*Nettavisen* Nyheter.

Den nye bladpakken

Reiser & ferie kan du oppleve i digital utgave, på ulike plattformer. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

Et lesebrett rommer alt du trenger av guider og underholdning på tur, inkludert Reiser & ferie. Denne guiden hjelper deg å finne frem.

16.05.11 14:16

HTML EMBED

Fremtiden er digital. Reiser & ferie blir å finne i papirutgave i mange år fremover, fordi de fleste av oss foretrekker å drømme seg bort på glanset papir. Magasiner på datamaskinen, smarttelefonen eller de nye lesebrettene er fremdeles som en bonus å regne, men ting forandrer seg fort.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Myk åpning

Da Reiser & ferie lanserte den digitale utgaven av bladet for iPad, PC og Mac før jul var det forbausende mange som ikke bare kjøpte enkeltblader, men også hele årsabonnementer. Overraskende fordi det fremdeles er et lite mindretall som har skaffet seg digitale leserbrett som iPad og Samsung Galaxy. I tillegg er lesebrettløsningene i sin spede barndom, med relativt enkle løsninger for de fleste magasinene.
Det er i hovedsak de tunge bladaktørene som fører an, særlig de amerikanske. Da iPad ble lansert i USA i fjor vår, hadde produsenten Apple i det stille allerede inngått avtaler med en rekke store mediehus. Time Magazine og Sports Illustrated var to blader som sammen med Apple tilpasset sine digitale utgaver til det nye formatet, og sto klare med innhold da Apple-sjefen Steve Jobs gikk på podiet i California og innledet en ny æra med det 650 gram tunge brettet.
Smart som han er, skjønte Jobs at det ikke nyttet å lage et databrett tomt for innhold. Det kan være noe av forklaringen på at det drøyde før iPaden kom til Norge. Det fantes ingen norske programmer (såkalte apps), aviser eller magasiner tilgjengelig, noe som ville bremse salget betydelig.
Sent i fjor kom VG på banen med sin app. Et meget hederlig produkt som viser vei for andre, men de færreste norske aktørene har de samme ressursene. I tillegg stiller mange seg spørsmålet om det var lurt å gjøre tjenesten gratis. For med iPad kom endelig muligheten for å ta seg betalt for innholdet fra dag én.

Reiser & ferie DIGITALT

I bladkiosken

VG har annonsert dagens VG+ er mer som en «soft opening» å regne og at de senere vil ta seg betalt, men hva prisen blir er det ingen som vet. I mellomtiden har en rekke norske aktører lagt ut enklere løsninger, enten gjennom en egen app eller via «bladkiosken» Zinio, verdens største produsent av digitale magasiner.
Disse bladene er gjerne høyoppløselige digitale kopier av papirutgaven, som tilpasses de enkelte lesebrett- og pc-plattformene. På lesebrettet kan du enkelt zoome inn på enkeltoppslagene, mens du på litt mer avanserte versjoner kan hente opp kun teksten.
Reiser & ferie har inntil videre landet på løsningen til Zinio, som du laster ned som en egen app, og gjennom den bestiller bladet. Etter hvert vil vi som de fleste andre tilby egne apper med differensierte løsninger som tilfredsstiller ulike behov. For en av fordelene med fremtidens lesebrett er at du kan tilpasse innholdet slik du ønsker. Om det for eksempel er et helt blad eller bare enkeltartikler, filmsnutter eller bildekaruseller du foretrekker, så vil du kunne sette det sammen etter ditt ønske.
Fremtiden er i høyeste grad digital, også for Reiser & ferie. Det er bare å glede seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.