Gå til sidens hovedinnhold

Den katolske kirken har hemmelig arkiv

Den katolske kirken i Norge har et hemmelig arkiv der overgrep begått av kirkens menn holdes skjult.

Arkivet er lukket for alle andre enn den katolske kirkens biskoper. Her lagres sensitive opplysninger, bekrefter den katolske kirkens overhode i Norge, biskop Bernt Eidsvig overfor VG.

- Overgrepssaker og andre personalsaker ligger i et arkiv som er stengt for andre. Her lagres sensitive opplysninger som kun biskopene skal ha innsyn i. Dette arkivet har navnet «Det hemmelige arkiv», sier Eidsvig til avisen.

Slike «hemmelige» arkiver er vanlige i katolske menigheter.

- Ni nye saker
Ifølge VG er ni overgrepssaker innen den katolske kirken blitt kjent de siste dagene, etter avsløringene denne uken i Adresseavisen om biskop Georg Müllers seksuelle overgrep mot en altergutt for flere år siden.

Den katolske kirken skal nå gå gjennom disse sakene for å undersøke om det kan være saker som til nå ikke har vært kjent.

Ingen personer har blitt dømt for overgrepene.

Eidsvig sier at han de siste dagene har fått så mange henvendelser om mulige overgrep at mailserveren hans har brutt sammen.

- Toppen av isfjellet
Den tidligere katolske presten Rudi Kessel sier til NRK at overgrepssaken i Trondheim bare er toppen av isfjellet og at det bare var et spørsmål om tid før dette kom fram i Norge. Han sier også at han kjenner til et konkret tilfelle av et overgrep fra mange år tilbake, og at han har hørt rykter om flere.

- Frivilligheten i en religiøs sammenheng er ofte illusorisk. Det skapes en lojalitet som er veldig sterk. Det er omtrent som en lojalitet mot Gud, og den er uendelig. Det med at offeret ikke ønsker offentlighet skal man være kritisk til. Det må respekteres, men det må ikke bli en sovepute, for det er en del av problemkomplekset, sier Kessel.

Kessel sluttet som prest for 26 år siden, og brøt etter hvert helt med den katolske kirken. I 25 år før det, viet han hele sitt liv til den katolske kirken, de siste 19 årene som katolsk prest flere steder i Norge.

Åpner arkiv i Danmark
Også Danmark rystes av en overgrepsskandale i den katolske kirken, der kirken har bestemt at 17 overgrepssaker skal granskes.

Torsdag kveld gikk den danske biskopen Czeslaw med på å åpne det hemmelige arkivet om nødvendig.

Eidsvig sier at han nå skal rådføre seg om man også i Norge skal åpne det hemmelige overgrepsarkivet.

- Prester kan gjøre mye dumt
Pressetalsmann Pål Bratbakk i den katolske kirken, sier at slike arkiver trolig har eksistert i alle år.

- Jeg vil tro at det har vært sikkert i Middelalderen og, arkiver over opplysninger som offentligheten ikke har noe med, sier Bratbakk til TV 2 Nyhetskanalen fredag morgen.

Han sier at sakene som er arkivert, skal være saker som er ferdig behandlet av kirken.

- Arkiverte saker er ferdigbehandlede saker, får vi håpe, sier han.

Bratbakk gjentar at det er av respekt for ofrenes ønske, at de ikke har gått til politiet med overgrepssakene. Han sier de nå skal gjennomgå både gamle og nye saker som er varslet.

- Prester kan gjøre mye dumt, men det er ikke alt som er straffbart, påpeker han.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken