

– Det er vanskelig å svare på da vi ikke vet hva som har skjedd, men dersom forsendelsen har mangelfull informasjon om avsender eller mottager kan det skje.

Facebook har Sørensen delt et innlegg i håp om at noen vet hvor kjolen er blitt av. Til tross for at innlegget er blitt delt over 7700 ganger er den fremdeles helt forsvunnet.

– At så mange har delt rører og varmer mitt hjerte, skriver kjolestrikkeren på Facebook.

– Veldig beklagelig

Garn og annet materiale Sørensen har brukt ligger på rundt 300 kroner til sammen. Saken er først og fremst litt sur og irriterende, sier Sørensen til Nettavisen, fordi hun stolte på at Posten ville få brevet frem, eller i det minste etterspørre mer porto i ettertid, om det var problemet.

– Det er veldig beklagelig at slikt skjer og jeg forstår at dette var en spesiell gave å sende, sier pressesjef Pettersen, og avslutter:

– Det er forståelig at kunden blir skuffet når de da ikke får erstatning for annet enn porto da det som er sendt representerer en større verdi for dem.

Les også: Raser mot barnehage­ordning: –⁠ Et logistikkhelvete

Strikking og festing av skjørt tok arbeidsmessig rundt to dager.

– Jeg strikker jo rimelig kjapt, sier Sørensen med en liten latter.

Når Nettavisen prater med henne har hun venner på besøk fra Stockholm.

– Så jeg har ordnet en ny kjole som jeg skal sende med dem.

– Vi får satse på at ikke de roter den bort på veien, da?

– Ja, det får vi gjøre, ler Sørensen.