Kostholdet til middelhavslandene skal være blant det sunneste i verden, men overvekten blant barn øker kraftig og topper overvektstallene for barn i Europa ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO), melder The Guardian.

Les mer: Hank von Helvete var så overvektig at legen ga klar beskjed: - Slank deg eller dø!

Junkfood

- Søtsaker, junkfood og sukkerholdige drikker har erstattet det tradisjonelle kostholdet som er basert på frukt og grønnsaker, fisk og olivenolje, sa doktor Joao Breda.

Han er leder av WHOs europeiske kontor for forebygging og bekjempelse av ikke-smittsomme sykdommer, og hadde et innlegg nylig på den europeiske kongressen om fedme i Wien.

Breda fortalte også at den klassiske middelhavsdietten har flyttet seg et godt stykke nordover.

- De som er nærmest dette kostholdet er svenske barn. Barn i Sør-Europa spiser lite frukt og grønnsaker, og de drikker en del sukkerholdig drikke. I tillegg til å spise mye søtsaker bruker de også for mye salt, sukker og fett i maten, sa Breda i Wien.

- Middelhavsdietten finnes ikke mer, slår han fast i sitt innlegg.

Tallene Breda snakket om kommer fra Childhood Obesity Surveillance Initiative som har samlet data siden 2008. Det er mer enn 40 land som har levert data om barnas vekt og høyde. Dataene det vises til er samlet inn mellom 2015 og 2017.

Les mer: Barnepsykolog om aktivitetsbånd for barn: - Ingen grunn til å overvåke barns kropp på den måten

Her bor de tynneste barna

Barna med lavest vekt bor i Tadsjikistan, Turkmenistan og Kasakhstan. Men landene i Sentral-Asia er i en overgangsfase. De beveger seg mot et vestlig kosthold som kan endre statistikken.

Frankrike, Norge, Irland, Latvia og Danmark har også lav overvekt blant barn. Rundt fem til ni prosent er overvektige.

Storbritannia har ikke levert data til studien, men der er ett av tre barn overvektige, eller overvektige når de går ut av grunnskolen i en alder av elleve år, ifølge The Guardian.

Snudd fullstendig om

I Spania, Italia og Hellas er over 40 prosent av barna overvektige. Det er altså barna som tradisjonelt har levd med en av verdens sunneste dietter som nå i stedet opplever å ha store problemer med overvekt og usunt kosthold.

Ifølge Norsk Helseinformatikk beskrives middelhavsdietten som «hjertevennlig mat som forlenger livet». Tre punkt som kjennetegner dietten som folket rundt Middelhavet har levd på er:

* Mye frukt og grønnsaker, fullkornbrød og korn, nøtter, belgfrukter, frø og fisk
* Lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt
* Et moderat alkoholforbruk