RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den store køllemyten

Det er mange myter i golf. En av de største handler om køllene.

Utsagn som "jeg har samme køller som Tiger Woods" hører man ofte. Det kan trygt kalles en myte.

Det er omtrent like stor forskjell på de køllene du kjøper i butikken og de køllene de beste proffene bruker som forskjellen på en Formel 1 racerbil-Honda eller -Mercedes og tilsvarende biler som du og jeg kjører med på landeveien.

Se video: Nettavisens golfskole: Bli en bedre putter

Tom Wishon har fortalt hvordan han bygde køllene til Payne Stewart, som døde i den tragiske flyulykken i 1999 etter at han det året vant US Open. Det var det siste settet han brukte.

Spesialbygd
Det tok seks måneder å bygge dette settet, og Payne Stewart besøkte Tom Wisons verksted fire ganger i den perioden.

Stewart hadde litt tid igjen av kontrakten med merket Spalding. Derfor måtte han spille med cavity-back jern, men han ville helst spille med forged carbon-steel design.

Nå hadde det seg slik at Wishon hadde gjemt på noen gamle former for smidde Lynx-køller som han tidligere hadde designet for Spalding i tilfelle prosjekter som Payne Stewart skulle dukke opp.

Denne artikkelen kommer fra Golfsiden.

Første møte gikk med på å finne ut av hva Payne Stewart likte å se når han stilte seg opp bak ballen. Vi snakker om formen på leading edge, formen og tykkelsen på toppen av køllebladet, formen på tåen av kølla og hvordan utformingen av overgangen fra skaft til køllehode skulle se ut - pluss mer til.

Det ble mye forming, filing og bøying mellom det første og andre møtet for å imøtekomme Payne Stewarts ønsker. En rekke andre ønsker skulle også tilfredsstilles. Blant annet: Hvor skulle tyngdepunktet ligge?

Dette måtte Tom Wishon finne ut av slik at køllene ga den ballbanen Payne Stewart ønsket.

Skaff deg din egen mobile caddie: Klikk her

I de to siste møtene arbeidet de med å ferdigstille hodene og finne skaft. Payne Stewart prøvde mange kombinasjoner av hoder og skaft. Hver kølle ble så godkjent av Payne Stewart.

Merkevare utenpå, helt spesielle inni
Men de var ikke ferdige med dette. Hva skjer hvis et blir borte på flyet eller blir stjålet? Derfor har de aller fleste tour-spillere to identiske golfsett, og Tom Wishon måtte bygge et helt nytt sett fra grunnen av som var identisk med det første han lagde.

Han brukte omtrent 300 timer på å bygge de to identiske settene. Utenpå sto det Spalding, men inni var det ikke mye som minnet om standard Spalding-køller.

Kanskje noe å tenke på når du neste gang sier at du spiller med de samme køllene som en eller annen kjent proff spiller med?

Denne redaktør forsøkte en gang å slå med en driver av samme merke (Titleist den gangen) og med de samme spesifikasjonene som driveren til Tiger Woods. Det var som å slå med et spett.

Mer om golf finner du i Nettavisens golfmagasin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere