*Nettavisen* Nyheter.

Den store vitaminguiden

Foto: (Crestock)

Paprika inneholder fire ganger mer vitamin C enn appelsin.

(SIDE2): Finn ut hvilke vitaminer som hjelper mot hva.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Derfor trenger vi vitaminer
Vitaminer er en gruppe livsviktige næringsstoffer som har forskjellige funksjoner i kroppen. Vi trenger vitaminer for å unngå å få mangelsykdommer. For lite vitamininntak kan også føre til slapphet, dårligere immunforsvar, nedsatt appetitt og økt tendens til infeksjonssykdommer.

Vitamin A
Vitamin A bidrar til et godt syn, normal vekst og beindannelse, frisk og glatt hud og vitaminet styrker immunforsvaret. Dessuten er A-vitamin viktig for fosterutvikling og fruktbarhet. Du finner vitamin A i grønne og gulgrønne grønnsaker, særlig gulrot, fet fisk, margarin og tran. Mangel på dette vitaminet kan føre til nattblindhet. Over lengre tid vil A-vitaminmangel føre til forandringer i hud og slimhinner som gjør at vi lettere kan få infeksjoner.

Vitamin B
Vitamin B er en fellesbetegnelse på en gruppe vannløselige vitaminer med mange felles egenskaper. B-vitaminene er viktig i prosessen der mat omdannes til energi.
Vitaminene har betydning for nedbryting av fett, proteiner og karbohydrater. Videre er B-vitaminer viktig ved dannelsen av røde blodlegemer, beskytter hår, hud og slimhinner og gir deg et godt fungerende fordøyelsessystemet. B-vitaminer finnes i brød og kornvarer, melk, kjøtt, innmat, egg, naturris, nøtter, poteter, havregryn, fisk, frukt og grønnsaker. B-vitaminer anbefales særlig for gravide og ammede, stressede og nervøse, samt brukere av kaffe, te, alkohol og junkfood.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Vitamin C
Dette vitaminet har stor betydning for immunforsvaret og er en av antioksidantene som beskytter cellene mot skader. Vitamin C er nødvendig for dannelse av bindeved, bruskvev og benvev, og det har også innvirkning på hvor for sår leges. Frukt og grønt gir deg C-vitamin. Appelsiner er kjent som en god kilde til vitamin C, men det mange ikke vet er at paprika faktisk inneholder fire ganger mer C-vitaminer enn denne frukten. Rød paprika inneholder 200 milligram C-vitaminer per 100 gram, appelsin har 51 milligram. C-vitamin kan virke beroligende, dempe irritasjon og smerter, og minsker risikoen for mange sykdommer. Vitamin C er også kjent for å være forebyggende ved infeksjoner som for eksempel forkjølelse.

Vitamin D
D-vitamin er helt nødvendig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg kalsium til benbygningen. Vitaminet er også viktig for utvikling av sterke tenner og knokler. Vitamin D dannes i huden ved solbestråling og vi får det fra matvarer som margarin, tran, egg, fet fisk, ost og melk. Har du D-vitaminmangel vil dette føre til at knoklene taper kalsium og blir skjøre. Derfor er du lettere utsatt for benskjørhet og brudd om du ikke får i deg nok vitamin D.

Vitamin E
Den mest kjente funksjonen til vitamin E er knyttet til dets egenskap som antioksidant. Vitamin E øker kroppens utnyttelse av vitamin A og har trolig også betydning i dannelsen av kjønnshormoner. E-vitaminmangel forekommer først og fremst hos for tidlig fødte barn og hos personer med sykdom som gir dårlig opptak fra tarmen. Mangelen kan føre til muskelsvakhet og nedsatt smerte- og berøringsfølelse. Vitamin E bidrar også til bedre oksygentilførsel og er særlig viktig for de som er utsatt for hjerte- og karsykdommer, ømme muskler, idrettsutøvere, samt alkoholikere og røykere. Solsikkeolje og rapsolje er rike på vitamin E. Nøtter, rosenkål, brokkoli, skalldyr, egg og helkornprodukter er også gode E-vitaminkilder.

Vitamin K
Vitamin K har betydning for blodets evne til å koagulere og dannelsen av ben. Kroppen trenger vitamin K for å blant annet raskt kunne stanse blødninger. Mangel på vitamin K fører til økt blødningstendens. Vitaminet dannes vanligvis i tarmsystemet, men du får i deg vitamin K om du spiser mye grønt. Matvarer som også inneholder vitamin K er alle kålsorter, persille, erter, salat, ost, poteter, gulrot, frukt og bær.

Les også: Slik endrer du livsstil

Klikk på bildet for å forstørre.

Kilder: www.frukt.no www.nettdoktor.no www.helsedirektoratet.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.