RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NTB / Scanpix

Den steinharde landsfaderen

Redaksjonen i TV 2 Nettavisen var ikke i tvil da vi skulle kåre den nordmann som har betydd mest de siste 100 årene. Det måtte bli Einar Gerhardsen.

Ingen andre gjør Gerhardsen rangen verdig som landsfaderen, selv om han er omstridt og kritisert i mange miljøer - spesielt på venstresiden.

Men TV 2 Nettavisen har ikke laget en vurdering om Norge er et godt land å leve i, eller ei. Vi har konsentrert oss om den norske nasjonsbyggingen. Hvem har gitt oss vår velstand og våre verdier?

Derfor er listen bred. Den fanger ikke bare opp viktige politiske hendelser og økonomiske fremskritt - men også opplevelser og kultur som har skapt Norge og den norske folkesjelen.

I en slik vurdering vil det være riktig å ta med sport, kultur (komponister, filmskapere, musikere, forfattere og billedkunstnere) - på lik linje med oppdagere, politikere og bedriftsledere.

Årsaken til at vi til slutt valgte Einar Gerhardsen er hans bidrag både til vekst og velstand, men også i form av ideologiske bidrag til den skandinaviske velferdsstaten.

Einar Gerhardsen tok over et land hvor en hel landsdel lå i ruiner, hvor den politiske splittelsen var dyp og bitter, og hvor det sikkerhetspolitiske bildet var truende.

Ved stortingsvalget i 1945 fikk Norges Kommunistiske Parti 11,8 prosent av stemmene - og 11 representanter på Stortinget.

Tre år senere overtok kommunistene makten i Tsjekkoslovakia og Sovjetunionen krevde en ikke-angrepspakt med Finland. Dermed gikk alarmen i Folkets Hus.

Med den såkalte Kråkerøy-talen i 1948 viste Einar Gerhardsen at makten også har et annet ansikt enn den milde landsfaderens. Han utnevnte kampen mot kommunistene som en hovedprioritet og legimiterte dermed det kanskje største overgrepet mot en politisk gruppering etter 2. verdenskrig.

Allerede i 1949 var NKP ute av Stortinget, men det hindret ikke Arbeiderpartiet og Overvåkningspolitiet å drive regelrett utrenskning av politiske aktivister i flere ti år - en skamplett i norsk historie som fikk sin avslutning med Mappe-saken på slutten av 90-tallet.

Men Gerhardsens viktigste bidrag var likevel oppbyggingen av den sosialdemokratiske velferdsstaten og den nordiske modellen med utstrakt samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og politiske partier.

Gerhardsens epoke var perioden hvor Norge tok skrittet til å bli et av de rikeste land i verden, og samtidig et hvor det er allmenn oppslutning om vårt politiske system.

«Vi er alle sosialdemokrater», kunne Arbeiderpartiets Einar Førde skrive drøyt 40 år etter at Einar Gerhardsen ble statsminister for første gang i 1945.

Det hadde vi neppe vært uten en samlende skikkelse som den ruvende landsfaderen.

Hva mener du? Er Einar Gerhardsen et riktig valg? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere