NEW YORK (Nettavisen): Dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini, som i forrige uke havnet i koma og døde i politiets varetekt i Teheran i Iran, har sendt sjokkbølger gjennom verden.
I Teheran fortsatte også demonstrasjonene i byen for tredje dag på rad, mandag.
– Hvorfor er hun ikke på banen?
Nå får utenriksminister Anniken Huitfeldt krass kritikk av Nettavisens mangeårige spaltist Mina Bai for ikke å fordømme hendelsen.
– Hvorfor er ikke utenriksminister Anniken Huitfeldt på banen, og fordømmer drap på en uskyldig kvinne som ble offer for volden til moral- og klespolitiet i den islamske staten Iran? skriver Bai.
Moralpolitiet i Iran har som oppgave å passe på at kvinner overholder landets strenge lover for kvinners kleskode, blant annet at de bruker hodesjal.
Les også Erik Stephansen: Den merkverdige forskjellen mellom George Floyd og Mahsa Amini
Den strenge kleskoden innebærer at alle kvinner, uansett nasjonalitet og religion, dekker til håret og halsen, og ble innført kort tid etter den iranske revolusjonen i 1979.
- Banket opp av politiet
Politiet i Teheran bekreftet ifølge NTB at Amini ble pågrepet sammen med flere andre kvinner for å bryte reglene, men avviser at kvinnen døde som en følge av vold.
– Hun fikk plutselig et hjerteproblem mens hun fikk veiledning i lag med andre, og hun ble umiddelbart fraktet til sykehus, sa politiet.
Øyenvitner har imidlertid sagt at Amini ble banket opp mens hun satt i politibilen, skriver BBC.
Aminis familie sier også at 22-åringen var en sunn ung kvinne, uten noen medisinsk historie som kunne forklare et plutselig hjerteproblem.
I sin kommentar kritiserer Bai utenriksministeren for å ha fordømte at israelske soldater tok livet av en palestinsk journalist, men at hun er fraværende når det gjelder dødsfallet til Mahsa Amini:
Utenriksministeren i 2022 fordømte drapet på Al-Jazeera journalist Shireen Abu Akleh på Vestbredden: – Jeg er svært opprørt over drapet på Al-Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh på Vestbredden, uttalte hun i en pressemelding.
Les: Israelsk politi renvasker seg selv etter angrep på gravfølget til journalist
– Hvorfor er ikke hun på banen som kvinne, som feminist og som Ap-medlem, og fordømmer det grusomme drapet på en uskyldig kvinne i Iran som kun var på tur i hovedstaden?
«Hvor er alle George Floyd-kommentatorer som dag inn, dag ut, skrev om hans grusomme drap og politivolden? Hvorfor er iranske kvinner mindre verdt enn å få samme oppmerksomhet og fokus? Kampen mot obligatorisk hijab i Iran og prisen iranske kvinner har betalt for dette har vært høy. Ydmykelsene, bøtene, fengselsstraffene, piskeslagene, dødsfallene, kausjonene, konfiskering av bilene deres og syreangrepene er bare eksempler på denne tvangen. Det er på tide å legge til side unnfallenhet og adressere dette barbariet i Norge, av politikerne og kommentatorene. Nok er nok.» skriver Bai.
Samfunnsdebattant Kjetil Rolness skriver også følgende på Facebook:
– Kanskje Anniken Huitfeldt kan forklare hvorfor hun – på vegne av den norske stat og det norske folk – fordømmer at israelske soldater dreper en palestinsk journalist, men ikke at iransk politi dreper en ung kvinne som ikke har tildekket håret tilstrekkelig?
– Jeg ble ikke spurt
Nettavisen møtte utenriksministeren i New York sent mandag kveld, der hun er for å delta på FNs høynivåuke.
– Hva synes du om denne kritikken, og hva er årsaken til at du ikke har vært ute og kommentert og fordømt dette?
– Jeg har ikke blitt spurt – dette er første gang jeg er blitt spurt. Og vi slutter oss jo til EUs uttalelser her, sier Huitfeldt til Nettavisen.
I en uttalelse fra EU på mandag heter det blant annet følgende:
– Det som skjedde med henne er uakseptabelt og gjerningsmennene bak dette drapet må holdes ansvarlige, skriver EU i uttalelsen.
Huitfeldt sier hun nå vil sørge for at Norge tar opp dødsfallet med iranske myndigheter.
– Dette vekker jo veldig stor harme, og derfor vil vi ta dette opp med iranske myndigheter
- Når vil dere gjøre det?
– Det vil jeg komme tilbake til, men det er viktige spørsmål, og da allierer vi oss ofte med EU, for da har vi en sterkere stemme, sier utenriksministeren til Nettavisen.
– Men det er ikke noe nytt at vi tar opp menneskerettighetssituasjonen i Iran, det gjør vi hele tiden. Det har aldri vært møte mellom oss eller Iran uten at menneskerettighetssituasjonen generelt og kvinneundertrykkelse spesielt har vært på dagsordenen.
Flere demonstrasjoner mandag
Ifølge lokale medier ble det demonstrert ved flere universiteter i Teheran mandag. Folkemengdene krever en avklaring rundt dødsfallet til Amini.
Les også: Protester i Iran etter at fengslet kvinne døde
Teherans politisjef Hossein Rahimi avviste mandag det han kaller «urettferdige anklager mot politiet», og sier Amini ble pågrepet på grunn av brudd på kleskode-lovene.
– Bevisene viser at det ikke var noen uaktsomhet eller upassende oppførsel fra politiets side. Dette er en uheldig hendelse, sa han ifølge NTB.
En av de norske politikerne som har gått ut med kraftige reaksjoner etter hendelsen, er stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).
– Dette er Mahsa Amini i Iran. Hun ble 22 år, havnet i koma og døde i dag. Hvorfor? Hun ble tatt av moralpolitiet i Teherans gater fordi Ayatollah-regimet skal bestemme hvordan kvinner skal kle se. Jeg blir uvel og forbanna. Håper det iranske folk en dag blir frigjort, skriver han på Twitter.