*Nettavisen* Nyheter.

Den sunneste sjokoladen

Foto: (Crestock.com)

Eksperten forteller deg hvilken du bør velge.

24.10.09 14:00

(SIDE2): Det har lenge blitt hevdet at mørk sjokolade har helsebringende effekter – så lenge den nytes i moderate mengder.

Men hva er det egentlig som gjør denne herligheten så bra for deg, og hva er det vi som forbrukere bør se etter når vi velger sjokolade?

– Litt sjokolade kan være helsebringende så lenge man har kontroll over mengden. Sjokolade bidrar nemlig med flavonoider som har en rekke gunstige helseeffekter, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne Mathiassen ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter, til Side2.

Se etter minst 70 %
Falvonoider er bra i seg selv, men det som gjør mørk sjokolade ekstra helsebringende er at denne typen sjokolade inneholder kakaobønner og da får vi i tillegg i oss antioksidanter.

– Antioksydanter beskytter kroppen vår mot de såkalte frie radikalene. Frie radikaler kan på en litt lettvin måte sies å øke risikoen for at vi skal «ruste fra innsiden». Det er først og fremst mørk sjokolade som inneholder kakao, forklarer Mathiassen.

Det er altså kakaoinnholdet som avgjør hvor sunn sjokolade er, men hvor mye kakao bør en sjokolade inneholde for å betegnes som sunn?

– Jo, mer kakao jo bedre, men ofte snakker man om at en sjokolade som inneholder minst 70 prosent kakao ligger bra an. Mange lyse sjokolader inneholder nesten ikke noe kakao, så det er stor variasjon her. Hvor mye kakao de mørke sjokoladene inneholder varierer også, så det er alltid lurt å sjekke ut varedeklarasjonen, tipser ernæringseksperten.

Holder deg ung?
Forklaringen på at lys sjokolade ikke er like sunn som den mørke typen, er altså at lyse sjokolader ikke inneholder så mye kakao og dermed ikke så mye antioksidanter. Det er også mer flavonoider i mørk sjokolade, og dette stoffet er gunstig både for blodsirkulasjonen og for å motvirke en rekke sykdommer.

Ifølge Forskning.no, viser nyere forskning at 6,7 gram sjokolade per dag har en beskyttende effekt mot betennelser – og mulig påfølgende hjerte- og karsykdom. Spiser du derimot mer enn dette skal visstnok effekten avta. Hypotesen til forskerne er at store mengder antioksydanter, og da særlig flavonoider og polyfenoler, har en gunstig effekt på betennelser.

En annen studie, referert til i samme publikasjon, viser at en kopp med kakao inneholder dobbelt så mange antioksidanter som et glass rødvin, og to-tre ganger så mye som i en kopp grønn te. Det er verdt å merke seg at årsaken til at kakao er så sunt er nettopp kakaobønnene.

Det er også bevist at antioksidantet i kakaobønner også beskytter mot aldring, og der har du enda en god grunn til å unne seg litt sjokolade en gang i blant.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Fett og sukker
Men tross alle de helsebringende effekten av mørk sjokolade vil ikke ernæringsfysiologen betegne noen sjokolade som sunn, og årsaken er ganske enkel.

– Man må alltid ha i bakhodet at sjokolade selv om den er mørk og fristende også inneholder fett og sukker. Det blir derfor feil å klassifisere mørk sjokolade som sunn. Det er heller riktig å si at generelt sett så er mørk sjokolade å betrakte som sunnere enn de fleste lysere sjokolader, men det er viktig å tenke moderasjon når det gjelder mengde av all sjokolade. Noen mennesker er slanke og trenger derfor ikke å være like redde for å legge på seg. Likevel er fett og sukker stoffer vi ikke skal innta i store mengder. Mye av fettet i sjokolade er også av den såkalt mettede typen som vi skal være særlig forsiktig med å spise for mye av, påpeker hun.

Men om du tross dette ønsker å spise sjokolade, hva er det vi bør se etter for å velge den sunneste typen?

– I tillegg til å se på størrelse, kaloriinnhold per 100 gram, innhold av sukker og fett, er det viktig å se på hvor mye kakao sjokoladen inneholder. For mange er pris også viktig, og da kan kanskje mengde kakao per krone være en parameter å vurdere, avslutter Mathiassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.