RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den triste dagen

Sist oppdatert:
Første dag tilbake på jobb etter ferien kan fortone seg som et endeløst mareritt. Slik gjør du helvete minst mulig.

Trappene opp til kontoret er ekstra bratte. Lufta inne på kontoret er tett, tastaturet er fullt av støv og e-postkassa er fylt til randen.

I dag har tusenvis av nordmenn første dag tilbake på jobb etter sommerferien. Hvis du synes dette kjennes ut som å få på seg en 15 kilo tung ryggsekk, er du garantert ikke alene.

Psykolog ved Psykologbistand, Pål Nystuen, mener imidlertid det er et godt tegn.

- Dette tyder på at man har koblet ut, slappet av og giret ned fra jobbhverdagen, sier Nystuen til Nettavisen.

- Vær snill med deg selv
Hva kan du så gjøre for overgangen fra solsenga til kontorstolen skal bli lettere? Er det best å komme i gang så raskt som mulig, erstatte pilsen i kjøleskapet med gulrøtter og komme seg i tidlig i seng? Eller er det best med en langsom avvenning fra ferielivet?

Psykolog Nystuen har mest tro på det siste.

- Det beste er nok å begynne på jobb litt rolig. Pass på å ikke gjøre dagene for lange i begynnelsen, og ikke vær for streng med deg selv, sier Nystuen.

Han er selv blant dem som har sin første dag på jobb etter ferien, og følger sine egne råd.

- Jeg har nettopp kommet på jobb, senere enn jeg pleier. Jag har heller ingen avtaler før klokka tolv, nettopp fordi det er første dag etter ferien, sier han.

- Forferdelig bortskjemte

Er du blant dem som synes litt synd på deg selv fordi du må tilbake på jobb? I så fall får du ingen sympati fra professor i samfunnsmedisin Per Fugelli.

- Hvis det er slik at mange nordmenn synes det er tungt betyr det at det norske folk er forferdelig bortskjemte. De burde klappe i hendene over hvor få problemer de har, sier Fugelli til Nettavisen.

Han tror de fleste innerst inne gleder seg til å komme tilbake på jobb.

- Vi har mange undersøkelser som viser at de aller fleste ser på jobben som en kilde til livskvalitet og helse. De føler at de gjør nytte for seg og får utviklet seg. Slik var ikke før. Da var jobben et sted der man betalte med sin egen helse for å få penger, legger han til.

Psykolog Nystuen er enig i at mange nok er lettet over at ferien er slutt.

- For mange er det sikkert en befrielse å legge fra seg ferielivsstilen. Jobbhverdagen har dessuten struktur og forutsigbarhet, noe som virker beroligende på oss, sier psykolog Nystuen.

- Ta deg på alvor
Å føle et visst tungsinn i forbindelse med å komme tilbake på jobb er altså relativt både normalt og sunt. Nystuen råder alle til å ta litt ekstra pauser nå de første dagene.

Skulle det likevel føles for tung bør du ta signalene på alvor.

- Hvis du merker et stort fysisk ubehag betyr det kanskje at du bør gjøre noen endringer i jobbsituasjonen din. Det skal tross alt være en grei ting å komme tilbake på jobb, sier Nystuen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere