RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den nye såpeoperaens tid

Sist oppdatert:
Norge sto stille og debatten raste da den første kvalitetssåpen Dynastiet traff TV-skjermene. I kveld gjenopplives sjangeren.

(SIDE2:) I kveld, torsdag, er det premiere på TV 2s storsatsing «Cane».

Hovedingrediensene er penger, maktkamp, sjalusi, sex og grumsete familieforhold.

Høres dette kjent ut? Jepp, men kanskje aller mest for dem som husker 80-tallet.

Ny æra for såpeoperaen
«Cane» blir beskrevet som en blanding av «Sopranos» og «Dallas», og markerer en ny æra for såpeopera i beste sendetid. Ikke siden «Dynastiet» herjet som verst på 80-tallet har det blitt satset så mye på en såpeserie i USA.

11 millioner amerikanere benket seg foran TV-skjermen for å følge med på intrigene til familien Duque, en steinrik familie som eier et svært framgangsrikt firma innen den lukrative rom- og sukkerindustrien i Florida.

LES MER OM CANE-PREMIEREN HER

Mangler det lille ekstra

I klassisk såpestil er firmaet bygd opp fra intet av den hardtarbeidende familiepatriarken Pancho Duque. Pancho er nå gammel og syk, og når erkerivalene tilbyr en fristende avtale må Pancho ta en beslutning som også vil avgjøre hvem av sønnene hans som får overta bedriften.

Gjenoppliver sjangeren
«Cane» er en av de første amerikanske kvalitetssåpeseriene siden 80-tallet, og dens suksess markerer en gjenopplivning av sjangeren.

I motsetning til de lettvinte såpeoperaene vi er blitt vante til i løpet av 1990- og 2000-tallet, oser kvalitetssåpen av penger og prestisje.

D

e klassiske formiddagssåpene som «I gode og onde dager», «Glamour» og vår egen «Hotel Cæsar» (som riktignok går på ettermiddagen) er preget av et stramt innspillingsregime der man produserer mye i løpet av kort tid.

Det er ofte gjort for lite penger og alle scenene er spilt inn i studio. Kvalitetssåpen derimot har stort budsjett, kjente skuespillere og en episode i uka.

Selv foretrekker de merkelappen «episk familiedrama», men når de onde tvillingbrødrene, hukommelsestapene og ukjente sønnene begynner å dukke opp, vet vi at vi er trygt plassert i såpeland.

«Cane» sparer i hvert fall ikke på dollarene. Den har store navn som Jimmy Smits («Lov og rett i LA», «NYPD Blue», «Star Wars»), Hector Elizondo («Chicago Hope») og Nestor Carbonell («Lost» og «Suddenly Susan») på rollelisten.

Men om den klarer å fange det norske folks oppmerksomhet på samme måte som «Dynastiet» gjorde da den kom på norske skjermer gjenstår å se.

Begynte på radio
Såpeseriene begynte egentlig som radioføljetonger beregnet på husmødre, og fikk kallenavnet såpeopera fordi de ble sponset av såpeprodusenter.

«Guiding Light» startet som en radioføljetong i 1937, og ble overført til TV i 1952. Serien produseres fortsatt og blir av mange regnet som verdens lengstlevende såpeserie. På midten av 60 tallet så vi starten til mange av de formiddagssåpene vi kjenner i dag som «I gode og onde dager», «General Hospital» og «All my Children».

Det var også på 60-tallet at den første kvalitetssåpen så dagens lys. Den het «Peyton’s Place» og var Mia Farrows store gjennombrudd.

Selve gullalderen for kvalitetssåpen begynte sent på 70-tallet med «Dallas», tett etterfulgt av «Dynastiet» som begge handlet om intrigene rundt to oljebaroner henholdsvis i Dallas og i Denver. «Falcon Crest» var også mektig populær, og fant sted i en mer romantisk setting blant vingårdene i California.

Skapte voldsom furore
Da «Dynastiet» kom på norske skjermer, skjedde det med et voldsomt rabalder Medie-Norge ikke hadde sett maken til. Filmavdelingen til NRK nektet nemlig plent å kjøpe inn «Dallas» da den kom i 1978, men Stein-Roger Bill, NRKs underholdningssjef på den tiden satte hardt mot hardt da tilbudet om å kjøpe «Dynastiet» kom et par år senere.

Norge ble introdusert for Blake, Krystle og forferdelig Alexis. Jon Michelet ble kjent som Norges største Dynasti-hater og mente serien var «glatt, spekulativ og kynisk». Han fikk uventet støtte fra kristenfolket, som bekymret seg for at oppslutningen i kirker og bedehus sank. Andre kristne syntes serien var veldig viktig siden den tok opp moralske dilemmaer i hver episode.

I en tid med få kanaler og få videospillere var store deler av Norges befolkning uvillige til å jobbe kveldsvakter på onsdag, da serien gikk. I mars 1984 ble det krise da en lokal TV-sender falt ut på Hedemarken etter et strømbrudd. Etter et voldsomt folkekrav ble NRK nødt å sende episoden i reprise.

En interessant kjensgjerning er at såpeoperaparodien «Soap», eller «Forviklingar» gikk på NRK og ble voldsomt populær lenge før vi faktisk fikk se seriene den parioderte.

De første norske såpene
Utover 90-tallet stilnet det veldig på kvalitetssåpefronten, og de få forsøk som ble gjort nådde aldri de høyder Alexis & Co gjorde i sin storhetstid.

I Norge derimot fikk vi våre første norskproduserte kvalitetssåper i 1996 med en såpekrig mellom «Offshore» på NRK og «Familiesagaen de syv søstre» på TV 2. «De syv søstre» fulgte i det klassiske sporet og handlet om en rik familie som har en suksessfull familiebedrift, mens «Offshore» fulgte livene til arbeiderne på en oljeplattform i Nordsjøen. «Offshore» ble blant annet Mia Gundersens gjennombrudd, og begge seriene hadde flere kjente norske skuespillere på rollelisten. I Sverige hadde «Rederiet» stor suksess på samme tid.

I USA gikk utviklingen i en litt annen retning, med satsning på sykehusserier og kvalitetssåper med mye humor («Ugly Betty», «Frustrerte Fruer») eller ungdommer i hovedrollene («Beverly Hills 90210», «Dawson’s Creek»).

«Cane» derimot har verken ungdommer eller mye humor, og er en direkte videreføring av tradisjonen vi kjenner fra 80-tallets høydare. Så får tiden vise om Norges befolkning er like interesserte som de var for 25 år siden.

For å komme i rette stemningen bringer Side2 herved en oversikt over fordums storheter

Dallas

«Dallas» hadde premiere på amerikanske skjermer i april 1978 og handlet om J.R. Ewing en grådig og manipulerende oljebaron. Broren Bobby Ewing var forelsket i Pamela Barnes, med deres to familier var erkefiender. Der J.R. var skruppelløs og ulykkelig gift med tidligere Miss Texas, Sue Ellen Shepard, hadde broren Bobby moralen og integriteten i behold, noe som selvfølgelig skapte uendelige konflikter. Serien var kjent for å avslutte hver sesong med ulidelig spennende episoder, som seerne måtte vente helt til neste sesong for å få se fortsettelsen på. 1980-sesongen er kanskje mest kjent og endte med at J.R. ble skutt. Fans måtte vente hele sommeren for å finne ut om han overlevde og hvem det var som skjøt ham. Serien forstsatte helt fram til 1991 og er en av de amerikanske seriene som har gått lengst i beste sendetid.

Dynastiet

Dette var serien som startet det hele i Norge. «Dynastiet» ble en del av den norske folkesjela på en måte ingen amerikanske serie hadde klart før. Serien handlet om den styrtrike Carrington-familien og ekteparet Blake og Krystle. Andre sentrale figurer var Blakes datter, Fallon som var rimelig løs på tråden, Blakes homofile sønn Steven (en av de første homofile karakterene på norsk fjernsyn) og ikke minst beregnende og skruppelløse Alexis, Blakes ekskone. I tillegg blir vi kjent med Carrington-familiens erkerivaler, den like styrtrike Colby-familien. Fallon nærmest tvinges inn i et ekteskap med Jeff Colby for å bygge bro mellom de to rivalene, uten at det hjelper nevneverdig. Oppgjørene mellom onde Alexis og uskyldige Krystle var legendariske og Dynastiet var like stor fan av «cliffhanger»- avslutninger som «Dallas». Serien gikk frem til 1991.

Hvor er dynastiet nå? http://pub.tv2.no/nettavisen/side2/TV/article490220.ece

Falcon Crest

«Falcon Crest» havnet ikke om olje, men om vin, og hadde sin premiere i 1981. Også her handler det om konfliktene mellom to rivaliserende familier, nemlig Channings-familien og Giobertis-familien. Channingsene blir styrt med jernhånd av sin skruppelløse matriark Angela Channing og konflikten mellom henne, Chase Gioberti og Angelas uekte sønn Richard sto sentralt. «Falcon Crest» ble av unde tunger omtalt som «Dallas med druer», men serien fant sin egen nisje som mer glamorøs enn «Dallas», mindre skandaløs enn «Dynastiet» og med en helt egen tørr humor. Serien hadde også gamle Hollywood-legender i gjesteroller, som for eksempel Lana Turner, Ursula Andress og Kim Novak. Angelas arving var det late barnebarnet hennes playboyen Lance Cumson, spilt av sexy Lorenzo Lamas, og smeltet nok mange et pikehjerte.

Savannah

En av de få amerikanske forsøkene som nådde norske skjermer på 90-tallet var «Savannah». Den hadde til gjengjeld alt det en ekte kvalitetssåpe skal ha, men gikk bare i to sesonger. Handlingen sentrerte seg omkring de tre bestevenninnene Reese, Lane og Peyton. Reese er den blonde, naive datteren til styrtrike Edward Burton og skal i første episode gifte seg med Travis Peterson, som i all hemmelighet har et forhold til Reese’s manipulerende venninne Peyton, som også er den uekte datteren av Edward Burton. Smarte, rødhårede Lane har flyttet til New York for å jobbe som journalist, men kommer tilbake til hjembyen Savannah, Georgia i forbindelse med bryllupet, men da Travis blir drept må hun bli litt lengre. Serien er proppfull av ukjente tvillingbrødre, grumsete familiehemmeligheter, penger og makt. Den fikk gode seertall til å begynne med, men ble raskt mindre populær da den ble flyttet til samme sendetid som de amerikanske fotballkampene.

Offshore

NRK hadde premiere på sin første egenproduserte såpeopera i 1996. «Offshore» handlet om hverdagen til de ansatte på oljeplattformen Huldra i Oljeselskapet NorWestOil, og de rike mektige bakmennene i firmaet. Vi fant mange kjente norske skuespillere på gjestelista, blant annet Finn Schau, Kristoffer Joner og Jarl Goli. Serien gikk i tre år fram til 1999.

Familiesagaen de syv søstre.

Samtidig lanserte TV 2 sin egen kvalitetssåpe med «Familiesagaen de syv søstre». Her møtte vi fire familier som bodde på det fiktive tettstedet Solbekk. Hvis «Offshore» var «Dallas», så var «De syv søstre» «Dynastiet». Her var det utroskap, drap, uekte tyskerunger, grådighet, maktkamp, hovedpersoner i koma, voldtekt, brannbomber og konemishandling. Minneverdige karakterer inkluderer den utro Billeba som driver stedets helsesenter, tilbakestående Kjell Magne, Jannicke som ender opp som prostituert, Trygve som ligger i koma, tyskerungen Walter og homofile Roy bakke. Serien gikk fram til 2000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere