*Nettavisen* Nyheter.

Den japanske staten får aksjeflertall i TEPCO

Tokyo (NTB-AFP): Den japanske staten skal overta et flertall av aksjene i kraftselskapet TEPCO, som forsyner Tokyo med strøm. Overtakelsen betyr i praksis at TEPCO blir nasjonalisert.

Japans regjering vedtok onsdag en plan som innebærer at staten sprøyter inn milliardbeløp i selskapet. Pengene skal delvis brukes til omstrukturering av selskapet, som ble hardt rammet av ulykken ved atomkraftverket Fukushima Daiichi i fjor vår.

Industriminister Yukio Edano sier selskapet må kvitte seg med en bedriftskultur preget av hemmelighetskremmeri og selvtilfredshet for å gjenvinne tillit blant kunder og folk flest.

- Vår plan legger grunnlaget for bygging av et nytt TEPCO, framholder han.

Det kan ta flere tiår før de skadde reaktorene ved Fukushima Daiichi er fjernet på forsvarlig vis og miljøskadene etter ulykken ved kjernekraftverket er renset opp. Dette arbeidet må skje samtidig som TEPCO sørger for at Tokyo får en stabil forsyning av strøm.

Kostnadene ved dette skal ikke bare dekkes ved at staten sprøyter inn penger gjennom kjøp av aksjer. Forbrukerne må også regne med at strømregningene kommer til å stige med rundt 10 prosent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.