*Nettavisen* Nyheter.

Shahram Shaygani

Den implisitte fiendtligheten mot innvandrere med muslimsk bakgrunn

DEN SIKTEDE Bilde av en mann som sier han er Brenton Tarrant, som ble lagt ut i en video på sosiale medier like før angrepet på to moskeer i Christchurch. Foto: (AP)

Jeg ville se verden fra terroristens ståsted. Etter noen minutter ble jeg uvel, kvalm, kald i hendene, lei meg, fortvilet og rasende.

Jeg så på hele videoen som Brenton Harrison Tarrant la ut -der han massakrerte uskyldige mennesker på en moske i New Zealand. Han er en høyreekstremist med hatefulle meninger om muslimer og innvandrere fra tredje verden. Han sier han vil stoppe deres invasjon av «Vesten».

Jeg så på videoen for å forstå hva det var som foregikk i han mens han drepte uskyldige mennesker. Jeg ville se verden fra hans ståsted. Etter noen minutter ble jeg uvel, kvalm, kald i hendene mine, lei meg, fortvilet og rasende. Ingen av disse reaksjonene, altså mine, var det mulig å registrere hos Tarrant. Han gjennomførte massakren kaldblodig, uten å nøle et sekund. Han viste ingen tegn på medmenneskelighet.

Etter å ha sett videoen, er min hypotese at Tarrant forsøkte «å rense» Vesten. Tarrant ser på seg selv som en helt. Han ser ikke på sine ofre som mennesker, men fremmedelementer som har infisert hans verden. Han måtte desinfisere Vesten, gjøre den ren igjen!

Eksplisitt og implisitt hat mot innvandrere, spesielt muslimer

Det finnes altså mennesker som Tarrant som ikke skjuler sine ekstreme holdninger når det gjelder mennesker med muslimsk bakgrunn eller innvandrere fra tredjeverden. En titt på sosiale medier eller et scroll i kommentarfeltet til høyrepopulistiske nettsider, viser dessverre at det finnes alt for mange i Norge som rettferdiggjør, unnskylder og bagatelliserer det som skjedde i New Zealand.

Jeg ønsker å gjøre dere oppmerksomme på en annen type fiendtlighet mot innvandrere med muslimsk bakgrunn; Den implisitte formen.

Den implisitte formen av muslimfiendtlighet er ikke så tydelig og åpenbar som den eksplisitte. Den skjuler seg i det ubevisste, i pseudo-intellektuelle setninger, i holdninger, i blikkene, i kroppsspråket, i generaliseringen, i svart/hvitt tenkningene og i fordommene. Den som bærer den, ser ikke på seg selv som fremmedfiendtlig, men heller som en idealist, endog modig samfunnsaktivist, en som er glad i Norge, en som hater kvinneundertrykkelse, en som kjemper for gode verdier og en frihetskjemper.

Hvorfor det implisitte fiendtligheten mot muslimer er farlig?

Terroristen som drepte uskyldige mennesker trodde sterkt på sin sak.

La oss gjøre et tankeeksperiment og spørre oss; hva er det som gjør at vi trornoe? Og hvorfor stiller vi ikke mer spørsmål ved våre antagelser? For å kunne tro på noe, må flere ting skje forut, vi må 1) få informasjon, 2) informasjonen kategoriseres/organiseres i oss og blir til en sannhet 3) sannheten bekreftes med å innhente ny informasjon.

Informasjonene tas inn via sansene våre, men også fra ting vi leser, ser eller hører fra andre. Informasjonen blir prosessert, organisert og etter hvert manifestert som en sannhet. Når sannheten er stadfestet, søker vi etter ny informasjon selektivt for å bekrefte vår tro/sannhet. Dette er almennmenneskelig.

Også høyreradikale går gjennom en slik tro eller sannhetsbygge prosess. Strømmen av informasjonen blir organisert i en paranoid struktur. En paranoid struktur betyr at man sorterer mennesker som venn/fiende, farlig/trygg, god/ond osv. Av forskjellige grunner etablerer det seg en sannhet som for eksempel kan lyde slik: Muslimene er farlige/onde personer som har kommet for å invadere Vesten. Når denne sannheten er etablert, leter de selektiv etter bekreftelse for sin tro.

Det er her disse såkalte islam-kritiske artikler, nettsider og blogger, som er både unyanserte og generaliserende, spiller en vesentlig rolle, fordi de er med å befeste, bekrefte og understøtte et verdensbilde. Jeg mener at mange av disse idealistiske og islamkritiske plattformene er med på å forsterke den allerede selekterte ideen om at Vesten er i ferd med å infiseres og overtas av muslimer.

Jeg mener det er på tide at dere såkalte samfunnsdebattanter som lar dere bruke av høyrepopulistiske nettsider, våkner opp. Dere burde stille dere selv følgende spørsmål hver gang dere skriver noe negativ om muslimer og innvandrere med muslimsk bakgrunn: Hvem bruker min stemme? Til hvilket formål? Hva oppnår dere med deres «islam-kritikk»? Hvem vil nå få sin vrangtro bekreftet?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag