*Nettavisen* Nyheter.

Den nye spiseforstyrrelsen

- Det er lettere å bli stor når du er liten.

11.11.08 13:32

(SIDE2): Det har vokst fram en ny type spiseforstyrrelse blant unge gutter og menn. Det norske navnet er megareksi, eller omvendt anoreksi.

- Spiseforstyrrelsen går ut på å bygge seg selv. Å bygge en kropp for å fremstå som en vinner, sier 1.-amanuensis Bjørn Barland. Det kommer en ny undersøkelse fra Sosial- og helsedirektoratet om gutter og spiseforstyrrelser om kort tid og Barland har fått lov til å røpe litt.

Forvrengt kroppsbilde
- De som lider av megareksi har en økende interesse for kropp og åpenbare preferanser til mannlige undertøysmodeller, sier Barland til side2.

Han forteller at selv om vi ikke vet så mye om gutter og deres spiseforstyrrelser så vet vi at det har blitt alt for utbredt. Ofte bruker megarektikere anabole steroider for å bli enda større.

- Det vi vet om sykdommen er at de som har den er menn, de driver med vekttrening, de bruker illegale stoffer, de er asosial, har et lavt selvbilde og et forvrengt kroppsbilde. De har en sosial inkompetanse, men en påståelighet i forhold til at det de driver med er bra, forteller Barland.

LES OGSÅ: Døden nær av steroider

Ofte er første steg inn i miljøet gjennom internett. Dette er det moderne samfunnets opplæringsskole. Tidligere var det kroppsbyggermiljøet som sto for opplæringen av anabole steroidbruk, men nå fins det en rekke internettsider hvor du kan få svar på det du måtte ønske.

- De trener ofte i fire dager og har en dag fri. Deres hverdag er preget av å dyrke en beinhard diett hvor de viser både alvor og innsikt. Med tanke på dopbruken så ser vi at de utøver både rasjonalitet og metodikk i sin bruk.

LES OGSÅ: - Har brukt steroider i to år

Oppløste hjem
Selv om nye spiseforstyrrelser oppstår så er det de kjente fenomenene som ofte gjelder allikevel. De som rammes av megarexi kommer i mange tilfeller fra oppløste hjem og har få venner.

Barland mener det har vært en slående utvikling i spill og leker fra 70-tallet og fram til nå som beviser at kropp blir sett annerledes på.

- Den moderne kroppskulturen viser ofte store muskelbunter og både i leker og spill er helten ofte muskuløs og det blir knyttet heltemot og vinnertype direkte til kropp på en annen måte enn før, sier Barland.

Han mener mange gutter som lider av sykdommen ikke klarer å se forbi sin egen kropp. En av guttene i studien som fortsatt var i vekst var ikke bekymret for at veksten ville stoppe om han fortsatte med anabole steroider. Han var kun opptatt av å bygge kropp med mest muskler.

- Det er lettere å bli stor når du er liten var hans svar til bekymringen.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.