RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den store taperen

Sist oppdatert:
Markedet var nådeløse etter den rystende sjokkmeldingen fra Aker Yards.
Skyhøy oljepris klarte ikke hindre virkningene av sjokket fra Aker Yards.

Hovedindeksen falt 0,64 prosent til 513,46 poeng. Den siste uken steg børsen rundt én prosent.

Den store taperen ble Aker Yards. Aksjen fikk regelrett juling av markedet som raderte vekk verdier for 3,3 milliarder kroner. Fallet ble på hele 27,10 prosent til 78 kroner.

Den nye konsernsjefen Yrjö Julin fikk en marerittdebut i sin nye jobb. Dagens kunngjøring om at Aker Yards er langt unna å nå forventningene var den virkelige dåpen for Julin som tiltrådte 11. juni i år.

- Jeg er ikke fornøyd med å måtte komme med disse nyhetene til markedet. Vi tar dette anliggende svært alvorlig, sa Julin i en kommentar.

Det er særlig urovekkende at Aker Yards ikke klarer å levere bedre i tidenes beste marked. Det er byggingen av ferger i Finland som får skylden for det svake resultatet.

Høykonjunkturen i markedet har ført til mangel på tilgjengelige ressurser og det gir en dominoeffekt på ordrereserven. Antallet ferger i ordrereserve i Finland er syv hvorav fem blir levert i løpet av de neste tolv månedene. I tillegg opplever leverandører til skipsverftene også stor etterspørsel som fører til høyere priser og kostnader.

Driftresultatet før avskrivninger (EBITDA) er ventet å bli på mellom 1 og 1,1 milliarder kroner i 2007. Samtidig venter Aker Yards at nettoresultatet vil havne på mellom 800 og 900 millioner kroner. Etter å ha gått gjennom kostnadsestimatene har selskapet forventninger om driftsmarginer (EBITDA-margin) på rundt 5 og 6 prosent i 2008, men beholder det langsiktige målet om 7 prosent.

For forretningsområde Cruise & Ferries venter Aker Yards en EBITDA-margin på rundt 2,5 og 3 prosent i 2007. Driftsinntektene på hele konsernet er ventet å havne på rundt 35 milliarder kroner i 2007.

Det overraskende varsel kom midt i ferien til analytikerne som dekker Aker Yards. En anonym analytiker sier til Dow Jones Newswire at resultatvarselet vil få et betydelig omfang for EBITDA-estimatene i Aker Yards. Estimatene for 2007 blir kuttet med 50 prosent, mens 2008-tallene blir redusert med 24 prosent.

Ifølge estimater SME Direkt hentet inn for TDN Finans i forbindelse med første kvartal lå forventningene til analytikerne skyhøyt over den dystre advarselen fredag.

Kjell Inge Røkkes Aker solgte seg ut av Aker Yards tidligere i år. Salgkursen lå da på 100 kroner justert for oppslittingen av aksjen. Aker satt igjen med 4,6 milliarder kroner etter salget.

Markedet frykter at Aker Kværner også vil få de samme problemene som Aker Yards nå sliter med. Spekulasjoner om et resultatvarsel sendte aksjen ned 5,84 prosent til 145 kroner.

Oljeprisen er nå nær tidligere rekorder på over 78 dollar fatet. Da børsen stengte fredag var oljeprisen opp 1,11 prosent til 75,58 dollar ved råvarebørsen i London. Oppgangen kommer etter at raffineriene i USA støter på flere problemer. Samtidig preger uroen i Nigeria markedet.

Deutsche Bank har hevet kursmålene på en rekke europeiske oljeselskaper med 12 prosent. Meglerhuset har også hevet estimatene på pris over inntjening (PE) til 13 ganger fra 11. Forventningene til oljeprisen holdes på 55 dollar fatet i det langsiktig bildet. Kursmålet i Statoil heves til 180 kroner fra 165 kroner, mens Hydro jekkes opp til 230 kroner fra 205 kroner. Holdanbefalingene blir beholdt.

Statoil falt 0,40 prosent til 188,25 kroner, mens Norsk Hydro steg 0,21 prosent til 235,75 kroner. Hydro gjorde det sterkere på spekulasjoner om at den australske gruvegiganten Rio Tinto er i ferd med å fremsette et bud på det kanadiske aluminiumsselskapet Alcan.

Ikke alle aksjene var like daffe. Slankeselskapet NutriPharma steg fantastiske 19,84 prosent til 2,96 kroner. Typiske nettmeglere dominerte kjøper siden i aksjen og børsen undersøkte kursutviklingen. Kort tid etter at alarmene gikk, ble børspausen opphevet.

Rødt i New York

Wall Street faller tilbake fredag ettermiddag.

Dow Jones er ned 0,10 prosent til 13552,59 poeng, mens de to andre nøkkelindeksene viser samme tendens. Nasdaq er ned 0,11 prosent til 2.653,77 poeng. S&P 500-indeksen faller 0,19 prosent til 1.522,54 poeng.

Sysselsettingsrapporten fra de amerikanske myndighetene gir ikke bare god smak til aksjemarkedet. De lange obligasjonsrentene stiger til 5,187 prosent og legger press på investorene i aksjemarkedet. Bedre avkastning i obligasjonsmarkedet og rentemarkedet gir bekymringer.

Oljeprisen begynner også å bli faretruende høy for hva aksjemarkedet tåler. Trøbbel ved raffineriene i Nord-Amerika bedrar sammen med uroen i Nigeria til å sende WTI-oljen opp til 72,47 dollar fatet.

Den australske gruvegiganten Rio Tinto har hentet inn Deutsche Bank og Credit Suisse som rådgivere i forbindelse med et bud på den kanadiske aluminiumsprodusenten Alcan. Formålet er å tre frem som en hvit ridder i forbindelse med det fiendtlige budet fra Alcoa, skriver den britiske avisen Daily Telegraph. Rio Tinto vil ikke kommentere spekulasjonene, mens sier at de alltid ser etter muligheter.

Advanced Medical byr 75 dollar per aksje for Bausch & Lomb. For å sikre seg kontaktlinseprodusenten må de bla opp 4,3 milliarder dollar. Oppgjøret vil skje i form av en kontantandel på 45 dollar og 30 dollar i aksjer i Advanced Medical.

Microsoft har satt av 1 milliard dollar for å dekke opp om garantiforpliktelser i forbindelse med klager på selskapets spillkonsoll Xbox360. Kundene har i hopetall klaget på feil i maskinvaren.

Sysselsettingen utenfor jordbruket økte med 132.000 i juni. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene en økning på 125.000.

Ledighetsraten holdt seg uforandret på 4,5 prosent. Det var også i tråd med forventningene. Gjennomsnittlig arbeidsuke økte til 33,9 timer, mens timelønnen økte til 17,38 dollar.

Samtidig ble tallene for mai revidert opp til 190.000 nye arbeidsplasser utenfor jordbruket fra 157.000. Ledighetsraten forble uendret på 4,5 prosent.

Blandet i USA

I forkant av at handelen på Wall Street kommer i gang peker indeksfuturene i forskjellig retninger.

Nasdaq-futuren opp 0,10 prosent, mens S&P 500-futuren heller ned forsiktige 0,04 prosent. Dow Jones Indicative faller 0,08 prosent.

Markedet ventet spent på arbeidsmarkedsrapporten fra USA. Fasiten er at situasjonen i arbeidsmarkedet er godt. De lange obligasjonsrentene stiger til 5,187 prosent og legger litt press i aksjemarkedet. Bedre avkastning i obligasjonsmarkedet og rentemarkedet gir bekymringer.

Sysselsettingen utenfor jordbruket økte med 132.000 i juni. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene en økning på 125.000.

Ledighetsraten holdt seg uforandret på 4,5 prosent. Det var også i tråd med forventningene. Gjennomsnittlig arbeidsuke økte til 33,9 timer, mens timelønnen økte til 17,38 dollar.

Samtidig ble tallene for mai revidert opp til 190.000 nye arbeidsplasser utenfor jordbruket fra 157.000. Ledighetsraten forble uendret på 4,5 prosent.

Oljeprisen begynner også å bli faretruende høy for hva aksjemarkedet tåler. Trøbbel ved raffineriene i Nord-Amerika bedrar sammen med uroen i Nigeria til å sende WTI-oljen opp til 72,47 dollar fatet.

Skreller børsen ned

Resultatvarselet til Aker Yards er med på å sende Oslo Børs nedover. Hovedindeksen er ned 0,70 prosent til 513,14 poeng.

Fredagens store hendelse er Aker Yards skrell. Aksjen faller hele 27,57 prosent til 77,50 kroner etter at de melder om svake marginer. I et varsel advarer de om at driftsmarginene blir langt svakere enn hva de tidligere har regnet med. Det er særlig fergevirksomheten som sliter med press på leverandørsiden. Hovedsakelig dreier det seg om tre finske verft som ikke klarer å levere på høyde med hva man hadde forventet.

Etter å ha gått gjennom kostnadsestimatene har selskapet forventninger om driftsmarginer (EBITDA-margin) på rundt 5 og 6 prosent i 2008, men beholder det langsiktige målet om 7 prosent. For forretningsområde Cruise & Ferries venter Aker Yards en EBITDA-margin på rundt 2,5 og 3 prosent i 2007.

Det er for svakt med tanke på høykonjunkturen i bransjen og i økonomien. Markedet er ikke nådige og verdier for rundt 3,32 milliarder kroner er skrelt vekk. Aker Yards er den mest omsatte aksjen.

Oljeprisen faller tilbake etter å ha vært høyere tidligere fredag. Økende oljelagre i USA fikk først oljeprisen til å falle tilbake torsdag ettermiddag, men ny uro i Nigeria sendte oljeprisen til de høyeste nivåene siden august i fjor. Et fat nordsjøolje med levering i august koster 74,30 dollar ved råvarebørsen i London.

Statoil er ned 0,79 prosent til 187,50 kroner, mens Norsk Hydro faller 0,43 prosent til 234,25 kroner.

Rallyet er slutt

Av: Gulbrand Øverbye
Etter å ha nådd en ny rekordnotering torsdag, var det nedgang for Morgan Stanleys Asia-indeks fredag morgen.

Den brede indeksen endte dagen ned 0,1 prosent til 155,87 poeng, etter å ha vært betydelig lenger nede tidligere på morgenen. Fallet blir ikke særlig betydelig, sammenlignet med den seks dager lange oppgangen på 3,7 prosent.

Den viktigste grunnen til fallet er høyere obligasjonsrente i regionen. Dermed vil en del investorer trekke penger ut av aksjemarkedet, siden alternativet er gunstigere enn før.

Nikkei 225 i Japan faller 0,4 prosent, dratt ned av blant annet Tokyo Electric Power, regionens største kraftprodusent, som falt 2 prosent.

- Eiendom, elektrisk kraft og andre offentlige tjenester, det er de rentesensitive sektorene, og de vil henge etter hvis renten fortsetter å stige, sa Masaki Iso, sjef for japanske verdipapirer i Yasudo Asset Management i Tokyo, til Bloomberg News.

I Kina var det som vanlig store svingninger. CSI 300-indeksen steg utrolige 4,9 prosent, den største oppgangen siden midten av januar, etter å ha vært ned 1,8 prosent tidligere fredag. På tross av det fantastiske rallyet klarte ikke indeksen helt å hente inn gårsdagens falI på 5,5 prosent.

Aksjonærer i Samsung Electronics juble. Aksjen har en betydelig stigning på 6,1 prosent, den største økningen siden januar 2005. Morgan Stanley kom med kjøpsanbefaling på selskapet, og sa de ventet en gradvis forbedring av resultatet i 2008. Dette var nok til å holde kospi-indeksen i Sør-Korea i positivt terreng, og dermed ny rekordnotering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere