*Nettavisen* Nyheter.

Den klissvåte sommeren er en solskinnshistorie for regntøybransjen

KUNDEFLOM: Det dryp­per også på Aksdal i Muren når som­me­ren er grå. Kristine (t.v.) og Synnøve Aksdal sel­ger mye. Foto: MADS TRELLEVIK

Årets sommervær er midt i blinken for Bønes-firmaet Navigare.

27.07.15 09:05

Vest24: På onsdag ankom en container lastet med 27 000 plagg regntøy, omtrent 9,5 tonn, til Navigare på Bønes. Bergensfirmaet, som lager regn- og sportsklær, har måttet ha de ansatte på overtid for å dekke etterspørselen av vanntett tøy i en sommer som neppe vil bli husket som spesielt solrik. Men daglig leder Rune Bjordal vil neppe glemme den med det første.

– Sommeren har vært veldig bra for oss. I min tid har vi aldri hatt en større økning i salget av én enkelt produktkategori. Noen ganger merker vi en generell opp- eller nedgang. Men at det i sommer er en så markant økning i regntøy, gjør at jeg konkluderer med at etterspørselen skyldes været.

Påfyll til butikklagre

Ifølge Bjordal begynte de å merke økningen ganske tidlig.

– Vanligvis kjøper vi inn veldig lite til beholdningen i april, mai og juni, og venter til høsten. Men denne gangen begynner våre kunder sine lagre å tømmes. Nå har vi begynt med bestillingene til skolestart, forteller Bjordal etter to dagers tømming og pakking av regntøyforsendelsen.

Bjordal er tredje generasjon i familien som driver selskapet, startet i 1962 av bestefaren Henry Bjordal. I sine 12–13 år som leder av bedriften, har beregningene på fremtidig etterspørsel stort sett truffet godt, men ikke i år.

Han har måttet gjøre flere ekstraordre til fabrikker og leverandører i Kina, noe som betyr en hel del ekstraarbeid.

– Ved en ny ordre må alt gjøres fra begynnelsen. En må kjøpe stoffer, farge dem og sende dem til fabrikken for å få dem sydd sammen. Det er en møysommelig prosess, og et omfattende arbeid når jeg skal detaljstyre hele produksjonen, fra knapper til glidelåser, forteller den daglige lederen.

Han anslår at om de klarer å selge alt tøyet de til nå har bestilt, vil det innebære en salgsøkning på mellom 40 og 50 prosent.

– Jeg har vurdert det dit hen at det i verste fall får ligge til over nytt år. Men å selge ut er alltid utgangspunktet.

Selv om salget nå er godt, er han ikke bekymret for at markedet skal mettes innen vårsesongen.

– Regntøy er forbruksvare, slites ut og må kjøpes på nytt. Barn har ikke en regnjakke i skapet i årevis, slik som voksne, og rundt 60 prosent av våre solgte produkter er til barn og ungdom. Så at etterspørselen skal være mettet til våren, har jeg ingen tro på. Da vil vi igjen være prisgitt været.

Opp 30 prosent i Muren

En annen familiebedrift som har tjent godt på sommerværet, er Aksdal i Muren, som drives av Synnøve Aksdal og søsteren Kristin. At det bøtter ned, er for dem en gave fra oven.

– Ofte ser vi om sommeren at det er rolige perioder på dagen, men i år har det vært veldig travelt, og trafikken jevnt fordelt.

Som femte generasjon selger de regnklær, sydvester og varme jakker i den tradisjonsrike butikken som har drevet siden 1883. Etter at de fikk seg nettbutikk, har de merket en trend.

– Mange norske turister som skal til Bergen, går inn på nettbutikken før reisen og ser på regnjakker. Så når de kommer til oss, sier de at de har undersøkt ulike modeller og vet hva de skal ha.

Nå venter Synnøve spent på omsetningstallene for juli. Foreløpig lover tallene godt.

I første halvår, til og med 30. juni, skal oppgangen fra fjoråret ha vært på 30 prosent.

– Siden Kristin og jeg startet opp i 2009, har vi hatt jevn vekst, men dette er et veldig bra år, konstaterer Synnøve.

– Og selv om det i fjor var fint vær, hadde vi god omsetning.

Rekordåret var likevel 2010, da omsetningen gikk opp 84 prosent. Men året er ennå langt fra omme, og den beste sesongen er ennå ikke i gang.

– Den største omsetningen skjer på høsten. Hos oss skjer 35 prosent i vårhalvåret, og 65 prosent i høsthalvåret. Så dette ligger an til å bli et kanonbra år, mener hun.

Les flere saker fra Vest24 her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.