RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne abortmotstanderen er gull verdt for Demokratene

Foto: Getty Images
Sist oppdatert:
Todd Akins famøse abortuttalelse kan sikre Demokratene flertall i Senatet.

Tirsdag går amerikanerne til valgurnene. Men det er ikke bare president de skal velge.

Også store deler av den amerikanske kongressen er på valg.

Flertall for Demokratene
Det amerikanske Senatet består av 100 representanter - to fra hver delstat. Før årets valg har Demokratene hatt et knapt flertall i Senatet. De har lagt beslag på 51 av setene, i tillegg til at to uavhengige representanter stort sett har stemt med dem. Republikanerne har på sin side 47 av setene.

I år er en tredjedel av setene på valg. Det betyr at Demokratene fort kan miste flertallet sitt, og i sommer pekte meningsmålingene mot tilnærmet dødt løp.

Mens høsten har bydd på utfordringer for Obama og det går mot fotofinish i presidentvalget, har de siste ukene derimot brakt med seg godt nytt for Demokratene i Senatet.

Må vinne fire seter
Republikanerne trenger kun å sikre seg fire nye senatorer i tillegg til de de har fra før, og ifølge the Atlantic ligger de godt an til å kapre seter i Nebraska, Nord-Dakota og Montana, samt muligens i Wisconsin.

Lenge lå de også an til å kunne kapre et sete fra Demokratene i Missouri, men det var før partiets senatorkandidat, Todd Akin, trampet i klaveret ved å hevde at dersom kvinner blir utsatt for en «legitim voldtekt» så har kroppen en forsvarsmekanisme som gjør at de ikke blir gravide.

Skandaleuttalelsen har ført til at den sittende senatoren, Demokraten Claire McCaskill, har gått forbi Akin igjen og ligger an til gjenvalg.

Men de er pent nødt til å vinne alle disse setene, samtidig som de ikke oppgir noen av dem de allerede har til Demokratene.

Demokratene ligger på sin side godt an til å stjele et sete fra Republikanerne i delstaten Massachusetts, der Mitt Romney tidligere var guvernør. I tillegg er nye seter i Indiana og Arizona innen rekkevidde.

Barack Obama uttalte i forrige uke at han følte seg trygg på at partiet ville beholde flertallet sitt.

- Demokratene har gode muligheter til å fortsette å beholde kontrollen i Senatet, selv om det er en utfordring med Senatet at de har alle disse ville reglene som krever 60 stemmer for å få gjennomslag for noe som helst, hvilket betyr at Republikanerne sier nei til ting, sa Obama ifølge AP.

Republikanerne med kontroll på Representantenes hus
Republikanerne har på sin side hatt full kontroll på Representantenes hus de to siste årene, etter at de knuste Demokratene ved sist valg i 2010. Av de 435 representantene, er det i skrivende stund 240 Republikanere, 190 Demokrater, og fem ledige seter.

Alle de 435 plassene er på valg, men selv om Nancy Pelosi, minoritetslederen i Representantenes hus, mener det er fullt mulig for Demokratene å overta flertallet, skal det mye til for at Republikanerne gir opp så mange seter.

Den politiske bloggen Five Thirty Eight, som spiller på antallet valgmenn i USA, mener Demokratenes eneste mulighet er hvis velgerne er så lei av den sittende representanten at det viser seg i form av at fordelingen i Representantenes hus nærmest blir snudd på hodet.

Kongressvalget får naturlig nok ikke like mye oppmerksomhet som presidentvalget, men den som blir valgt til president er avhengig av å ha støtte i kongressen for å få gjennomslag for politikken sin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere