*Nettavisen* Nyheter.

Den hjerterå diplomat ...

Mange kaster elghjertet etter slaktingen, men det er det ingen grunn til! Stekt bare litt smaker elghjerte som det møreste carpaccio.

16.02.04 14:06

Har du lyst å lage samme middagen som vi spiste på hytta i Nord-Trøndelag? Jeger Knut-Are Okstad er diplomat av yrke – og veldig glad i mat. Her har du oppskriften hans:

Det tar ca. én og en halv time å lage denne retten, men dette avhenger selvfølgelig av hvor mye "arbeidsvin" du og din eventuelle assistent trenger. Denne retten ble som vist på TV 2 laget i en hytte uten strøm, og med bare to gassbluss. Glem derfor ikke å improvisere, ta pauser og diskuter gjerne neste års jakt med din makker underveis.

Du kommer langt hvis du har følgende produkter:
1 flsk. rødvin - brukes til inspirasjon og til saus
Balsamico
Crème Fraîche eller fløte
Elghjerte(r) evt. fra annet vilt - størrelse og mengde etter behov
Masse fersk basilikum
Fersk rosmarin
Litt brunost
Maissena
Masse hvitløk
Olivenolje
Et par paprika - gjerne i flere farger
Parmessan
Persille
Poteter
Masse ruccola salat
Salt og pepper
Sjalottløk
Sukker
Viltkraft (kok ut av beinmarg eller lignende, eventuelt kjøp i butikken. Til nød kan vel også kjøttkraftterninger brukes, men det har jeg aldri forsøkt). Mengden avhenger av hvor mye saus du ønsker.

Én mulig fremgangsmåte:
Jeg starter med å rense hjertet. Det beste er en lang, tynn og skarp kniv, men jeg har også klart å gjøre det med en vanlig jaktkniv. Vær grundig og fjern fett, blodårer og så mye av hjerteklaffene som mulig! Skjær hjertene langsetter (fra spissen til toppen) i to eller fire ettersom hvor store de er. Dette er med andre ord en virkelig anatomisk øvelse.

Den første vinflasken er nå åpnet, og din makker skjenker det første glass.

Gni deretter hjertene inn med pepper. Bruk for all del ordentlig smør - og stek kjøttet på sterk varme til det har en gyllen skorpe. La ditt eget og elghjertet hvile, mens du forsiktig nipper en slurk kolesterolhemmende drikke. Legg elghjertene på en tallerken.

Det er alltid vanskelig å bestemme seg for hvordan potetene skal tilberedes. Til denne retten kan gjerne serveres vanlig kokte poteter, ovnsbakte poteter eller hvis du har en ovn - Hasselbak-poteter. Sjekk en kokebok for flere tips.

Etter at diskusjonen om hvordan potetene skal tilberedes har senket seg, er det på tide å begynne på sausen. Fres hakket løk gyllen i 1 ss smør. Tilsett rødvin, og gjerne andre drikkevarer som f.eks. calvados, kok dette inn.

Tilsett viltkraften og reduser. Sil av løken (dette avhenger selvfølgelig av hvorvidt du har en sil og ikke ønsker løk i sausen), smak til med salt, pepper og sukker. Jevn med maisenna etter ønske. Rør inn fløte eller Crème Fraîche, samt brunost og andre krydderier du liker.

Trekk pusten, og hent inspirasjon i en ny slurk rødvin.

Det er nå på tide å begynne med salaten. Den kan være litt vanskelig, men skal altså danne "sengen" som elghjertfileene tilslutt legges på. Legg ruccola-salaten i en bolle og tilsett basilikum i store mengder, samt andre friske urter du liker. Tilsett litt balsamico, olje, salt og pepper. Sett bollen til siden og la smakene blande seg.

En ny slurk rødvin anbefales. Vi kommer nå i en kritisk fase hvor det meste bør gå kjapt. Finhakk de friske urtene du måtte ha. Rull elgjertene i blandingen før steking. Krydre med salt og pepper. Stekingen bør skje under relativt svak varme, og hjertene må snus rundt jevnlig. Et alternativ er å sette de i ovnen, men jeg føler selv at jeg har bedre kontroll over rødfarge og mørhet hvis jeg steker de i en panne. Smør, og kun smør, brukes selvfølgelig også her.

Hvis du har plass til to stekepanner, kan du nå frese salatblandingen lett i en panne tilsatt olje. Vær forsiktig slik at ikke blandingen blir ødelagt av varme, og husk at salatbladene vil trekke seg veldig sammen. Du trenger derfor mye salat.

Dette legges på et serveringsfat. Hjertene, som har fått hvilt seg litt etter stekingen, skjæres opp i halv centimeter tykke skiver og legges på "sengen" av salat". Din makker har imens skjært opp paprikaene på langs, og freser disse i en panne med olje. Hvis du har sopp passer det å frese disse samtidig. Dette legges rundt på serveringsfatet.

Tilslutt ost, bruk gjerne en ostehøvel og skjær skiver av parmessanosten. Dette legges på kjøttet. Bær fatet ut på bordet, og glem ikke potetene. Server med rikelige mengder vin.

Vel bekomme!

Hilsen kokken og diplomaten Knut-Are Okstad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.