*Nettavisen* Nyheter.

Denguefeber-utbrudd på Madeira

Oslo (NTB): Folkehelseinstituttet anbefaler norske turister som skal til den populære ferieøya Madeira om å beskytte seg mot myggstikk fordi det har brutt ut denguefeber på øya.

Denguefeber overføres via myggstikk og forekommer vanligvis i tropiske og subtropiske områder. Utbruddet på den portugisiske øya er nytt og det har siden 3. oktober blitt meldt om flere sykdomstilfeller.

Lokale helsemyndigheter har iverksatt tiltak for å begrense utbruddet. Folkehelseinstituttet anbefaler på sin side en rekke tiltak som kan være nyttige for norske turister som skal til øya.

- Unngå myggstikk ved å dekke kroppen med klær (langermet skjorte, lange bukser og sokker) og bruk myggmidler. Slike midler bør benyttes også på dagtid da denne myggen biter om dagen i motsetning til malariamygg. Innsmøringen gjentas ved svetting, opplyser Folkehelsa.

Videre råder norske helsemyndigheter til å benytte myggnett over seng og barnevogn og eventuelt sprøyte rom med insektmidler.

Denguefeber gir influensalignende tilstander med høy feber, frysninger, hodepine, lysskyhet, hudutslett, muskel- og leddsmerter. Som regel er den akutte delen av sykdommen over etter en uke. Men rekonvalesenstiden kan være langvarig og ofte føre til depresjoner og håravfall. I noen tilfeller kan denguefeber føre til blødninger i hud og slimhinner, og i sjeldne tilfeller kan sykdommen også medføre dødsfall. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.