*Nettavisen* Nyheter.

Den nye superfrukten

Foto: (Foto: Thinkstock)

Afrikansk mango kan ta over for acai og goji.

24.08.11 11:34

(SIDE2): Det nye på supermat-fronten er afrikansk mango. Frukten skal ha vært brukt som «jungelmedisin» i hundrevis av år allerede og frukten sies å ha en «slankende effekt» ved å redusere antallet fettceller, skriver Daily Mail .

- Gikk ned i vekt
Den afrikanske typen av mango, Irvingia gabonesis, skiller seg fra andre typer mango ved at den har proteinrike frø. Disse brukes mye i kamerunsk matlaging og nå er ekstrakt fra frøene tilgjengelige i tablettform.

Det amerikanske TV-programmet Dr Oz Show har allerede testet pillene, ved hjelp av Dr Tanya Edwards.

Hun prøvde pillene og gikk ned i vekt;

- Jeg har prøvd pillene selv og den første måneden jeg tok pillene gikk jeg ned 3,5 kilo uten å gjøre noen forandringer i kostholds eller treningsrutinene. Legen tok tilskuddet bare en gang om dagen mot den anbefalte dosen på to ganger daglig. Nå anbefaler hun tilskuddet til sine pasienter.

En hype?
Tilskudd av afrikansk mango er allerede populært i USA, men er dette bare en hype?

To studier som er gjennomført av Judith L Ngondi og kolleger ved University of Yaounde i Kamerun understøtter påstandene. Deres data viser at frøene gir signifikant vektnedgang.

En frivillig gruppe på 28 mennesker ble delt i to, der den ene gruppen fikk tilskudd av afrikansk mango og den andre gruppen placebo.

Tilskuddene ble tatt før hvert måltid, tre ganger om dagen, og det viste seg at de som fikk afrikansk mango mistet 5,3 prosent av kroppsvekten mens kontrollgruppen bare mistet 1,3 prosent.

- Det gode kolesterolet (HDL) økte med hele 46,9 prosent og det dårlig kolesterolet (LDL) ble redusert med 45,6 prosent, sier Dr Iv van Heerden.

En ny test fire år senere viste like god effekt. Her fikk testpersonene et mer konsentrert tilskudd og de 102 personene ble fulgt over 10 uker.

- De som fikk tilskudd gikk ned i vekt, fikk forbedret fettprosent i blodet og glykoseverdiene, samt lavere blodtrykk og lavere leptinnivåer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gammelt nytt
Forfatterne skriver at som andre matvarer med fiber, kan fibrene i frøene til Irvingia gabonensis binde seg til fettceller i magen og frakte disse ut av kroppen.

Afrikansk mango inneholder mye fiber og matvarer som er rike på fiber har lenge vært en del av et sunt og balansert kosthold.

- Linken mellom fiber fra frukt og fettkontroll er gammelt nytt, sier Khilam. Mange typer frukt inneholder fiber og hjelper til med å redusere kolesterolet, som for eksempel epler, appelsiner, fiken, pærer og nektariner. Så helsegevinsten av den «fantastiske afrikanske mangoen» er ikke noe nytt, sier han.

De to studiene fra Kamerun sies å ha hatt økonomiske interesser i å markedsføre frukten og forskerne mener man trenger mer forskning før de kan anbefale tilskudd som dette.

Det er også rapportert om bivirkninger som hodeverk og søvnproblemer.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.