*Nettavisen* Nyheter.

Den perfekte nybegynnerturen

Er du nybegynner i turfjellet, så kan dette være en passende start. Se bildespesial!

07.08.07 10:24

HJØLMO (Nettavisen): Det er slett ikke nødvendig å starte turkarriera med en ti-timersutflukt, med påfølgende spising av barkesuppe og overnatting under åpen himmel.

Tvert i mot så kan det være svært lurt å starte med en relativt flat tur på mellm tre og fem timer. Da kan turen fra Hjølmo og inn til Hadlaskard være den perfekte starten. Den kan også anbefales for de som har med seg barn.

Utgangspunktet er Øvre Eidfjord i Hardanger. Ta stikkveien inn Hjølmodalen, og kjør helt til topps i den trange dalen. Det er om lag 11 kilometer til parkeringsplassen ved Hjølmoberget.

Enkel og grei
Pass på å nyte bilturen gjennom Hjølmodalen. Den er trang, vill og vakker, med den dobbelte Vedalsfossen midt i mot som et høydepunkt halvveis.

Parkeingsplassen ligger på rundt 900 meters høyde. Og den første timens gange inn til Viveli er enkel og grei. Litt oppover i starten, slik at lårmuskulaturen får kjørt seg litt gjennom bjørkeskogen.

Oppe på toppen av stigningen får man nydelig utsikt over Veigdalen mot Viveli.

Viveli kommer man fram til etter rundt en times gange. Elva Veig renner dyp og mørk forbi DNT-hytta, noe som kan indikere bra fiske her.

Steinhella
Veien videre mot Hedlo stiger slakt oppover, etter hvert sydvestover i kanten av Kjesehovden. Stien er veldig god å gå på, og det er ikke lenge før vi ser ut i en grønn dal. Vi følger denne et stykke og kommer til Turisthytta Hedlo. Navnet kommer av en steinhelle som ligger rett ved hytta.

Dette er en gammel overnattingsplass, der hella ga ly for regnet. Hedlo ligger på 945 meters høyde. Noen velger å overnatte her, mens andre synes det er helt greit å legge i vei enda noen timer sydover – til Hadlaskard.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Hagebø

Ikke så lenge etter Hedlo når du stidelet til Stavali – omtrent rett vestover. Vår vei går videre, nesten rett syd og litt østover til Rjoto. Her får du rutas hardeste strekning – opp til 1130 meter på Hadlaskardhalsen.

Etter tre-fire timers gange så kjenner man godt den stigningen i beina. Spesielt hvis det fortsatt ligger litt snø i fjellet. Oppe på toppen får du se Hardangerviddas grå følgesvenn – Hårteigen på 1690 meter.

Langt bort...
Stien går flatt bortover flyene et stykke, før det bærer ned i dalen igjen. Faktisk kan det være vel så sårt i lårene å gå nedover bratta. Trøsten er at du nå får øye på dagsmålet – Hadlaskard i det fjerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Hagebø

De siste par kilometerne bort til hytta kjennes lange, men heldigvis er det fort overstått.

Hadlaskard er selvbetjent. Det betyr at det er mat på hytta, men du må tilberede den selv. Du betaler for det du bruker.

Ruta er på mellom fire og fem timer, og passer utmerket for nybegynnere. Det er heller ikke noe problem for barn å ta turen. Forutsatt at man har med nok av go`biter, og tar tilstrekkelig med pauser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.