RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den siste idiot i markedet?

Sist oppdatert:
Er den siste idiot allerede har lastet opp med aksjer? Det spør Trym Riksen.
Kommentar av aksjemegler Trym Riksen

Til tross for en rekke oppjusteringer av vekstutsiktene i USA, sliter markedet med å stige til nye toppnoteringer. Er det en indikasjon på at den siste idiot allerede har lastet opp med aksjer?

Gode nyheter har stått i kø

Helt siden markedesuroen i februar-mars tidligere i år har jeg pekt på at utsiktene i den amerikanske økonomien er mye bedre enn pessimistene ville ha det til. De beste ledende indikatorene, utviklet av ECRI, tegnet et langt mer positivt bilde av økonomien enn det for eksempel media og sjeføkonomene på Wall Street så for seg. De siste månedene har imidlertid vært en eneste jevn strøm av gode nyheter for den som er villig til å se etter.Først kom en oppgang i selve aksjemarkedet, som steg 10-15 prosent. Deretter viste makrotallene seg å overraske klart mer positivt i løpet av siste tomånedersperiode. Samtidig snudde rentemarkedet i USA på hælen med hensyn til synet på sentralbankens rentepolitikk. Prognoser om rentekutt ble plutselig til prognoser om renteheving.

Analytikerne er sist ute - som vanlig

Aller sist ute med å tilpasse seg de bedre vekstutsiktene er ikke overraskende aksjeanalytikerne. Det ligger i sakens natur at en større gruppe analytikere endrer synet på fremtiden først etter at bevisene for bedre vekst ligger på bordet. Derfor er analytikernes samlede reaksjonsmønster i beste fall en sammenfallende indikator på økonomiens vekstsyklus, men som regel er analytikernes aggregerte atferd en forsinket reaksjon på faktisk utvikling. For første gang på ett års tid er det nå flere opp- enn nedjusteringer av de nærmeste kvartalstallene blant Standard & Poor's 500-selskapene.

Nettopp fordi analytikerne samlet sett er trege med å endre syn på fremtiden, spesielt ved vendepunkter i vekstsyklusen, faller analytikerkonsensus gjerne inn i kategorien "den siste idiot". Når analytikerne som gruppe har oppfattet ett eller annet, er det som regel for sent å tjene penger på denne innsikten. I alle fall på helt kort sikt. Alle har rukket å posisjonere seg den veien analytikerne til sist beveger seg, og da er det ingen markedsaktører igjen til å drive markedet den veien nyhetsstrømmen allerede har gått.

Les hele kommentaren til Trym Riksen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere