*Nettavisen* Nyheter.

Den store akevitt-testen

Foto: Art of Taste

Hvilken akevitt du skal velge, avhenger av maten. Art of Taste har testet alle akevittene i polets fullsortiment. Sjekk resultatene.

07.12.06 08:23

Mange har kanskje allerede smakt årets første akevitt på et eller annet julebord. Men nå begynner det å bli tid for å handle inn, hvis du vil slippe å stå i kø på polet lille julaften.

Det er for tiden 20 akevitter inne i polets fullsortiment. Art of Tastes Ken Engebretsen, tidligere kjellermester på Bagatelle og restaurantsjef på Le Canard, har testet alle 20 - blindt. Ken har også forslag til hvilken mat de forskjellige akevittene passer best til.

To akevitter delte førsteplassen i år:

Gilde Juleakevitt 2003, vnr 5, kr 275, 92 poeng.
Gul med ravtoner. Balansert og sammensatt duft av karve, moden appelsin og mandarinskall. Fint innslag av fat. En flott, kraftig og smaksrik akevitt med fine kryddertoner og godt integrert alkohol.
Matmatch: Denne tåler den kraftigste julematen, men er også god på egenhånd.

Lysholm Linie, vnr 12067, kr 285, 92 poeng.
Lys gul på farve. Meget lett, fin og aromatisk duft av anis, tre, vanilje, urter og tørket frukt. Markant fatpreg i munnen, med fint avdempede krydder bakover og over et bredt spekter. Flott og harmonisk. En stor akevitt.
Matmatch: Passer til julemat av kjøtt, men kan også drikkes på egenhånd.

Da de to testvinnerne er ganske kraftige og passer best til kjøttmat, tar vi også med to akevitter som passer bedre til fisk og skalldyr:

Gilde Skalldyrs Aquavit, vnr 34202, kr 169 (50 cl), 88 poeng.
Blank på farve. Fin, ung fruktighet med preg av sitrus, anis, vanilje og dill.
Matmatch: Passer til skalldyr, men kan også takle laks og sild.

Gilde Taffel, vnr 2481, kr 233, 88 poeng.
Helt uten farve, er dette en mild og lett akevitt. Har et søtlig anslag, hvor anis og sitrus dominerer smaksbildet. Avslutningen er mild og rund, med litt karve som mest fremtredende smak.
Matmatch: Passer best til gravet laks, men også røkt.

Her finner du testresultatene for alle 20 akevittene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.