*Nettavisen* Nyheter.

Denne anda vil trolig fryse i hjel

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Bellona-leder Frederic Hauge mener lekkasjen er en tragedie for Akerselva og dyrelivet langs elva. SE BILDER NEDERST

18.04.13 13:06

(Nettavisen): Politiet fikk først beskjed om utslippet klokken 9.27, men det er uvisst hvor lenge det har foregått. Det er blitt kjent at utslippet skyldes en ventilfeil på en oljetank på Oslo universitetssykehus på Ullevål. Det er lagt ut lenser i Akerselva ved Operaen og ved ring 2.

- Våre mannskaper sier det lukter sterkt. Vi er ute med 14 mann akkurat nå, samt at politiet leter oppover elven etter kilden. Vi jobber oss nå oppover med lenser til vi kommer til stedet det lekker fra, meldte oslopolitiet i morgentimene.

Nettavisens journalist beskrev en kraftig lukt av diesel eller kjemikalier.

Har du bilder fra stedet eller informasjon vedrørende saken? Kontakt Nettavisens journalist.

Lekkasje fra varmesentral
- Det kan virke som det kommer fra sykehuset. Der har det vært påfyll av fyringsdiesel i formiddag. Det skal ha vært en ventil som sto åpen. Vi har ikke fått bekreftet omfanget, men jobber med dem som har levert dette nå, sa operasjonsleder Andre Kråkenes.

Politiet har bekreftet at mengden kan dreie seg om hele 19.000 liter diesel.

- Situasjonen er sterkt beklagelig
I ettermiddag sendte Hafslund ut en pressemelding der de beklager situasjonen som har oppstått.

«Hafslund har ennå ikke fått bekreftet årsakssammenhengen til lekkasjen, men det er nylig gjennomført arbeid på påfyllingsledningen, og det kan se ut som lekkasjen har oppstått i denne delen av anlegget», står det i pressemeldingen.

- Midlertidige anslag tilsier at det er 19.000 liter med fyringsolje som lekket ut fra anlegget. Det er et oljeoppsamlingsanlegg på stedet som har tatt noe av dette, slik at det endelige tallet vil bli justert. Situasjonen er sterkt beklagelig, sier konserndirektør for Kommunikasjon og samfunnskontakt i Hafslund, Johan Chr. Hovland.

- Hafslund ser på hendelsen med stor bekymring, og vi vil gjøre alt vi kan for å rydde opp i situasjonen. Vi har nå fokus på å begrense skaden og skal i ettertid gjennomføre en evaluering av hendelsen og gjøre det vi kan for at noe slik ikke kan skje igjen, sier Hovland

- Bekymret for dyrelivet
Bellona-leder Frederic Hauge, som har vært ut og inspisert området i formiddag, mener lekkasjen er en tragedie for Akerselva og dyrelivet.

- Jeg er sterkt bekymret for hvordan dette oljeutslippet preger fuglelivet langs elva. Dersom fugler har fått oljesøl på seg, er det sterkt bekymringsverdig nå i vinterkulda, sier Hauge.

Han påpeker også hvordan snø og is gjør det vanskeligere for ryddemannskapene å samle opp oljen.

- Anlegget som tar imot fyringsoljen burde vært sikret slik at Akerselva kunne vært spart for dette oljesølet. I et såpass lite vassdrag som Akerselva representerer 19 000 liter fyringsolje et betydelig skadepotensial, avslutter Hauge.

Ifølge Fylkesmannens miljøvernavdeling vil tilsølte fugler mest sannsynlig avlives eller fryse i hjel. Dette fordi fuglenes isolasjonsmekanisme ødelegges av oljesølet.

Det er ikke lenge siden det var et utslipp i Akerselva. Senest i mars 2011 ble nesten alt av liv i Akerselva utryddet etter et utslipp på 6.000 liter klor. Dette var resultatet av en tabbe ved Oset vannrenseanlegg ved Maridalsvannet. Utslippet tok livet av det meste av fisk og kreps i elva. Bilder Nettavisens utsendte tok viser at mange ender sliter etter utslippet.

Se bilder fra Akerselva under:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.