RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den perfekte sommerboken

Foto: Scanpix/Knut Falch
Sist oppdatert:
Ungebråk i bilen eller kjedelig soling på svaberg? Akkurat nå bugner det over av lydbøker som redder de fleste feriemareritt.

Morsom Roald Dahl og Inger Hagerup, spennende Unni Lindell og Tom Egeland, samt nostalgiske Sommer på Saltön og Kjell Aukrust. Dette er noen av nyhetene på lydbok denne sommeren.

- Det er ingenting som redder en lang biltur så godt, som en av barnebøkene til Roald Dahl, sa en venninne til meg.

Hun skulle kjøre Sør-Norge på tvers og videre gjennom Sverige med sine to håpefulle. Med seg i håndbagasjen var hun rikelig utstyrt med spill, proviant i ymse former, og ikke minst: lydbøker.

Det var hennes beste råd for å reise med barn i bil, og ikke uten grunn skulle jeg erfare året etter da jeg selv hadde shoppet lydbøker. På fem minutter var det tyst, stille, og lutter øre blant de to villstyringene i baksetet. For ikke å snakke om besteforeldrene som også hadde truet seg med på turen. Det eneste vi kunne høre bak nakkene våre var munter latter på de mest komiske plassene.

Soltilpasset

Det er ikke bare besteforeldre og barn som kan trenge en lydbok iblant. Også soling er en utmerked aktivitet for lydbøker. Da slipper man den irriterende skyggen fra boka, melkesyre i armene når man ligger på rygg og kiks i ryggen når man ligger på magen.

Den mest innlysende grunnen til å være lydhør i sommer, er likevel utvalget. Her har du denne sommerens beste nyheter:

Tom Egeland: Ulvenatten. I fjor kapret Egeland bestselgerlistene med «Sirkelens ende». I juni var han tilbake med «Ulvenatt» som utspiller seg i et tv-studio der terrorister kaprer et direktesendt tv-program. Les intervju med forfatteren her .

Unni Lindell: En grusom kvinnes bekjennelser. 16 noveller som får det til å gå grøss nedover ryggraden. Boka kom ut på papir i 2001.

Jo Nesbø: Flaggermusmannen. Dette er den første boken om Harry Hole, og forgjengeren til den prisbelønte «Rødstrupe». Fra Nesbø er det ved Lydbokforlaget også utgitt hans skøyehistorier fra Molde i «Og derr! var sommeren i gang». Les mer om saken her .

Franz Kafka: Prosessen. Kafkas klassiker om mystiske Josef K. trenger ingen presentasjon. Det er gledelig at slike klassikere finner veien til lydbok. «Prosessen» ble kåret til Århundrets bok her i Norge i 1991.

Nick Hornby: Fritt fall. Hornby er den mannlige motsatsen til Helen Fielding som skriver om Bridget Jones. Han skriver om frustrerte menn på 30+, og vi har møtt flere av dem på film - henholdsvis Hugh Grant i «About a Boy» og John Cusack i «High Fidelity». «Fritt fall» kom ut i år, og bokas fire hovedpersoner treffer hverandre på et høyhus i New York på nyttårsaften. Alle hadde planlagt et selvmord, men blir enige om å utsette det inntil videre. «Fritt fall» er for tiden et av landets mest solgte bøker.

Jan Kjærstad: Forføreren. Dette er den første av Kjærstads tre bøker om Jonas Wergeland. Det er ikke annet å si enn at det var på tide at den ble tilgjengelig på lydbok.

Alistair MacLean: Evig natt. Dette er Radioteaterets versjon av MacLeans roman «Inferno i hvitt» (med originaltittelen «Night Without End»), et av de mest populære hørespillene som er sendt gjennom tidene.

Henrik Ibsen (lest av Björn Sundquist): På viddene. Sundquist har et personlig engasjement for dette stykket. Fremføringen er gjort i samarbeid med komponist Åsmund Feidje, lyd-designer Erki Halvorsen og regissør Steinar Berthelsen.

Kjell Aukrust, Kjell Syversen: Se Europa etter Edmundometoden. Gledelig møte med folkeikonet Aukrust. Vi møter Aukrust som Edmund Bakken i samtale med NRKs Kjell Syversen på vill fart rundt Europa. Stor humrefaktor.

Klaus Hagerup (lest av Klaus Hagerup): Alt er så nær meg. Klaus' portrett av sin mor, Inger Hagerup.

For barn/familie:

Sommer på Saltön: Sankthansvals og Hummerfesten. Serien går i sommer i reprise på NRK. «Hummerfesten» er oppfølgeren til «Sankthansvals».

Inger Hagerup: Så rart. Dette er Inger Hagerups mest solgte bok, og den troner fortsatt på bestselgerlistene. Versene har blitt utgitt på lydbok før, men denne gangen er det sønnen Klaus Hagerup som leser - med stor innlevelse.

Snehvit, Tornerose og andre eventyr. To CD-er med klassiske eventyr innpakket i veldig reisevennlig papircover som tar liten plass.

Roald Dahl: Bittesmåene. Egentlig skulle man anbefalt alle lydbøkene fra Dahls elleville univers. For dette er underfundig og hysterisk skratte- og fisehumor som går rett hjem hos dem på 4+. «Bittesmåene» er den siste i rekken fra Lydbokforlaget, og det er komikeren Espen Beranek Holm som leser.

Tor Åge Bringsvær: Ruffen og det mystiske hullet. Bringsværs bøker om Ruffen er kjent og lest av flere generasjoner. Dette er den fjerde boka om Ruffen, og den kom ut i år.

Reisetilpasset

Lydbokforlaget har selv laget en guide til den som skal ut å reise. I en form for reisekalkulator har de plottet inn lydbokforslag til 931 forskjellige distanser.

Reisekalkulatoren finner du her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere