*Nettavisen* Nyheter.

Den kalde forsommeren fører til færre insekter

MINDRE MYGG: Den kalde og våte våren fjør at det blir færre insekter i sommer.

En kjølig og våt forsommer fører til færre insekter og fare for dårlige fruktavlinger.

14.06.15 14:37

I Troms snør det fortsatt i fjellet, noe som ga ny snørekord i Tamokdalen.

Med ni centimeter nysnø på Sjufjellet, var snøen hele 243 centimeter dyp på målestasjonen søndag morgen, melder NRK. Målestasjon har bare vært i drift siden i fjor, og det måtte altså bli «sommer» før de fikk inn toppnoteringen for sesongen.

– Det er fortsatt minusgrader døgnet rundt ved målestasjonen. Når det i tillegg er gråvær og nedbør så legger det på seg, forteller statsmeteorolog Jon Austerheim og legger til at det er like mye snø i fjellet i Sør-Norge.

Ved Norsk institutt for naturforskning er seniorforsker Frode Ødegaard oppmerksom på en annen effekt av det noe skuffende vår- og forsommerværet.

– Det til dels ekstremt kalde og våte været er ikke bra for insektbestanden. De har aktivitetsperioden sin nå. Det kan gå ut over bestandsstørrelsen og produksjonen av larver utover sommeren, sier Ødegaard. Det er særlig bier, humler og sommerfugler som lengter etter – og trenger – solen. Og når biene – og de andre insektene – ikke får sol, så får heller ikke blomstene det de trenger.

– Konsekvensen kan bli dårligere avlinger av frukt og bær. Nå er det blomstringstid for plommer, epler, moreller. Bringebær kommer straks. Tyttebær og blåbær er for eksempel også helt avhengig av insekter til pollinering, sier Ødegaard. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag