*Nettavisen* Nyheter.

Den sunneste pastaen

Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Spelt, fullkorn eller fin durumhvete? Vi hjelper deg med å velge.

(SIDE2): Side2 har fått matfaglig konsulent hos Grete Roede, Rannveig Førland til å se på innholdsfortegnelsen på de ulike pastatypene. Vi lurer på om fullkornspasta er så mye bedre enn den vanlige fine pastaen?

- Forskjellen på vanlig pasta og fullkornspasta er at vanlig pasta består av hvetemel (durumhvete), mens fullkornspasta består av hvetemel (durumhvete) og sammalt durumhvete. Fullkornspasta gir derfor mer fiber, vitaminer og mineraler, samt at det gir en lavere stigning i blodsukkeret.

Et produkt får en fullkornsbetegnelse når hele kornet brukes og når fullkorn utgjør minst 51 prosent av total vekten. Enkelte helsekostforretninger selger fullkornspasta med en noe høyere andel fullkornsmel.

Til sammenligning
I 100 gram loff er det 3.2 g fiber - i fullkornsbrød (100% sammalt) er det 8,4 gram fiber.

I tillegg er det dobbelt så mye jern og vitamin B i fullkornsbrød i forhold til loff, sier Førland. Det vil si at det er en del pastatyper som inneholder mindre fiber enn loff! Ser vi på de sunneste typene så inneholder de 8 gram kostfiber mens verstingen ligger helt nede på 1,8 gram kostfiber per. 100 gram pasta.

Hva er det
Ordet pasta kommer fra italiensk, og betyr deig. På italiensk brukes også ordet om små kaker. Hovedingrediensen er durumhvete, som gir pastaen et høyt innhold av protein og karbohydrater, og et lavt innhold av stivelse. Den bidrar også til at pastaen ikke klebrer etter koking. Pasta kan også lages av spelt, eller bokhvete. Nudler lages til sammenligning av både hvete, mais, ris og bønner.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Her er vår innholdsliste over utvalgte pastatyper. For å se hva som er sunnere enn noe annet kan du sjekke kostfiberinnholdet, råder vår ekspert.

Alle tall er per. 100 gram

FRA MENY:

Økologisk fullkornspagetti fra Natuvit
320 kcal
Koketid: 5-8 minutter
Protein: 12
Karbohydrater: 63
Kostfiber: 8
Fett: 2

Sopps spaghetti – Rik på Fiber
150 kcal (kokt spaghetti)
Koketid: 7-9 minutter
Protein: 5
Karbohydrater: 29
Kostfiber: 8
Fett: 1

Økologisk speltpasta – 100 prosent speltmel fra Alternativ mat
369 kcal
Koketid: 6-9 minutter
Protein: 12,8
Karbohydrater: 75,2
Kostfiber: ikke oppgitt
Fett: 1,9

Makaroni Fullkorn fra AXA
Koketid: 8-9 minutter
340 kcal
Protein: 14
Karbohydrater: 65
Kostfiber: 6
Fett:2

Fusili Fullkorn fra Barilla
337 kcal
Koketid: 11 minutter
Protein: 12,5
Karbohydrater: 67,2
Kostfiber: 6
Fett: 2

Spaghetti fullkorn fra Axa
340 kcal
Koketid: 5-6 minutter
Protein: 14
Karbohydrater: 65
Kostfiber: 6
Fett: 2

Barilla Tagliatelle med spinat
350 kcal
Koketid: 6 minutter
Protein: 12
Karbohydrater: 72,2
Kostfiber: 3
Fett: 1,5

Sopps spaghetti
155 kcal (kokt)
Koketid: 12 minutter
Protein:
Karbohydrater: 32
Kostfiber: 1,8
Fett: 0,7

LES OGSÅ: Hvilken ris bør du velge?

Spaghetti fra First Price
354 kcal
Protein: 12,8
Karbohydrater: 72
Kostfiber: ikke oppgitt
Fett: 1,7

LES OGSÅ: Her er de feteste pølsene

FRA SUNKOST:
Penne speltpasta fra Naturata (Grov spelt)
333 kcal
Koketid: 6-8 minutter
Protein: 13,3
Karbohydrater: 64
Kostfiber: Ikke oppgitt
Fett: 2,6

LES OGSÅ: Her er det mest fett og salt

Spirelli speltpasta fra Naturata
369 kcal
Koketid: 6-8 minutter
Protein: 12,8
Karbohydrater: 75,2
Kostfiber: Ikke oppgitt
Fett: 1,9

LES OGSÅ: Juicen lurer deg

HVORFOR FULLKORN:

Fullkorn har god effekt på fordøyelsen og kan forhindre forstoppelse. Mye fullkorn i kostholdet, vil gi en bedre metthetsfølelse, og det kan derfor være lettere å holde vekten. Fullkornspasta har dobbelt så mye fiber som vanlig pasta, er god på smak og et helsemessig bedre alternativ til vanlig pasta. Dette gjør det enklere å servere sunne, raske og velsmakende måltider i hverdagen.

LES OGSÅ: Dette inneholder kjøttdeigen

KONKLUSJON RANNVEIG FØRLAND :

Det er veldig synd at ikke pastaen fra Naturata har oppgitt fiberinnhold - for tror de hadde kommet godt ut i testen. Dermed blir Økologisk fullkornspagetti fra Natuvit vinneren fordi den har noe lavere kaloriinnhold og karbohydratinnhold, og mye fiber!

Vinneren har 8 g fiber sammenlignet med for eksempel vanlig sopps spagetti som 1,8 g fiber og høyere kcal.

- Fullkorn gir mer vitamin b og jern og fiber gir bedre metthet, lavere blodsukkerstigning og bedre fordøyelse. Vi spiser alt for lite fiber - og derfor så utgjør dte en forskjell dersom du velger fullkornsvarianten istedenfor den fine.

LES OGSÅ: Hvilken Grandiosa er sunnest?

Forskjellene i kalorier på vanlig og fullkornspasta er ikke så store, men om du i tillegg bytter ut vanlig kjøttdeig med karbonadedeig kan du imidlertid spare litt kalorier på måltidet totalt. Sopps er forresten noen luringer - de har oppgitt fiberinnholdet i tørr vare under tabellen for kokt vare.

LES OGSÅ: Hva bør du velge?

LES OGSÅ: De internasjonale fettbombene

LES OGSÅ: Styr unna vinterkiloene

LES OGSÅ: Dette smøret bør du unngå

Nedenfor ser du innholdsfortegnelsen med ernæringsfysiologens kommentarer:

Klikk på bildet for å forstørre.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.