RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den store tegneseriehøsten

Sist oppdatert:
Vi har tatt en runde hos de mest profilerte tegneserieforlaga for å høre om det er noe å glede seg til for norske serielesere. Vi anbefaler at du begynner å spare allerede nå...

Egmont: Nemi-bok, manga, album og gamle helter i ny pakning.
- Til høsten kommer bl.a. nye album med Lucky Luke og Sprint , begge med nye tegnere. Nemi bok i oktober. På bladsiden kommer nye mangaer - Mesterdetektiven Conan på mandag førstkommende, forteller Egil Lyder.

- Fra nr 17 innledes en spennende sekvens i Fantomet - han er alvorlig skadd og ligger for døden. Der gjenopplever han hendelser fra sin tidligste tid som Fantomet. Vil vi snart også se et nytt Fantom?

Schibsted Forlagene: Pondus i fjerde, blodig manga og huset med de rare
Flat firer er navnet på fjerde samlebok med Pondus, som forlaget nok venter skal følge i sporene etter de forrige utgivelsene i serien og markere seg på toppen av salgslistene. Boken kommer i oktober, måneden før kommer en annen norsk suksesserie: Kollektivet med nytt superalbum og første bind av samurai-serien Blade den udødelige , som tidligere har gått i Manga Mania.

Seriehuset: Superhelter og raddiser
Siri Pettersens Anti-klimaks, kjent fra Larsons Gale Verden kommer i eget album på Seriehuset, etter først å ha vært bebudet på Schibsted så sent som under årets SPROING-utdeling. Ellers kommer Hellboy: Ondskapens Spire (MAX album #1) og Neil Gaimans versjon av Marvel-universet 1602 bok 1 (Marvel Superalbum #1) i høst. Også heftetitlene til Seriehuset vil komme med nye nummer i den nærmeste tid.

- Jeg har spesiell tro på Anti-klimaks med Siri Pettersen - bra og egenartet materiale, norsk og artig. MAX er et hjertebarn som vi har store forhåpninger til og som har fått mye bra kritikk, men salget er en annen skål, så det får vi se på når returtallene kommer i september, forteller Jon Løvstad på Seriehuset.

Westwind: Bergensk krimhelt og fantasy-action
Under Raptus-festivalen lanserer Westwind både bind 3 av Inkalills Miranda-serie, Slaget på Slaget på Kvassvollen og første bind av Gunnar Staalesen og Mike Collins krim-serie 7 fjell, De dødes dal , med ingen ringere enn Varg Veum, Norges mest populære krimhelt i hovedrollen. Forlaget satser da også tungt på Veum med et førsteopplag på hele 10 000, noe som langt på vei er rekord for en norsk serieutgivelse av originalmateriale, i det minste i hardcover.

- Varg Veum i tegneserieformat er en norsk kulturbegivenhet, hevder Arild Wærness. - Samarbeidet med Staalesen er grunnsteinen i Westwind forlags arbeid, sammen med det langsiktige jobben med Mirandabøkene. Men til forskjell fra de sistnevnye er VV en norsk kommersiell figur, og vi forventer at dette skal selge bedre enn tilsvarende andre norske originalverk i tegneserieform. Ganske mye bedre. Staalesen garanterer både for kvalitet, høyt salgstall og mye bra media (så sant boka svarer til forventningene). Det siste blir den store prøven, for produktet henvender seg mest til Varg Veum- og krimlesere, ikke så mye til tegneserielesere. Og hvilket grunnlag skal boka vurderes etter? I tillegg har alle en mening om hvordan figuren skal se ut, hvordan historien bør være og hvordan Bergen skal skildres i tegneserieform. Vi har prøvd så godt vi kan. Det blir veldig spennende. Den som intet våger vinner ingenting.

- Når denne serien er kommet godt i gang kan man kanskje spørre seg hvorfor ingen andre forlag gjør lignende ting. (Både Pelle & Proffen og Olsenbanden er tidligere tolket i tegneserieform, men uten særlig deltagelse av sine opprinnelige skapere, red. anm).

Opplaget på 10.000 i første bok er i alle fall historisk, og vi regner med å måtte trykke nytt opplag når vi er kommet noen år utover i serien.

Thule Forlag: Mandrake og nye markeder
Årets nye satsing fra Thule Forlag er en bok med søndagssider av Lee Falk og Phil Davis' Mandrake. Teksten er på engelsk, ettersom Egmont Serieforlaget har rettighetene til den norske utgaven. Egmont utga tidligere i år en Mandrake-bok, og Thules Mandrake: The Treasure Hunter blir dermed bok nummer to i forbindelse med magikerens 70 års jubileum. De tre seriene i boken er fra perioden 1937-45. Boken er i farger, og utgis i midten av september.

Dette er Thules første utgivelse på engelsk. Forlegger Geir Jahnsrud forteller at han vil tilby boken i flere land, i alle fall USA, England, Sverige og Danmark. Og det er ikke bare med Mandrake-boken at Thule nå skal selge tegneserier utenfor Norge. Bind nr. 51 av Prins Valiant utgis både på norsk og dansk, etter at danske Carlsen avsluttet sin albumrekke med nummer 50. Boken kommer ut i månedsskiftet september / oktober, samtidig med det norske bind nr. 50.

I tillegg utgir forlaget nye bind av Kaptein Miki og Davy Crockett (begge nr. 9), og bestselgeren Jens von Bustenskjold (nr. 19). Thule planlegger også ytterligere to bøker av Prins Valiant i løpet av året.

Jippi Forlag: Jason-samling og nynorsk superhelt
Øystein Runde er mannen bak det som ifølge Jippi Forlag er verdens første superheltserie på nynorsk med verdens eneste superhelt fra Vestlandet: Bjartmann. Heltens første hefte, ganske enkelt kalt Bjartmann 1, er ute i disse dager.

- Det er lett å si at Runde vil gjøre det sammen for superheltsjangeren i dette tiåret som Miller gjorde på 80-tallet, hevder ansvarlig redaktør Erik Falk. Han legger til: - Selv om Miller i denne sammenhengen blir som en lettvekter å regne. I motsetning til Miller, disker Runde opp med både sofistikerte manus og til tider strålende tegninger.

Falk forteller at forlaget i august også utgir Jason-boken Mitt liv som zombie.

- Mitt liv som zombie er en samlebok med tidlige historier fra Jasons hånd og litt nytegna snacks. Dette blir rett og slett en fantastisk utgivelse hvor det meste fra Mjau Mjau 1 og 2 samles i tillegg til andre klassiske historier fra bl.a. Forresten og Fidus, reklamerer Falk. Han lover også forord av Knut Nærum, og en gjesteseksjon som spenner fra Lise Myhre til James Kochalka.

Jippi Forlag planlegger dessuten en samlebok med Karstein Volles serie Fakta fra verden (klar til Raptus i oktober) og nummer 18 av antologien Forresten (oktober/november). Utgivelsestidspunktet er mer uvisst for de tre soloheftene Hus og Hage av Robert Sørensen, Kolbein av Odd Henning Skyllingstad og Møkkajentene 3 av Inga Sætre.

No Comprendo Press: Nærum, Fiske, Kverneland - og Cloves!
No Comprendo Press har tre bokutgivelser klare nå i høst. Først ute er Knut Nærums Nydelige greier, tegneserier 1978-2003. Her ligger det an til gjensyn både med undergrunnsklassikere fra 70-tallets Brage og nyere serier fra Fidus. Boken utgis i august/september.

Lars Fiske og Steffen Kverneland har for lengst startet markedsføringen, og 2. oktober utgis den felles tegneserieberetningen om Olaf Gulbransson og deres forhold til tegneren: Olaf G.

- Vi venter oss mye av denne boken, som lanseres i forbindelse med en utstilling på Tegnerforbundet med arbeider fra serien og en rekke Gulbransson-originaler, forteller forlagsredaktør Espen Holtestaul.

Forlaget lover også en utenlandsk godbit: Daniel Clowes' surrealistiske tegneserieroman Som en silkehanske støpt i jern (Like a Velvet Glove Cast in Iron) utgis i oktober/november. Clowes forrige bok på norsk, Ghost World (også den utgitt av No Comprendo Press), fikk i fjor Sproingprisen til beste oversatte serie.

Pokus: Stripesamling, fragmenter og solohefter
- Holger og Hagbart - Vennerabatt er nært forestående, men ikke ute ennå. Man har blitt litt forsinket. Bladet vil innholde stripene 101-200, pluss en firesiders historie med tittelen «Fool of Rock». Håper å ha det ute ultimo august, forteller Stian Andreassen.

- En Samling Fragmenter II er vel for oppfølger til En Samling Fragmenter å regne, men med Lauvdahl vet man aldri helt sikkert. Det er iallefall en 90 sider lang historie, tidligere upublisert (i motsetning til den første, som var en samling av tidligere publiserte fragmenter). Undertegnede har lest det, og synes - helt objektivt, selvsagt - at det er sinnssykt bra! Bok II vil ha samme utforming og stil somBok I, og skal etter planen lanseres på Raptusfestivalen. Forglemmegei er Bjørn Karlsens solohefte, som han har jobbet med i over to år. Serien er på 44 sider, og kan vel kort oppsummeres som en slags Pretty Woman med negativt fortegn, med elementer av mørk science fiction. Også her er planen å ha heftet ute til Raptus. Supernova 3 er fortsatt litt usikker når kommer. Kanskje klarer vi å ha også det klart til Raptus, men jeg tør ikke å love noe, avslutter Andreassen.

Dongery: USA og utstilling
Dongery-gjengen satser ikke på Raptus i år, men reiser heller til Small Press Expo i Washington DC. Rett før dette skal de ha salgsutstilling Galleri 9 i Langes gate (de tidligere lokalene til Tegneseriemuseet og Oslo Tegneserieforum).

- I den anledning lanserer vi en DVD med diverse filmer og medhørende hefte. Denne har ingen tittel ennå. Inntektene fra salget av både originaler og hefter på utstillingen går til reise og opphold i USA, forteller Kristoffer Kjølberg. Det er ikke umulig at man kan få kjøpe originale Mor-striper her. Kanskje til og med den som var så grov at den fikk Arild Wærness til å skarre dobbelt, lokker Kjølberg.

- Vi håper også å ha klart et par engelskspråklige hefter til dette arrangementet, som vi egentlig lager for å ha med oss til USA og selge på boden vår der. En av disse vil være med nytt materiale, en annen med gamle greier oversatt til engelsk.

- Med oss til USA har vi også filmstudent Morten Kristensen, som skal lage en film om reisen.

Les mer:
Kommende utgivelser
- tegneserieutgivelsene sortert etter uke.

Leser vi mindre tegneserier?
-Statistikken forteller at færre av oss leser et tegneseriehefte daglig. Men hvem gjør egentlig det?

Seriesjablonger og leketøyskunst
-Tegneserier som kunst på Hennie Onstad, funker det da?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere