Den svenske skuespilleren Bibi Andersson er død

Skuespilleren Bibi Andersson. Arkivfoto fra 1998. På 1980- og 1990-tallet fikk hun også stor oppmerksomhet for sitt engasjement for kvinne- og fredssaken. Blant annet bidro hun til hjelpearbeidet i det tidligere Jugoslavia da krigen på Balkan herjet. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

Skuespilleren Bibi Andersson. Arkivfoto fra 1998. På 1980- og 1990-tallet fikk hun også stor oppmerksomhet for sitt engasjement for kvinne- og fredssaken. Blant annet bidro hun til hjelpearbeidet i det tidligere Jugoslavia da krigen på Balkan herjet. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

Den folkekjære svenske skuespilleren Bibi Andersson er død. Hun ble 83 år gammel.

14.04.19 21:59

Familien til Andersson bekrefter dødsfallet overfor Göteborgsposten søndag kveld.

Bibi Andersson debuterte som skuespiller allerede som 15-åring, ifølge Göteborgsposten. Hun har ved flere anledninger jobbet sammen med Ingmar Bergman, og ble kanskje mest kjent gjennom sine roller i Bergmans «Det syvende segl» og «Persona».

I sistnevnte film spilte hun sammen med Liv Ullmann, som spilte Elisabet Vogler, og Andersson mottok også den svenske filmprisen Gullbaggen, som deles ut av Svenska Filminstitutet, for sin rolle som søsteren Alma.

Bibi Andersson og Liv Ullmann i Ingmar Bergmans «Persona» fra 1966. Foto: Scanpix

Tuppen og Lillemor

Liv Ullmann og Bibi Andersson har vært nære venninner siden de ble kjent tidlig i 20-årene. De møttes sist bare for en uke siden på sykehuset i Stockholm. Da sang Liv Ullmann «Tuppen og Lillemor» for venninnen.

– I alle år, hvis det hadde skjedd meg noe, måtte jeg alltid til hjem til Bibi for å dele det, sier Ullmann som mener at begge følte at dette var siste gang.

– Vi var på sykehuset sammen med familien. Alle kjente at hun hadde en stor sorg i seg nå.

BLE 83 ÅR: Den folkekjære skuespilleren Bibi Andersson døde søndag, ifølge Göteborgs-Posten. Hun ble 83 år gammel. Foto: Scanpix

Gullbaggen

Bibi Andersson var i en årrekke regnet som en av førstedamene i skandinavisk teater og har mottatt en rekke priser for sin skuespillerinnsats. Gullbaggen har Andersson, som den eneste, mottatt til sammen fire ganger. Foruten «Persona» har hun fått prisen for sin innsats i "Det blir aldrig som man tänkt sig", "Elina" og "Arn - Tempelriddaren", skriver Göteborgsposten.

Jan Göransson, presschef ved Svenska Filminstitutet hyller skuespilleren.

- Bibi Andersson var gigantisk, en av Sveriges mest meritterte skuespillere, sier pressesjef Jan Göransson ved Svenska Filminstitutet til Göteborgs-Posten.

I 2006 ble Andersson tildelt den norske Ibsenstatuetten for sine tolkninger av Henrik Ibsens kvinneskikkelser, i anledning Ibsens 100-årsjubileum.

I 2006 ble Bibi Andersson tildelt Ibsenprisen i anledning Henrik Ibsens 100-årsjubileum i Oslo rådhus. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

På 1980- og 1990-tallet fikk hun også stor oppmerksomhet for sitt engasjement for kvinne- og fredssaken. Blant annet bidro hun til hjelpearbeidet i det tidligere Jugoslavia da krigen på Balkan herjet.

I 2009 ble Andersson rammet av et slag, skriver avisen, og hun forsvant siden fra rampelyset.

Bibi Andersson etterlater seg ektemann og en datter.

BLE 83 ÅR GAMMEL: Bibi Andersson har i løpet av sin skuespillerkarriere vunnet en rekke priser. Foto: Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.