*Nettavisen* Nyheter.

Den umulige vorspiel-testen

Klarer du og uttale ett av verdens lengste bynavn? Prøv deg selv her.

17.02.07 15:48

(iBergen.no) Det finnes nok utallige stedsnavn i verden vi nordmenn ikke klarer å uttale. Men det verste er nok byen i Wales som vanligvis blir kalt Llanfairpwll. For å si det slik; klarer du å uttale dette bynavnet kan du trygt slå deg på kassen og smile bredt.

Prøv deg et par ganger, ta opp en liten videosnutt av deg selv og send inn til oss. Den som kommer nærmest stikker av med en fin premie.

Her kommer navnet:
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Vanskelig sier du? Ta en kikk på fasiten og hør godt etter - vi har fått fatt i eksperten Ieystin. Og som et lite PS - dette er walisisk og ikke engelsk.
Her har du fasiten

By i Wales
Stedet er en landsby i Anglesey i Wales. Navnet betyr egentlig «St. Marias kirke i senkningen ved den hvite hasselen nær en sterk virvelstrøm og St. Tysilios kirke nær den røde hulen», ifølge Wikipedia. Navnet ble konstruert i 1860-årene i forbindelse med åpningen av jernbanestasjonen, for at man skulle få Storbritannias lengste stasjonsnavn og dermed sette stedet på kartet. Stedsnavn, og det tredje lengste i verden.

Verdens lengste
Men Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch som i alt er på er i alt på 58 bokstaver, er faktisk ikke det lengste i verden.

Taumatawhakatangihangakoauauo-tamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu (tar forbehold om skrivefeil...) er maorinavnet på en 305 meter høy ås på Ny Zealand. Stedsnavnet forkortes ofte Taumata av praktiske årsaker.

Navnet er også blitt skrevet Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaure-haeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanarahu, en lengre versjon som kom inn i Guinness rekordbok for verdens lengste stedsnavn.

Har du kanskje artige eller innviklede stedsnavn, eller artige navn på butikker? Send dem til oss.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.