*Nettavisen* Nyheter.

Den ultimate frokosten

Foto: (Foto: Thinkstock)

«Skyr frukt» eller en brødskive med leverpostei? Eller rett og slett middagen fra i går?

12.05.11 12:22

(SIDE2): Kanskje kaster du i deg litt müsli, kjøper med deg en yoghurt på jobb eller smører en skive i farta. Å starte dagen med nok påfyll er smart, men hva er egentlig det beste frokostalternativet?

Proteinrikt eller rask energi i form av langsomme karbohydrater?

De lærde strides og vi spurte to ernæringsfysiologer om de kunne vurdere disse fire ulike frokostalternativene. Svarene de ga var ganske ulike.

Skyr med müsli

En liten skål havregryn med lettmelk og syltetøy

En skål med nøtter, naturell yoghurt og honning, eventuelt frukt

En grov brødskive med ost eller leverpostei

Klinisk ernæringsfysiolog i Melk.no, Ellen-Margrethe Hovland så først på innholdet av kalorier og næringsstoffer og målte disse opp mot en middels aktiv kvinnes behov.

- Alle variantene kommer for lavt ut med tanke på kalorier. Det anbefales at frokosten bør bidra med 20-25 prosent av dagens totale energiinnhold, og ingen av disse fire kom opp i denne mengden. Verst scoret en enkel grovbrødskive med leverpostei med kun 6 prosent av dagens kaloribehov og best scoret yoghurt naturell med nøtter (5 valnøtter og 10 hasselnøtter), honning og frukt (1/2 banan) som klarte 19 prosent.

Nøttefrokosten
Ulempen: - Nøttene inneholder så mye fett at bare denne frokosten bidrar med 35 prosent av hele «fettkvoten» for den dagen. I tillegg er sammensetningen langt fra optimal, med kun 11 prosent av kaloriene fra proteiner og hele 57 prosent fra fett.

Positivt: Frokosten gir den deg en god porsjon med både kalsium, kalium, jod, magnesium, fosfor, vitamin E og ulike B-vitaminer, samt litt vitamin C.

Skyr Müsli
Positivt: Dette er et bedre sammensatt måltid enn kun Skyr, fordi frokostblandingen har næringsstoffer som utfyller det som finnes i Skyr. Den er stappfullt av proteiner, og det er uten tvil den frokosten som gir mest proteiner. Proteiner er gunstig fordi det gir god metthetsfølelse. I tillegg inneholder den en god porsjon kalsium, jod, fosfor og flere av B-vitaminene.

Ulempen: Fordi det ikke er fett og litt lite karbohydrater, blir det for lite energi for kroppen til å fungere helt fram til lunsj. Kun 8 prosent av en kvinnes dagsbehov, og dermed langt under hva frokosten bør gi. Denne egner seg best som et mellommåltid, eller som del av en frokost.

Brødskive med leverpostei
Ulempen: En grovbrødskive med leverpostei gir kun 6 prosent av det daglige kaloribehovet, så det er også altfor lite. Det fine med leverpostei er at det gir en god porsjon med både jern og vitamin A.

Gjør jeg det om til 2 brødskiver, en med leverpostei og en med gulost, samt et glass ekstra lett melk kommer vi opp i 17 prosent av en kvinnes daglige energibehov, så fremdeles er det litt mindre enn anbefalt. Egentlig burde man spise 2,5 brødskiver og et glass melk hver dag for å gi kroppen sin den beste starten på dagen.

Positivt: 2 skiver grovbrød med leverpostei og gulost, og et glass ekstra lett melk gir høye score på mange næringsstoffer. Proteininnholdet blir veldig bra og balansen mellom fett, proteiner og karbohydrater er god. I tillegg gir det kostfiber, mineraler (kalsium, jod og fosfor), sporstoffer (jern, kalium, magnesium, sink og selen) og vitaminer (vitamin A og en rekke B-vitaminer). Det er også den eneste av frokostene som inneholder litt vitamin D. Selv om dette høres ut som mye mat, så inneholder alt sammen til sammen kun 350 kalorier.

Havregryn med lettmelk
Dette er ikke noe dårlig frokostalternativ. Havregrynene og melken har næringsstoffer som utfyller hverandre godt, så du får det beste fra to matvaregrupper.

Ulempen: En vanlig porsjon med havregryn med melk (40 g havregryn og 1,5 dl melk) gir litt lite kalorier til å gi en helt optimal start på dagen, kun 12 prosent. Derfor bør unge og voksne kvinner spise en litt stor porsjon med havregryn og melk (60 g havregryn og drøyt 2 dl melk). Da kommer de opp i 17 prosent av energibehovet.

Positivt: I tillegg får de også en god mengde med langsomme karbohydrater (de beste karbohydratene), kostfiber, kalsium, jern, jod, kalium, magnesium, sink, fosfor og flere av B-vitaminene. Syltetøyet sørger i tillegg for litt vitamin C.

KONKLUSJON: - Havregrynfrokosten inneholder litt tilsatt sukker (pga. syltetøyet), mens brødskivene inneholder litt salt. I en helhetsvurdering så oppveies dette uten tvil av de mange viktige næringsstoffene som disse frokostene bidrar med, og som kvinner gjerne får for lite av (for eksempel jern, vitamin D og kalsium).

- Av de fire alternativene så mener jeg at den beste frokosten er havregryn med melk. Det er fordi den har en fin balanse mellom proteiner, fett og karbohydrater, og gir mer av vitaminene og mineralene som kroppen trenger enn de tre andre alternativene gjør.

- Dersom jeg kan få inkludere den utvidede brødskivefrokosten blant frokostalternativene så vil jeg anbefale den. Den har også en god balanse mellom proteiner, fett og karbohydrater, og enda litt mer av de ulike vitaminene og mineralene enn havregryn og melk gir.

Klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved 4mKlinikken har sin egen liste på den ultimate frokosten.

- Først må det sies at de ulike alternativene må ses i sammenheng med kostholdet for øvrig for den enkelte og hvem som skal innta de ulike måltidene. Mengden av de ulike ingrediensene i hvert måltid spiller også en rolle. Dersom man har for høy fettmasse og ikke er mye i fysisk aktivitet vil Havregryn med lettmelk og syltetøy eller brødskiven med leverpostei ikke være å foretrekke, da dette inneholder relativt mye lettopptakelige karbohydrater. (Selv vanlig grovbrød omdannes raskt til sukker i tarmen).

- Det beste er nok nøtter, naturell yoghurt og frukt (bær). Dette måltidet inneholder godt med energi, gir lav blodsukkerstigning, tilstrekkelig med proteiner og er rikt på mikronæringsstoffer som vitaminer, mineraler og fytokjemikalier.

Her er Inges ultimate frokostalternativer

Smoothie: bær, kesam/naturell yoghurt, avocado ev. sukrin

Kornblanding: soyaflokker (Helsekostbutikk), havregryn, hasselnøtter, naturell yoghurt, linfrø/solsikkefrø/andre frø, ferske bringebær

Middagsrester (For eksempel chili con carne)

Egg og bacon (Eller annet kjøtt) med grønnsaker

KONKLUSJON: - Dersom frokosten inneholder for lite energi og/eller gir høy blodsukkerstigning kan det føre til at hele dagen blir «ødelagt» og du kan bli sulten før lunsj, få dårligere konsentrasjon og det er lettere å velge feil mat/overspise til lunsj eller før/til midddag.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.